Entitats contra el nou model d'atenció pediàtrica. Foto: ACN
Notícies relacionades
Entitats contra el nou model d'atenció pediàtrica. Foto: ACN

L'activisme maresmenc, contra el nou model pediàtric

La coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme és una de les organitzacions que demana revertir el nou model d'atenció pediàtrica, i la dimissió del conseller de Salut

Entitats en defensa de la sanitat pública, entre elles la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i el Maresme, reclamen al departament de Salut que reverteixi el model d'atenció pediàtrica que es desplegarà al llarg de l'any i que ha presentat aquest dijous el conseller Manel Balcells. En una roda de premsa al Parlament, les entitats han denunciat que el plantejament del Govern comportarà un increment de la segregació perquè fomenta l'ús de la sanitat privada, i reclamen que cada família tingui metges de referència als centres d'atenció primària per a infants i adolescents, encara que no es tracti de pediatres. El col·lectiu també ha reclamat la dimissió de Balcells en considerar que no s'ha optat per una decisió unilateral sense escoltar famílies i professionals.

El col·lectiu, en què s'hi troben representats moviments com la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró – Maresme, SOS Pediatria Sabadell, Recuperem la Pediatria al Turó, o Marea Blanca, entre d'altres, s'ha mostrat crític amb el plantejament del departament. Els seus portaveus s'han pronunciat després de la compareixença de Balcells al Parlament, en què ha defensat com a "necessari" el model d'equitat territorial i pediatria que es desplegarà aquest 2024 als centres d'atenció primària del país, tot destacant que els 273 CAP o consultoris que ara tenen aquest servei el mantindran.

Les entitats consideren, però, que el model suposa un "desmantellament" de la sanitat pública perquè altera conceptes com el de la proximitat, fet que genera una bretxa i una situació de segregació amb el foment de la sanitat privada. En aquest sentit, assegura que a les famílies amb menys recursos els queda el 061 o un desplaçament d'una hora per a poder rebre l'atenció requerida.

"Ens sentim ofegats i no reconeguts", ha assegurat la portaveu de la Plataforma Assembleària de Treballadors del Parc Taulí de Sabadell, Txus Merino, que ha denunciat el caràcter "unilateral" del plantejament de Balcells i ha reclamat que famílies i treballadors puguin participar en la definició del model. "Demanem la seva reversió i la dimissió del conseller", ha afegit.

En aquesta línia, el manifest consensuat per totes les entitats contràries al model reclama al departament que tot infant i adolescent tingui accés a activitats preventives i de promoció en l'àmbit de la salut. A més, volen que tinguin un metge de referència als CAP, "malgrat no siguin especialistes en pediatria".

De la mateixa manera, posen èmfasi en què l'atenció primària ha de tenir personal per atendre els infants i adolescents, tot destacar la necessitat perquè els professionals tinguin "condicions laborals dignes".

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive