El bicarbonat, multiusos.
El bicarbonat, multiusos.

Paula Croft

Bicarbonat: usos i quan evitar-lo

Us expliquem tots els usos que té el bicarbonat de sodi per a la cura personal, la bellesa i la salut, a més de les situacions en les que hem d’evitar-lo.

El Bicarbonat de Sodi s'ha fet servir des de temps immemorials com a remei per a tractar diferents malalties. Gràcies als avenços que s’han fet en els darrers anys, sabem que part del seu ús medicinal té a veure amb una de les substàncies que conté, la qual dilata les venes sanguínies, permetent així que l'oxigen s'expandeixi a tot el cos i el pH de la sang s'equilibri. Tot i això, també té molts usos que tenen a veure amb la higiene personal i la bellesa. Per aquest motiu, mai ha de faltar una ració de bicarbonat de sodi a la nostra farmaciola particular. Aquí us deixem els usos més freqüents pel que fa a cura personal i de salut que té el bicarbonat, a més d’indicar-vos quan hem d’evitar usar-lo.

Principals usos del bicarbonat

 • És antiàcid: segur i eficaç per alleujar l’acidesa estomacal i / o indigestió. Per usar-lo, només hem d’afegir mitja culleradeta de bicarbonat de sodi a un got d'aigua. Tot i això, no ho hem de prendre més de tres dies seguits.
 • Tractament de picades d'insectes i picor: per a les picades, fem una pasta de bicarbonat de sodi i aigua i l’apliquem com un bàlsam sobre la pell afectada. Per alleujar la picor, escampem bicarbonat sòdic a la mà i ho freguem a la pell humida després del bany o dutxa.
 • Exfoliant facial: barregem tres parts de bicarbonat de sodi amb una part d'aigua per a formar una pasta. L’apliquem amb suaus moviments circulars per exfoliar la pell i esbandim. Podem fer-lo servir cada dia, però sempre tenint en compte que pot ser que la nostra pell es ressequi, de manera que hem de contrarestar-ho fent ús de cremes hidratants.
 • Netejar diverses superfícies: el bicarbonat també es pot emprar per a netejar una gran quantitat de superfícies de la nostra llar com el microones, plats, olles, paelles, rajoles, recipients, coberts, etc. Per a poder fer-ho efectivament hem d’empolvorar bicarbonat en una esponja humida neta, fregar i posteriorment esbandir bé i assecar. També podem afegir 2 cullerades plenes de bicarbonat al nostre detergent per rentar els plats regularment.
 • Eliminar olors: podem eliminar males olors (com la de la suor) de la roba, les sabates, les catifes i demés si afegim mitja tassa de bicarbonat en el cicle de rentat o bé l’empolvorem en taules de tallar o pots d'escombraries, per exemple.

Quan evitar l’ús de bicarbonat

En termes generals, el bicarbonat de sodi és un ingredient segur. Tot i això, si volem consumir-lo o bé aplicar-lo a la nostra pell, hauríem de consultar a un especialista, ja que podem tenir algun tipus d'al·lèrgia o intolerància (potser inclús sense saber-ho). No és recomanable el seu consum si hem tingut hipertensió, insuficiència cardíaca congestiva, o malalties al ronyó. Si seguim una dieta baixa en sodi, tampoc hauríem de consumir bicarbonat.

Per emmagatzemar aquest producte, hem de mantenir-lo en el seu envàs original, a temperatura ambient, lluny de la calor excessiva i la humitat (no en el bany), ben tancat i fora de l'abast dels nens.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive