Un nadó rebent atenció pediàtrica. Foto: arxiu
Un nadó rebent atenció pediàtrica. Foto: arxiu

capgros.com/ACN

Nou model d'atenció pediàtrica per intentar resoldre les deficiències actuals

Catalunya tindrà 79 equips de pediatres i infermeres pediàtriques el 2024 a un màxim de 30 minuts dels infants per resoldre desequilibris territorials, proposta criticada per entitats socials i veïnals perquè podria elminar la proximitat del servei

El Departament de Salut desplegarà al llarg del 2024 un nou model d'atenció pediàtrica basat en 79 equips territorials (ETAP). Aquests equips, amb una direcció pròpia, estaran formats per entre 8 i 15 pediatres i 8 i 15 infermeres pediàtriques, a més d'altres especialistes en atenció als infants i adolescents. S'ubicaran dins dels centres d'atenció primària (CAP) o en altres espais i els desplaçaments per arribar-hi no han de superar els 30 minuts amb mitjans de transport habitual, ha dit la responsable d'Atenció Pediàtrica de Salut, Gemma Ricós, en la presentació del nou model, aquest dilluns. Una altra novetat és que el 061 Salut Respon incorporarà a partir del juny un servei de pediatria per oferir resposta especialitzada a les famílies. La proposta ha estat criticada per entitats veïnals i socials, contrària al model de concentració ja que podria eliminar la proximitat del servei per a moltes famílies

En una roda de premsa aquest dilluns, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que el model que desplegaran en els propers dotze mesos és “absolutament necessari” per “garantir la qualitat” en l'atenció pediàtrica a Catalunya, que té 374 equips de primària (EAP). Balcells ha reconegut que avui dia “no hi ha una equitat a tot el territori” en l’atenció pediàtrica i també ha constatat “cert desconfort” per la falta de pediatres, unes deficiències del sistema sanitari que el nou model vol reduir.

La responsable d'Atenció Pediàtrica de la Direcció d'Atenció Primària i Comunitària del departament, Gemma Ricós, ha indicat que el nombre de professionals que formaran els equips territorials d’atenció pediàtrica (ETAP) serà idealment d’entre 8 i 15 pediatres i 8 i 15 infermeres pediàtriques, no necessàriament amb la mateixa proporció de pediatres que d’infermeres. En qualsevol cas, ha assegurat que “tots els infants i adolescents tindran un pediatre i una infermera pediàtrica de referència”. Per determinar el nombre de professionals, també es tindran en compte les característiques de cada territori, d’acord amb criteris de dispersió geogràfica o de vulnerabilitat socioeconòmica, entre altres.

Les claus del nou model

  • Cada equip estarà format per entre 8 i 15 pediatres i 8 i 15 infermeres, a més d'altres especialistes
  • S'ubicaran als CAP o a altres equipaments, a un màxim de 30 minuts de distància de qualsevol punt del país
  • Cada equip tindrà assignat entre 5.000 i 25.000 infants i joves
  • El 061 tindrà un servei específic per atendre dubtes i consultes de les famílies amb infants i adolescents
  • El nou model es desplegarà durant els propers 12 mesos

També formaran part dels ETAP altres professionals, com treballadors socials sanitaris, odontòlegs, auxiliars de cures infermeres (TCAI) i administratius sanitaris. La conselleria puntualitza que, si la situació ho requereix, metges de família i infermeres amb expertesa en pediatria podran formar part dels equips, d’acord amb el marc normatiu i competencial. Cada equip tindrà assignat entre 5.000 i 25.000 infants i joves. Aquesta població assignada ha de compartir els mateixos fluxos de derivació a serveis com urgències, consultes externes o salut mental.

644bb437 6d2f 4289 a44b 973109aaf2ae

Pediatra a un CAP de Catalunya.Foto: ACN

Els professionals d’un equip s’ubicaran en un mateix centre, que podrà ser en un espai d’un CAP o bé en un altre equipament. En qualsevol cas, ha de quedar garantit que el temps de desplaçament per arribar-hi des de qualsevol punt de l’àrea de referència sigui d’un màxim de 30 minuts. És a dir, el model es desplegarà en isocrones que no superin els 30 minuts, tenint en compte les característiques del territori.

Els professionals que formaran part de l’ETAP estaran vinculats a diverses àrees bàsiques de salut (ABS) –idealment de 4 a 7– i s’organitzaran per treballar formant un únic equip, amb una direcció pròpia i un pressupost específic, tot i que el desplegament del model no va acompanyat d’una partida extraordinària, sinó que els recursos provindran de segregar-los d'altres assignacions, ha dit el conseller. Actualment ja hi ha 25 equips en funcionament i, a finals del 2024, s'hauran d'haver deslegat els 79. 

Atenció pediàtrica al 061 

Per complementar el nou model d’atenció pediàtrica en els casos d’urgències, el 061 Salut Respon incorporarà a partir del juny un servei especialitzat. Actualment, ja hi ha un pediatre intensivista per a infants greus o crítics atesos inicialment a la consulta de pediatria de l’atenció primària, que dona suport telemàtic als professionals i els assessora des de la Taula d’especialistes de la central de coordinació sanitària del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

A partir del juny de l’any que ve, el 061 s’ampliarà amb la figura del pediatre especialista en atenció primària i urgències per a pacients que no són greus ni crítics amb atenció no presencial. L’objectiu d’aquesta mesura és resoldre el problema o dubte de salut de l’infant o adolescent per evitar desplaçaments que no siguin necessaris o bé guiar les famílies en els següents passos que han de fer, si cal acudir a un centre sanitari. El SEM rep cada dia prop de 500 consultes pediàtriques, segons dades del 2022.

3ce163ae ef92 4a5e bb17 8a30a8f8c91c

Presentació del nou model d'atenció pediàtrica

Critiques d'entitas veïnals i socials

Balcells ha insistit que el model és “molt complet” i “garantista pel que fa a la qualitat i l’equitat, sense menysprear la proximitat”. El titular de Salut i ha demanat que aquelles entitats que han expressat crítiques o reticències -“se’l llegeixin bé” i esperin que es desplegui en els propers mesos. “Aquests canvis són per millorar l'atenció. Tots els pares, mares i avis volen que els infants estiguin ben atesos, no que estiguin atesos i prou”, ha reblat el conseller. 

"La proximitat és un dels pilars de l'atenció primària juntament amb el coneixement de l'infant"

Entitats socials i veïnals alerten, però, que el nou model es basa en la "concentració" i "deixa sense assistència de proximitat" milers d'infants. Una desena d'aquestes organitzacions han demanat al conseller que faci un pas enrere i mantingui l’atenció pediàtrica als CAP de barri. Ho ha explicat la portaveu de Recuperem Pediatria al Turó, Maria del Mar Serrano, aquest dimarts en una atenció als mitjans a la porta de la conselleria. Sostenen que l’atenció centralitzada en grans nuclis no garanteix un servei de qualitat a les famílies, que en alguns casos s’hauran de desplaçar fora del municipi on viuen. També denuncien que els professionals perdran contacte directe amb el territori i l’entorn dels infants. Serrano ha subratllat que aquest nou model suposa un pas més en el "desmantellament" del sistema sanitari públic i, en especial, de l’atenció primària.

cf5c7f73 1a17 4fd5 9c4f 68040a0f3139

Entitats presenten un manifest contrari a la proposta de nou model. Foto: ACN

"La proximitat és un dels pilars de l'atenció primària juntament amb el coneixement de l'infant, de la família i de la comunitat on viu. Amb aquest allunyament es perd l'atenció primària de qualitat", ha explicat Serrano, que ha indicat que el canvi de model afectarà especialment les famílies vulnerables que no disposen de vehicle o que viuen en punts mal connectats amb el transport públic.

A través d'un manifest conjunt, les entitats han exigit al Govern que garanteixi que tot infant rebi al CAP del seu barri atenció sanitària pels problemes més freqüents i de caràcter urgent, així com activitats preventives i de promoció de la salut. A més, han demanat que tots els nens tinguin un metge i una infermera de referència en el seu CAP, malgrat que aquests no siguin especialistes en Pediatria, i que es garanteixi un professional en aquest camp quan el problema de salut ho requereixi.

 

Comentaris (4)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive