Cap del Barri de l'Havana. Foto: R.Gallofré
Cap del Barri de l'Havana. Foto: R.Gallofré

Que 1 de cada 4 euros del pressupost sigui pels CAP

L’Ajuntament de Mataró  demana que el 25% del pressupost autonòmic de salut es destini a l’atenció primària

Que 1 de cada 4 euros de pressupost autonòmic de salut vagi a l’atenció primària. És el que demana per unanimitat tots els grups municipals de l’Ajuntament de Mataró. Tots a favor de revestir de recursos els CAP repartits pel territori català, tal i com resava una proposta presentada per En Comú Podem Mataró a la Junta de Portaveus.

Que l’Atenció Primària requereix de més inversió no és pas cap notícia i tampoc és novedós que els diferents grups uneixin la seva veu quan es tracta de demanar recursos per la sanitat pública. El text aprovat assegura que “l’atenció primària representa la porta d'accés al dret a la salut per a la majoria de la població, especialment de les persones i els col·lectius en situació de major vulnerabilitat. L’increment de les necessitats sanitàries de la població no s’han vist acompanyades de mesures eficaces ni d’un augment suficient de la inversió per reforçar l'atenció primària: al contrari, l’atenció primària ha estat la gran perjudicada de la manca d’inversió en l’última dècada”.

La feblesa de l’atenció primària s’ha fet encara més evident durant la pandèmia. Hi ha hagut una discriminació indirecta en l’atenció sanitària de la població, en particular de les malalties no covid-19 com les persones que pateixen malalties cròniques o que tenen una major dependència del sistema (gent gran, malalts mentals, persones migrants o amb malalties cardiovasculars, diabetis o càncer, entre d’altres). “El resultat han estat els retards i les deficiències en els diagnòstics i l’augment de les llistes d’espera, que incrementen el risc d'empitjorament de l’estat de salut de les persones. L’atenció primària és fonamental per prevenir i promoure la salut, ja que permet realitzar diagnòstics de manera precoç per a detectar problemes de salut abans que s'agreugin”, asseguren.

Un requeriment de l’OMS, per ara desatès

El text recorda com “Fa dotze anys que l’OMS i Relators de l’ONU insten els Estats a reforçar l’atenció primària destinant almenys el 25% del pressupost sanitari. L’OMS estima que l'atenció primària pot satisfer més del 70% de les necessitats de salut de les persones al llarg de la seva vida. Malgrat això, els pressupostos del Govern per al 2022 només destinen només el 17%, sense desglossar suficientment quines partides són incloses en aquest àmbit.  Cal rescatar l’atenció primària de la situació de col·lapse amb un major augment pressupostari que serveixi per desplegar mesures ràpides i eficaces”. 

El text insta al Govern de la Generalitat al 25% de pressupost sanitari per privada i així contribuir a “l’’enfortiment de l’atenció primària és essencial per garantir el dret a la salut i la resistència del sistema sanitari davant les noves necessitats i amenaces., i una vegada assolit, incrementar de forma progressiva els recursos materials i personals per donar resposta a les necessitats de la ciutadania en el seu accés al dret a la salut”. 

Comentaris (2)

Liselotte Altmann Fa 10 mesos
Ich wohne in Arenys de Mar und wünsche mir, dass die Ärzte mit mehr Instrumenten ausgestattet werden,nsodass eine Überweisung ans CAP de Mataró sich erübrigt! ←⁠(⁠>⁠▽⁠
Maria Carme Fa 10 mesos
No és sorprenent que un tema tant cabdal, NO ESTIGUI contemplat a les xorrades que proposa l'ajuntament en els seus "pressupostos participatius"? ¿Com es que les NECESSITATS BÀSIQUES de les persones no hi son, i en canvi fer parcs infantils o posar pantalles per a la ciutat si que hi son? En què pensa aquest ajuntament? ¡Es indignant!!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive