Triar mútua
Triar mútua

Redacció

Triar mútua, escollir tranquil·litat

El darrer trimestre de l’any és el moment de triar mútua i de prendre decisions sobre quina vols que sigui la teva cobertura mèdica: amb què ens hem de fixar?

La salut és un bé preuat, i assegurar-la adequadament és una decisió sàvia. Les mútues de salut esdevenen una eina vital en aquesta tasca, proporcionant assistència mèdica i tranquil·litat en moments de necessitat. 

La xifra de catalans amb mútua privada porta anys creixent segons les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA). L’enquesta apunta que la doble cobertura sanitària presentava una tendència creixent des del 2017. Es va intensificiar arran de la pandèmia arribant a un 32% de la societat, que darrerament s’ha estabilitzat a la baixa. A la pràctica, 1 de cada 3 persones -si pot- escull una assegurança mèdica privada

L’ESCA també revela com ha augmentat l’ús més freqüent dels serveis sanitaris públics respecte dels privats: del 68,7% l’any 2020, al 70,3% l’any 2021. A més, un 86,4% dels catalans s’ha mostrat satisfet amb aquests serveis sanitaris públics. És una dada estable al llarg dels anys: el 2020 va ser un 87,9% i el 2019, un 86,4%. En aquests dos casos hi ha diferències de gènere: són les dones (71,6%) per davant dels homes (69%) les qui utilitzen de manera més freqüent els esmentats serveis. Però són els homes (88,6%) per davant de les dones (84,3%) els qui millor els valoren.

Entrats ja al darrer trimestre del 2023, és moment de pensar en quina cobertura de salut volem per a l’any vinent. 

El moment és ara i amb aquesta guia es vol explorar la importància de tenir una mútua de salut i com escollir-ne una que s’adapti a les teves necessitats. Siguis jove o gran, la salut és un actiu que mereix protegir, i triar una mútua de salut és una decisió fonamental per a la teva benestar i el teu futur.

Què és una mútua de salut?

Una mútua de salut és una entitat que ofereix serveis i cobertura mèdica a canvi d’una quota mensual. En altres paraules, és una assegurança de salut que et protegeix econòmicament en cas de malaltia o lesions.
Les mútues d’assegurança privada ofereixen una àmplia gamma de plans que poden incloure consultes mèdiques, hospitalització, intervencions quirúrgiques, i altres serveis mèdics.

Les raons de tenir-ne:

1. Atenció mèdica ràpida
Amb una mútua, tens accés a una xarxa de professionals de la salut i hospitals. En cas de malaltia o lesió, rebràs atenció immediata, sense haver de fer cues interminables.

2. Tranquil·litat financera
Les mútues cobreixen molts dels costos mèdics, la qual cosa et protegeix de despeses inesperades. Això et permet planificar les teves finances sense preocupar-te pels costos mèdics sorpresa.

3. Prevenció i atenció prèvia
Les mútues ofereixen programes de prevenció i atenció preventiva, com revisions mèdiques periòdiques, vacunes i programes de benestar. Aquesta atenció precoç pot prevenir problemes de salut més greus.

4. Elecció de l’especialista
Amb una mútua, tens l’opció de triar el teu metge o especialista. Això et dóna un major control sobre la teva atenció mèdica.

Com escollir una mútua de salut

Triar la mútua de salut adequada pot ser una tasca complicada. Hi ha molts factors a tenir en compte, i el que pot ser adequat per una persona pot no ser-ho per a una altra. Aquí tens alguns criteris importants a considerar:

1. Cobertura
Assegura’t que la mútua ofereix la cobertura mèdica que necessites. Examina els plans disponibles i assegura’t que cobreixin les teves necessitats particulars, com consultes mèdiques, hospitalització, cirurgies, medicaments, i atenció preventiva.

2. Xarxa mèdica
Comprova quina és la xarxa mèdica de la mútua. Assegura’t que hi ha hospitals i metges de qualitat a prop del teu lloc de residència o treball. Tenir una xarxa mèdica àmplia és fonamental per a l’accessibilitat i la comoditat.

3. Preus i quotes
Compara els preus i les quotes de mútues diferents. No només miris la quota mensual, sinó també els costos de copagament i els límits de despesa. Assegura’t que la mútua estigui dins del teu pressupost.

4. Polítiques i condicions
Llegeix les polítiques i condicions de la mútua amb atenció. Comprova les restriccions, els períodes d’espera, i els procediments de reclamació. És important entendre tots els detalls abans de comprometre’t.

5. Servei d’atenció al client
Una atenció al client de qualitat és essencial. Comprova com la mútua lídia amb les reclamacions i resol els problemes dels seus membres. Les ressenyes i les opinions dels clients poden ser una bona font d’informació.

6. Flexibilitat
La vida pot canviar ràpidament, així que busca una mútua flexible que et permeti actualitzar el teu pla o canviar de proveïdor si les teves necessitats canvien.

La clau, com sempre, comparar

Després de considerar tots els factors, compara diverses mútues de salut i selecciona la que millor s’ajusti a les teves necessitats. Assegura’t de llegir tota la documentació i entén els termes i condicions abans de signar un acord. No dubtis en preguntar i aclarir qualsevol dubte amb l’agent de vendes de la mútua.

Un cop hagis triat la teva mútua, recorda mantenir la teva pòlissa al dia i pagar les quotes mensuals puntualment. Mantén un registre de les teves despeses mèdiques i entén com fer reclamacions en cas de necessitat.

Tenir una mútua de salut és una decisió vital que pot proporcionar pau mental i protegir la teva salut i la de la teva família. La tria d’una mútua adequada és un procés important que requereix investigació i consideració. No escatimis esforços en triar la millor mútua per a les teves necessitats. La teva salut i benestar valen la pena.

Llegeix ressenyes, parla amb altres membres, i consulta amb professionals de la salut si cal. Recorda que no hi ha una mútua única que sigui adequada per a tothom. Amb la inversió i el temps adequats, pots estar segur de tenir l’atenció mèdica que necessites i la tranquil·litat que mereixes. La teva salut és el teu bé més preuat; protegeix-la adequadament amb una mútua de salut que s’adapti a tu.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive