Un estudi ha comparat per primera vegada la validesa de nou biomarcadors per al diagnòstic de l'Alzheimer en el dia a dia dels centres hospitalaris. Ho ha fet amb una cohort de pacients de l'Hospital del Mar amb diverses patologies neurològiques. La recerca ha estat liderada per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, el Barcelonaßeta Brain Research Center (BBRC), centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, i la Universitat de Göteborg. Els investigadors han analitzat la presència de nou variants de la proteïna Tau en mostres de sang. Alguns dels marcadors en sang són tan útils per detectar Alzheimer com els mateixos determinats amb la prova de referència, l'anàlisi del líquid cefalorraquidi obtingut per punció lumbar.
Segons els investigadors, les determinacions de biomarcadors en plasma menys invasives que les fetes després d'una punció lumbar, poden permetre disposar d'una eina per avançar en el diagnòstic de l'Alzheimer i determinar quines persones s'han de sotmetre a més proves per confirmar el diagnòstic.
El treball el publica la revista 'Alzheimer's & Dementia' i suposa, afirmen els responsables del treball, un nou pas per disposar d'eines de diagnòstic precoç d'aquesta malaltia degenerativa. És la primera vegada que es compara la utilitat de nou biomarcadors en sang per al diagnòstic de l'Alzheimer en la pràctica clínica diària.
Un dels aspectes destacats de la investigació és que s'han estudiat a la vegada i amb les mateixes mostres els nou possibles biomarcadors, tots variants de la proteïna Tau. En concret s'ha analitzat la sang de 197 persones amb diverses patologies, no només Alzheimer, fet que, puntualitzen els responsables del treball, dota l'estudi d'un valor específic, en tractar-se d'un grup representatiu de la realitat clínica que es pot trobar a un hospital.
"La conclusió és que realment tenim biomarcadors en sang que ens poden ser molt útils en el diagnòstic de l'Alzheimer en la pràctica clínica diària. Malgrat tot, encara no es pot incorporar en el dia a dia i no pot substituir la prova estàndard, la punció lumbar i l'anàlisi del líquid cefalorraquidi", explica un dels autors principals del treball, el neuròleg Marc Suárez-Calvet.
Comentaris