La cara menys coneguda del Consorci Sanitari del Maresme, la formació
La cara menys coneguda del Consorci Sanitari del Maresme, la formació

La cara menys coneguda de l’Hospital de Mataró: la formació

Més de 400 estudiants es formen cada any a partir de l’expertesa i l’especialització dels professionals sanitaris del Consorci Sanitari del Maresme

L’Hospital de Mataró no necessita presentacions. Tothom sap on és i quina és la seva importància, des de sempre i encara més en els temps que ens ha tocat viure i que han posat els centres sanitaris al centre de les notícies i l’actualitat. Encara hi ha, però, aspectes o vocacions del centre del Consorci Sanitari del Maresme que el gran públic ignora i una d’aquestes és que es tracta d’un hospital universitari amb un programa propi de màsters i postgraus, ajudes a la investigació o línies específiques per acollir residències professionals i pràctiques. L’Hospital atén amb una mà i forma amb l’altra. I aquesta altra cara, la de centre d’aprenentatge, mereix ser explicada.

L’aposta de l’Hospital de Mataró per ser un centre de formació de professionals s’explica, de fet, com l’altra cara de la moneda de les moltes especialitzacions i l’experiència i capacitació dels seus professionals. La raó de l’èxit dels seus cursos, postgraus o màsters, així com les estades i residències, rau en el fet que al centre teoria i pràctica poden anar de bracet i els docents dels alumnes són professionals que compten amb el bagatge de ser referències de la matèria que imparteixen. Així hi ha un aval professional al darrere dels cursos, màsters, postgraus o tesis que surten del planter del Consorci.

 

Pere Clavé és el director acadèmic del Consorci Sanitari del Maresme i explica que “el que ens significa fins al punt d’acollir a 450 estudiants en el darrer any abans de la pandèmia és precisament que el que oferim, de cursos i aprenentatges, es fonamenta amb l’experiència i per tant no ensenyem res que no sabem. Comptem amb grans professionals amb dues vocacions, sanitària i acadèmica, i això és molt valuós”. Si no s’és del ram, pot significar fins i tot sorprenent pensar que hi ha qui va a formar-se allà on tothom va només en casos concertats i requerits, però és així. En pocs anys, Mataró ha esdevingut una de les opcions més buscades a l’hora de formar-se, fer pràctiques o ser-hi professional especialitzat resident. 

L'activitat a Urgències

A Urgències també es forma

L’oferta de postgraus i màsters

L’oferta que fa el Consorci Sanitari del Maresme en formació universitària especialitzada és la raó de l’èxit que té, per les eines i l’enfocament que posen a disposició dels professionals. Aquests són els cursos que es poden cursar de segon i tercer cicle universitari.

Postgrau en recerca i innovació en ciències de la salut

Un èxit des del seu inici, el postgrau de procediment d’investigació. Forma part d’un programa compartit amb la UAB i pretén donar als estudiants de graus sanitaris totes les eines de recerca que fan falta per emprendre una investigació, una recerca o una tesi. “No els diem què han d’estudiar, els hi diem com s’ha de fer perquè sigui correcte des d’un punt de vista fins i tot d’ètica professional i justa per al pacient”, assegura Clavé.

Postgrau i màster en alteracions de la deglució

Un èxit amb anys de trajectòria, reconegut amb 66 crèdits dins el programa curricular de la UAB. Un dels postgraus més demandats fins i tot internacionalment, amb 25 estudiants en castellà (amb alumnes provinents de llatinoamèrica) i 12 en anglès el darrer curs. “És un programa que es basa en l’experiència de la casa en atendre la patologia de la disfàgia. Els professionals reconeguts en són els propis professors”, esmenta el director.

Méntor CSdM: Curs d’emprenedoria, innovació i salut

El programa pensat des d’un punt de vista procedimental per dotar d’eines i recorregut als nous emprenedors en l’àmbit sanitari. “És un curs d’innovació per a tots els professionals que tinguin interessos en emprendre: els diem com han de dissenyar les seves apostes, com arribar al mercat, els dotem d’eines necessàries”.

Curs d’expert en cures Covid-19

Curs en línia nou, òbviament, derivat de la necessitat que ha demostrat la pandèmia d’atendre de forma especialitzada la Covid-19 i els seus símptomes especialment en l’entorn de residències de gent gran i centre de dia. “En col·laboració amb el TecnoCampus, ensenyem i repassem tot el necessari per atendre el virus i les seves derivades en entorns de síndromes geriàtriques”.

Curs d’actualització en cirurgia major ambulatòria

Quan es posa d’exemple l’expertesa del Consorci Sanitari del Maresme com aval per a la formació, aquest curs és un cas clar: el coneixement de 20 anys apostant per una cirurgia ambulatoritzada, apostant per la recuperació a casa del pacient, condensat en un curs. “Ensenyem a metges i infermeres a aquesta actualització i aposta, en base a la pràctica adquirida”, diu el director.

Postgrau en infermeria d’hospitalització quirúrgica: pràctica clínica avançada

Un dels darrers d’incorporar-se, novetat d’aquest any. Pensat especialment per estudiants d’infermeria que quan surten de la facultat han d’anar directament a plantes quirúrgiques. “És un postgrau d’immersió, ensenyem coneixements, materials, determinats protocols per tal de dotar-les de tot el necessari perquè quan vagin a planta estiguin capacitades i coneguin tot l’entorn”, diu Clavé.

A més d’aquests màsters, juntament amb la UAB i Blanquerna hi ha un màster universitari propi en psicologia.

Quiròfan

A quiròfan

Doctorands i residents

Més enllà dels postgraus i màsters, l’activitat acadèmica del Consorci Sanitari del Maresme abraça altres àmbits. Per exemple, és destacable la seva vocació de generar programes de doctorat, amb professionals que hi cursen tesis d’estudi, de superespecialització amb cinc doctorands a l’any i un total de 28 persones vigentment cursant-hi tesi doctoral. “Són xifres que expliquem amb orgull i joia, tenim gent treballant en projectes de recerca, tesis o altres publicacions. Tenim grans professors i investigadors que en el seu dia a dia no només atenen a la ciutadania, també aposten per aquesta vocació”, assegura el director acadèmic de l’Hospital.

La formació al Consorci hi entén també de la formació especialitzada (professionals residents) amb perfils com metges, infermeres, psicòlegs clínics i farmacèutics fins a un total de 18 especialitats. Cada any hi ha uns 90 residents als centres del Consorci i el dinamisme en especialitzacions d’any en any fa que sorgeixin noves places. Hi ha quatre unitats de formació interprofessional (metges, psicòlegs i infermeria): medicina familiar i comunitària, Geriatria, Salut mental i  Ginecologia.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive