Per la nostra boca entren cada dia milions de bacteris; per això, ser constant i responsable amb la higiene bucal és essencial per a poder tenir una bona salut en general. Uns certs mals hàbits, molt arrelats en la població i que provenen de falsos mites, poden impedir-ho. Aquí els desmuntem.
Veritable o fals? mites sobre la higiene dental
- És fals que, com més pasta, més nets estaran les dents. Els adults només necessiten la quantitat de pasta equivalent a un cigró. Els nens d'entre tres i sis anys, a un pèsol. Els menors de tres anys, a un gra d'arròs.
- És fals que els col·lutoris substitueixen al raspallat. L'ús de col·lutoris és sempre complementari i no substitueix mai al raspallat.
- És cert que el fil dental és imprescindible. El seu ús és necessari per a eliminar les restes de menjar que es queden entre les dents.
- És cert que els dentifricis més cars no tenen per què ser els millors. La clau no està en la marca o el preu, sinó en la quantitat de fluor adequada, a més de la tècnica i la durada del raspallat.
- És cert que la tècnica del raspallat influeix en la neteja. El raspallat ha de realitzar-se durant dos minuts, amb un raspall que no estigui deteriorat, i mínim dues vegades al dia. La tècnica ha de ser senzilla i eficient, amb moviments rectes.
- És fals que el mal alè es deu sempre a un mal raspallat. En el 80% dels casos, l'halitosi es produeix per causes intraorals, és a dir, per una mala higiene bucal que fa que proliferin bacteris en la boca i en la llengua. També poden provocar-la les càries, la gingivitis i la periodontitis, la sequedat bucal o el tabac. Però també pot tenir causes extraorals, com a problemes respiratoris, estomacals, hepatitis, diabetis o la ingesta d'uns certs fàrmacs.
- És fals que els raspalls elèctrics són més eficaços. Sempre que s'usi la tècnica de raspallat adequada que permeti eliminar bé les restes de placa, un raspall elèctric i un altre manual són igual d'eficaços.
I recorda que com que tot això es fa al lavabo, més val que baixis la tapa del vàter.
Comentaris