Catalunya vol triplicar en dos anys les donacions de plasma
Catalunya vol triplicar en dos anys les donacions de plasma

Catalunya vol triplicar en dos anys les donacions de plasma

La Generalitat es marca l'objectiu d'arribar a 50.000 donacions per any i que el país sigui "més autosuficient"

El Departament de Salut pretén triplicar en dos anys les donacions anuals de plasma a Catalunya. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha matisat que l'objectiu és arribar a 50.000 donacions per any el 2025, 30.000 més de les registrades l'any passat. És per això que el Govern ha impulsat 'El repte d'or', una campanya de conscienciació per augmentar el nombre de donants i fer que Catalunya sigui "més autosuficient". "Volem que la donació sigui altruista des de casa, i no haver d'anar a buscar plasma a fora", ha expressat Balcells, que també ha alertat que "cada vegada hi ha més patologies" que requereixen donacions de plasma. "Hem d'aconseguir que el 2025 siguem un 50% autosuficients, ara estem a un 39%", ha dit.

En aquest sentit, la directora general del Banc de Sang i Teixits, Anna Millán, ha explicat que cada vegada hi ha més malalties que necessiten "medicaments que no es poden fabricar", i que només es troben en les proteïnes que circulen dins el plasma. Aquests medicaments, anomenats hemoderivats, "són vitals per a molts malalts", sobretot pels que els necessiten per vida, que es calcula que de mitjana a Catalunya són més de 3.000 pacients.
"La majoria dels pacients que reben plasma en requereixen de per vida, hi ha algunes malalties que tenen alternatives, però n'hi ha d'altres, com les immunodeficiències primàries, que no tenen altra manera de tractar-se", ha apuntat el Dr. Pere Soler, cap de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de la Vall d'Hebrón. A més, Soler ha advertit que el diagnòstic d'aquestes patologies és cada vegada més elevat, i que en un futur 50.000 donacions anuals "tampoc seran suficients".

Llegint i donant plasma alhora
Llegint i donant plasma alhora

 

Aconseguir una donació "autosuficient"

Per aquest motiu, Balcells ha fet una crida a les donacions de plasma, i ha explicat que, a diferència de la sang, en aquest tipus de donació " es donen els glòbuls vermells" i que, per tant, "es pot fer més vegades a l'any". En concret, es podria donar cada 15 dies i fins a 24 cops l'any, ja que la recuperació és molt més ràpida. "Animem a tota la ciutadania que ho faci, perquè hem d'aconseguir que els donants siguin autòlegs, i no haver d'anar a comprar plasma a altres països, com als Estats Units", ha reblat Balcells, que també ha dit que cal que la donació "segueixi sent altruista".

La campanya 'El repte d'or' s'emmarca dins la Setmana Mundial del Donant de Plasma, que tindrà lloc des d'aquest dilluns fins diumenge. Per això, el departament ha programat una quinzena de campanyes de donació de plasma arreu de Catalunya, que se sumaran a les donacions habituals que es poden fer als punts fixos dels hospitals. A més, Millán ha explicat que s'està començant a fer efectiva la donació de plasma a les dotacions mòbils, perquè els donants "puguin donar sang i plasma a l'hora, i així arribar a més població", ha argumentat.

Així, la directora del Banc de Sang i Teixits ha explicat que per donar plasma s'han de complir els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i, en el cas de les dones, no estar embarassada. 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive