Donar el teu cos a la ciència: tot el que cal saber
Donar el teu cos a la ciència: tot el que cal saber

Paula Saez

Donar el teu cos a la ciència: tot el que cal saber

Resolem els dubtes que pot haver al voltant de l’acte de donar el nostre cos difunt a la ciència.

Desenvolupar tractaments eficaços per tractar cada tipus de malaltia que va sorgint és essencial per avançar cap un futur on la salut sigui assegurada per a tota la població. Tot i que sembli un tema molt relacionats amb les pel·lícules de ciència ficció, donar el nostre cos a la ciència un cop morim és una realitat que acaba per resultar de gran utilitat per als estudis i probes científiques. Per conèixer més sobre aquest tema, reunim tota la informació clau i necessària a continuació.

Requisits per donar el cos a la ciència

Per començar, cal tenir en compte que segons recull la legislació vigent a Espanya (Llei 30/1979), s’ha de garantir l'altruisme en les donacions post-mortem, per la qual cosa tota donació ha de ser voluntària i gratuïta perquè és il·legal comerciar amb òrgans donats.

Tota persona major d'edat pot donar el seu cos a la ciència i per fer-ho cal posar-se en contacte amb el departament d'Anatomia de la Facultat de Medicina més pròxima al seu domicili, tal i com ens indica la Societat Anatòmica Espanyola. Així, les persones que desitgin donar el seu cos a la Ciència han de deixar per escrit una declaració jurada a aquest efecte amb els seus papers oficials.

Un cop arribi el moment de la defunció,  la notificació de la mort d'un donant ha de ser comunicada el més aviat possible de manera que la mort quedi registrada en el Registre Civil. El departament receptor del donant mort és responsable de la seva preservació, cura i seguretat fins que les seves restes hagin estat enterrades o incinerades, ja sigui per part del propi departament o per la família, posteriorment a les proves necessàries.

Per tot això, els passos que s’han de seguir en cas d’estar interessats en el procés de donar el cos a la ciència són els següents:

  1. Quan la mort arribi, no s’ha d’avisar a una empresa funerària sinó a la Facultat de Medicina amb la que ens haguem posat en contacte amb anterioritat per omplir els papers necessaris. 
  2. La família o persones properes han d'obtenir el certificat de defunció d’un metge i preparar també una Fotocòpia del DNI de la persona Donant i el seu Carnet de Donant per entregar tota la informació al conductor designat que arribi a recollir el cos.
  3. El cos ha d’arribar a la Facultat en qüestió en un període curt de temps, de menys de 36 hores després de la defunció.

L’edat del defallit (més enllà dels divuit anys) no és un impediment a l’hora de donar el cos, però si ho poden ser les condicions que impossibiliten la utilització del cos per al seu estudi i poden excloure la seva acceptació.

Exemples d’això són les persones que hagin patit una mort violenta, per accident o existeixi una intervenció judicial en marxa (necessitant una autòpsia); la retirada de diferents òrgans per al seu trasplantament; cirurgia extensa; gran obesitat o haver patit una malaltia infectocontagiosa d'alt risc (con l'Hepatitis B o C, VIH, tuberculosi, gangrena, etc.).

Font: infosalus

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive