7 aliments per baixar el colesterol
7 aliments per baixar el colesterol

Colesterol bo vs. Colesterol dolent

Principals diferències entre les dues tipologies de colesterol i tot el que cal saber.

És allò típic que acostuma a sortir malament a les analítiques. I a partir d’aquí, correm-hi tots a intentar millorar l’alimentació i a portar un estil de vida més saludable. En realitat, el colesterol consta de dues faccions diferents: unes partícules són lipoproteïnes d’alta densitat (“high density lipoproteins” o HDL) i unes altres són de baixa densitat (“low density lipoproteins” o LDL).

En estudiar els efectes que tenen en l’organisme, s’ha constatat que les persones amb nivells alts de HDL estan més protegides de les malalties del cor, enfront d’aquelles que tenen nivells baixos de HDL. Per contra, nivells alts de LDL s’han associat a un risc cardiovascular més alt. És per això que les partícules HDL són conegudes popularment amb el nom de colesterol bo i les LDL, amb el de colesterol dolent.

El colesterol dolent s’oxida i es diposita a les parets de les artèries, on s’acumula i forma plaques d’ateroma que es poden trencar i generar un trombe que es desprèn, circula per la sang fins a obstruir una artèria i provocar un infart de cor o cerebral (ictus). En canvi, el colesterol bo no permet que arribi el dolent dels aliments al fetge i, per tant, que s’oxidi i s’acumuli a les artèries.

Amb la finalitat de protegir-nos de les malalties cardiovasculars, és fonamental tenir la mínima quantitat possible de colesterol total, que no ha de superar els 220 mil·ligrams per decilitre de sang (mg/dl) en una persona sana i que ha de ser el més baix possible quan ja es té una malaltia cardiovascular o factors de risc que predisposin a desenvolupar-la.

El 46% de la població espanyola té el colesterol alt. Les estratègies per evitar engreixar més aquesta estadística passarien per aquests punts:

  • Augmentar el colesterol bo mitjançant exercici físic perquè en contenen pocs aliments; sobretot els rics en Omega-3 i 6, com el peix blau, les fruites seques com les nous, o la poma.
  • Frenar l’absorció del colesterol dolent amb aliments rics en fibra com les verdures, els llegums, els cereals integrals i la fruita.
  • Evitar els aliments amb colesterol dolent rics en greixos saturats, presents en la mantega, les carns vermelles, el rovell d’ou, els embotits, els formatges o aliments processats. Aquests eleven el colesterol a la sang. Malgrat això, els especialistes adverteixen que l’augment del colesterol no depèn tant de la ingesta de colesterol dolent, sinó de la ingesta total de greix. Això significa que se n’ha de limitar el consum diari.

Font: revista.consumer.es

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive