"Es gasta el doble en investigació per l'alopècia que per...
"Es gasta el doble en investigació per l'alopècia que per...

"Es gasta el doble en investigació per l'alopècia que per l'Alzheimer"

Diuen que han deixat de demanar reunions a Drets Socials i Salut perquè mai els donen cita. Demanen més finançament públic.

La Federació Catalana d’Associacions de Familiars de persones amb Alzheimer de Catalunya (FAFAC) ha demanat aquest dilluns a l’administració pública més finançament i ha denunciat la seva “inoperància i oblit” respecte els malalts. Aprofitant que s’acosta el Dia Internacional de l’Alzheimer, aquest dimecres, FAFAC ha sol·licitat “un augment pressupostari” dels diners dedicats a tractar la demència, “més recursos per la investigació” i rebre les subvencions que els corresponen amb antelació. “No pot ser que rebem al desembre les ajudes de tot el curs”, ha dit el portaveu de l’entitat, Josep Gasulla. Han afegit que no tenen diàleg amb l’administració i que han deixat de demanar reunions amb Drets Socials i Salut perquè mai els donen cita.

A dia d’avui no existeix un cens a Catalunya sobre el nombre de persones que pateixen Alzheimer o alguna altra demència similar. No obstant, FAFAC considera que un càlcul aproximat seria que unes 150.000 persones a Catalunya són malalts d’aquesta malaltia, un 10% de la gent de més de 65 anys.

Els seus familiars estan agrupats en diverses associacions que, al seu temps, estan aglutinades sota el paraigües de la Federació d’Associacions de Familiars de persones amb Alzheimer de Catalunya i aquest dilluns han donat una roda de premsa a l’Ateneu Barcelonès per reclamar més finançament a l’administració pública.

Una altra reclamació ha estat que es doti de recursos a la investigació. “La pandèmia i les vacunes han demostrat que tenim bons investigadors”. I ha continuat: “Fa 25 anys que en l’Alzheimer no hi ha un avenç important perquè, malauradament, vivim en un país que gasta el doble en la investigació de l’alopècia que en la recerca sobre la demència”.

El Pla de Dependències de Catalunya, “paper mullat”

Una de les peticions principals que ha fet FAFAC és un augment pressupostari de la despesa de les conselleries de Salut i de Drets Socials en l’atenció als malalts d’Alzheimer i els seus cuidadors. En concret, demanen que es dediqui finançament a executar el Pla de Dependències de Catalunya.

“El pla està penjat a la pàgina web del Departament de Salut des del mes de maig. Però sense finançament no serveix per res”, ha lamentat el president de FAFAC, Josep Gasulla. “Està molt bé dir que atendràs a l’atenció primària, que atendràs a l’atenció especialitzada... Diu moltes coses el Pla de Dependència. El que passa és que si no ho acompanyes de recursos, no serveix de res i es converteix en paper mullat”, ha afegit.

Reclamen rebre les subvencions amb temps

Les entitats, davant la insuficiència del teixit públic per atendre els seus familiars malalts, s’han encarregat d’anar obrint centres de dia i residencials per ells. En total, aquests centres suposen més de 300 professionals de la salut contractats com psiquiatres o infermeres.

Comentaris (2)

ana Fa 2 dies
sóc filla d'algú a qui, aquesta enfermetat ha aparescut ràpidament deixantme desubicada i fent patir més jo la malaltia que al propi malalt. Subvencions poques o cap, però he de dir amb la mà el cor, que part de l'equip de govern, (mai votat per mi) entre ells el sr Bote, LSeijo, Clara, Quim, a qui vaig escriure i comentar les "meves angoixes com a familiar-ciutadana" em van facilitar ràpidament a on anar i què fer en tot moment. PS, Nomès puc estarne molt agraïda.
Penós Fa 9 dies
És penós sentir i veure aquesta realitat. Ben segur és que qui decideix el repartiment de subvencions, no sap de primera mà, el que és tenir un familiar directe malalt d'Alzheimer, conviure amb ell i per tant, tenir que cuidar-lo. Si fos així, segur que el repartiment de subvencions i investigació, seria molt diferent. Una pena...

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive