Interior del CAP de la Ronda Prim de Mataró.  Divisió total sobre la sanitat pública: funciona bé o ha de millorar? Foto: R.Gallofré
Interior del CAP de la Ronda Prim de Mataró. Divisió total sobre la sanitat pública: funciona bé o ha de millorar? Foto: R.Gallofré

Capgròs.com - ACN

Divisió total sobre la sanitat pública: funciona bé o ha de millorar?

El 50,5% dels espanyols creu que el sistema sanitari funciona bé o bastant bé mentre que el 49% demana canvis importants

La meitat dels espanyols creu que el sistema sanitari funciona bé o bastant bé mentre que l'altra meitat demana canvis importants. Així ho recullen els darrers resultats del Baròmetre sanitari 2022 publicats pel CIS. Concretament, un 11,1% creu que 'en general, funciona bastant bé', un 39,4% que 'funciona bé, tot i que calen alguns canvis', un 31,9% que 'necessita canvis fonamentals, tot i que algunes coses funcionen' i un 16,8% pensa que 'funciona malament i necessita canvis profunds'. El baròmetre també constata que vuit de cada deu enquestats considera que les llistes d'espera han empitjorat (44%) o continuen igual (36,5%). Un 8,3% afirmen que han millorat.

Entre el 57,3% i el 75% dels enquestats apunten que triarien un centre públic si haguessin d'utilitzar un servei sanitari mentre que la resta triarien un centre privat si poguessin escollir. Per tipus de servei, l'ingrés a un hospital (75%) és el que més convenç a l'hora d'optar pel públic i la consulta d'especialistes (57,3%) la que menys.

 

Les notes de la pública

A l'hora de valorar els serveis sanitaris públics en una escala de puntuació de l'1 (totalment insatisfactori) al 10 (totalment insatisfactori), les urgències al 061 i el 112 i els ingressos en hospitals públics obtenen de mitjana prop d'un 7, sent els serveis que generen més satisfacció. Per darrere hi ha amb una mitjana propera al 6 les consultes a l'atenció primària, l'atenció especialitzada i les urgències als ambulatoris.

Entre els que han mantingut alguna consulta amb el metge de capçalera en els darrers dotze mesos, el 70% va haver d'esperar més d'un dia per aconseguir la cita des que va demanar-la. D'aquests, més de la meitat va haver d'esperar més d'una setmana per ser atès. En línies generals, però, la informació rebuda pel professional mèdic u o la confiança transmesa per aquest o el professional infermer són molt satisfactoris mentre que el temps dedicat a cada pacient ho és menys.

Preguntades per la possibilitat d'utilitzar o no una videoconsulta en cas que el centre de salut d'atenció primària ho ofereixi, el 44,5% assenyalen que la utilitzarien, mentre que un 43% no ho faria i un 10% no podria fer-ho.

8 de cada 10, contents amb la primària

El 80% consideren que l'atenció rebuda a la consulta del CAP ha estat 'bona' o 'molt bona', el mateix percentatge que també fa aquesta valoració en relació a les consultes a l'especialista. Quant a l'atenció rebuda en el cas d'haver estat ingressat en un hospital públic, el 86,6% qualifica l'atenció rebuda de 'bona' o 'molt bona'. En el cas de les urgències, ho creu el 78,4%.

De les persones ateses a urgències, la majoria (45,4%) va haver d'esperar entre una i quatre hores des que hi va arribar fins que va ser ingressat o el van enviar a casa. Un 27,2% va esperar menys d'una hora i la resta més de quatre hores.

Per contra, només un 37,9% veu 'bona' o 'molt bona' la coordinació entre l'atenció primària, els centres d'especialitats i els hospitals mentre que un 30% creu que és regular, dolenta (14,4%) o molt dolenta (11,7%).

Comentaris (6)

Maria Cabot Fa 11 mesos
De que funciona bé RES DE RES ... de que hi ha manca de recursos d acord...però això no és raó perquè ens hi acostumem...la SALUT és PRIORITARIA i els ciutadans hauríem d exigir al govern a invertir el necessari aquí abans que en altres coses. Jo Vaig anar el CAP fa DOS MESOS per una dolencia que em preocupa i em deriven a l especialista i aqui s acava tot....ningú dona senyals de que tinguin ganes de visitar me
Pep Capgros Fa 11 mesos
Funciona malament, però millor del que es creu, sobretot tenint en compte el recursos amb els que es treballa. Segons el meu parer, també crec, que no interessa, que funcioni millor, per afavorir la sanitat privada.
Joan Borrell Fa 11 mesos
Depen del Dr/Dra. Que tinguis i/o si sap que tens mutua privada, o se per propia experiencia. Al hospital de Mataró van trigua un any per ferma una radiografía de cervicals aixo va ser el 2020.
Quim Fa 11 mesos
Quin article més bo ,ara diuen que estem de conya amb la sanitat pública,qui s'el creu?...🤔,jo de debò que no
Maribel Carrión Castaño Fa 11 mesos
No funciona, ni volen que funcioni, no ens enganyem.
M. Angela Bartrolí Fa 11 mesos
Crec que fa molts anys la sanitat està mancada de personal sanitari, recursos i en general de tot. Però crec que en tot el que tenen per fer la seva feina " atendre al pacients " fan tot el que poden. I em d'entendre que no podem carregar el nostre descontent amb ells:" El problema ve de més lluny. Algú ha parat a pensar com han de sentir quan al acabar el dia, poden sentir-se impotents per si no han pogut atendre tal com es mereixia algun malalt?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive