La Coral Diversitat, exemple de musicoteràpia a Mataró
La Coral Diversitat, exemple de musicoteràpia a Mataró

La Coral Diversitat: l’harmonia terapèutica de la música

Dídac Rocher dirigeix aquest projecte de musicoteràpia a la Fundació Hospital, amb dos concerts anuals i una feina ingent

Al cor de Mataró, a l’entorn de l’Antic Hospital -entre la seu de la Fundació i la Capella, on fan els dos concerts anuals- ressona amb els acords esperançadors de la Coral Diversitat. Aquest grup musical, més que una simple agrupació vocal, és una teràpia en si mateixa, una oportunitat per a la curació emocional a través de la música. L’orquestra de veus, dirigida per Dídac Rocher, és un testimoni vibrant del poder transformador de la musicoteràpia. Fa 6 anys que està en marxa.

La Coral Diversitat no és només un grup coral convencional. A diferència de moltes altres agrupacions, els seus membres provenen de diversos àmbits de la Fundació Hospital, incloent-hi pacients de Parkinson, persones amb afàsia, i aquells que lluiten amb la salut mental. Aquesta diversitat és la força motriu d’un projecte que ha marcat una diferència significativa en les vides dels seus participants.

El programa va néixer de la visió compartida entre Alfonso Del Rey i Dídac Rocher, dos companys professors que havien compartit amistat i claustre al Satorras i que van creure fermament en la capacitat de la música per sanar les ferides de l’ànima. L’Alfonso, com a alma mater i impulsor. En Dídac, com a director.  El seu treball ha culminat en la creació d’una comunitat de cantants que, més enllà de l’art, han trobat un refugi en el poder de la música i que també compta amb instrumentistes diversos que s’agrupen pels concerts que es fan per Nadal i a l’estiu.

El concert de Nadal de la Coral Diversitat. Foto: R. Gallofré
El concert de Nadal de la Coral Diversitat. Foto: R. Gallofré

Teràpia més enllà de les paraules

Segons Rocher, la musicoteràpia és més que una simple intervenció clínica. És una tècnica terapèutica que utilitza la música com a eina per millorar el benestar emocional, la salut i la qualitat de vida. En les sessions de Coral Diversitat, la música actua com un canal d’expressió emocional, permetent als participants connectar amb les seves emocions de manera profunda i significativa.

“Per mi com a musicoterapeuta ha estat un repte el treballar amb un col·lectiu tan divers però puc dir que gràcies a l’aportació de tots plegats tenim un grup ple d’empatia i d’il·lusió, conscients de la importància de l’esforç, de la confiança, de la tolerància i l’acceptació, la solidaritat. Virtuts i valors que ens fan ser més i millors persones”, explica. Fruit d’aquestes sessions en les que el cant és la base del treball, explica, “podem gaudir de la Coral Diversitat mai més ben dit. Una coral oberta i integradora que té les portes sempre obertes debat a bat per a qui vulgui compartir sentir-se bé i si ja se sent bé, doncs, per sentir-se millor. Un grup on cadascú aporta el que pot i és així, granet a granet que anem fent la casa, la nostra casa”.

Per Del Rey, aquesta aproximació terapèutica ha resultat ser una font de renovació i esperança per a molts membres de la Fundació Hospital. La música els ha donat una veu quan les paraules s’han quedat curtes, i els ha ofert un espai segur per explorar i compartir les seves emocions. En un món on la salut mental és un tema cada cop més urgent, la Coral Diversitat emergeix com un far d’esperança per a tota la comunitat.

Dídac Rocher, d'esquenes, dirigint el concert. Foto: R. Gallofré
Dídac Rocher, d'esquenes, dirigint el concert. Foto: R. Gallofré

Inclusió, col·laboració i complicitat

L’èxit de la Coral Diversitat no seria possible sense la col·laboració de voluntaris, familiars i amics que han unit les seves veus per a crear una experiència de solidaritat i comunió. En aquesta comunitat coral, cada nota ressona amb el propòsit de construir un món més just i tolerant, on la diversitat és celebrada i acollida.

Les sessions setmanals de musicoteràpia han esdevingut un punt de trobada per a persones amb Parkinson, afàsia, agorafòbia, ELA i altres condicions de salut, així com per a voluntaris que desitgen donar suport a aquesta causa noble. A través del cant i la música, aquests individus es converteixen en els arquitectes del seu propi benestar emocional, demostrant que la música té el poder de transformar vides.

La Coral Diversitat no només és una agrupació musical, sinó una expressió viva de l’esperança i la resiliència humana. Amb cada acord, els seus membres demostren que, malgrat els obstacles, la música pot ser un far d’esperança en un món incert. En els seus concerts anuals, la Coral Diversitat comparteix la seva música amb el públic, recordant-nos a tots la importància de la inclusió i el poder curatiu de la música.

Els seus concerts són tot un esdeveniment. Un esclat emocional i solidari. La coral és un recordatori vivent de la capacitat que té la música de generar amor, comprensió i harmonia. I això passa a Mataró, al Maresme. Cada cop sent d’ajuda de més gent. Estenent la taca poc a poc. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive