Productes menstruals gratuïts per a qui tingui una urgència
Productes menstruals gratuïts per a qui tingui una urgència

Redacció

Productes menstruals gratuïts per a qui tingui una urgència

La cadena de supermercats ecològics Veritas es converteix en pionera a nivell estatal al facilitar compreses i tampons de forma gratuïta a persones amb necessitats imprevistes, siguin o no clients.

banner colldeforn viuelnadal v2
 

Per primera vegada a Espanya, un supermercat es consolida com a espai de referència per a la població menstruant que necessita una compresa o tampó de forma imprevista. A partir del 30 de novembre, els 80 punts de venda de Veritas distribuïts arreu d'Espanya (Catalunya, País Basc, Navarra, Illes Balears, Madrid i Comunitat Valenciana) i Andorra comptaran amb dispensadors del moviment social Menstrual Point, que oferiran de forma gratuïta compreses i tampons ecològics de Masmi Organic Care, siguin o no clients dels supermercats. D'aquesta manera, Veritas esdevé la primera empresa i el primer retailer que impulsa aquesta iniciativa pionera en l'àmbit de la salut sexual per combatre discriminacions econòmiques vinculades al sexe i a l'edat, garantint el lliure accés a productes menstruals.

La cadena de supermercats ecològics ja ha habilitat, a tots els seus establiments i centres de treball, dispensadors on es podran triar entre un tampó amb aplicador de cartró biodegradable o una compresa elaborada amb cotó 100% ecològic. A l'exterior de tots els centres, s'han instal·lat senyals indicatius de Menstrual Point, que identifiquen aquest punt de venda com un espai menstrualment responsable i on es pot accedir de manera gratuïta a productes d'higiene femenina després de sol·licitar l'accés al bany a qualsevol treballador de Veritas. L'organització ja ha proporcionat la formació necessària als seus empleats per facilitar l'accés i la informació oportuna. De fet, les empleades de Veritas ja gaudeixen de la gratuïtat dels productes menstruals als seus llocs de treball i han rebut la formació específica que imparteix el moviment social Menstrual Point.

El 86% de les dones afirmen haver-se trobat sense accés a productes menstruals quan els han necessitat. Veritas vol contribuir a reduir aquesta xifra i convertir els seus punts de venda en centres de confiança per a totes les persones menstruants, siguin o no clients dels seus supermercats, que tinguin una necessitat imprevista. “Els productes menstruals són un bé de primera necessitat, igual que el paper higiènic. Facilitant aquests productes fem un pas cap a la igualtat de gènere, alhora que cuidem de la salut menstrual de les nostres treballadores i les persones que ho necessitin, oferint compreses i tampons saludables i sostenibles, de manera gratuïta”, explica Sophie Pagnon, Cap de Comunicació, Màrqueting i Impact Officer.

Conscienciació col·lectiva

Veritas s'ha proposat un pas més a favor de la conscienciació col·lectiva amb la població menstruant. Per això, s'ha dirigit a l'administració central i autonòmica, així com als ajuntaments on s'ubiquen els seus punts de venda, per oferir a la ciutadania la disponibilitat dels seus supermercats com a espais de referència, i compartir experiències davant d'aquest compromís col·lectiu amb la població menstruant, previst ja a la legislació espanyola.

L'article 5 de la Llei Orgànica 2/2010 ja preveu mesures de distribució de productes de gestió menstrual, a centres educatius i entitats amb finalitat social, així com fer-ho, de forma preferent i progressiva, amb productes sostenibles, orgànics, ecològics, de ràpida descomposició, reutilitzables i lliures de químics, per tal de causar el menor impacte possible al medi ambient i en la salut de les dones i altres persones destinatàries. Aquestes mesures ja s'implanten a països com el Regne Unit, Escòcia, França, Canadà o Austràlia. A més, Veritas donarà visibilitat a la reivindicació, ja activa a Change.org, per disposar de productes menstruals gratuïts en espais públics.

Veritas suma aquesta causa social al seu compromís ètic i social amb la salut de les persones i la del planeta. Cada dona utilitza de mitjana entre 15.000 i 20.000 productes menstruals al llarg de la vida fèrtil. Només a Europa, els productes menstruals d'un sol ús generen 200.000 tones de residus cada any. A més, es calcula que cada tampó o compresa convencional triga 300 anys a degradar-se. Per oferir al mercat una alternativa saludable i sostenible per viure la menstruació de manera més respectuosa amb el medi ambient, Veritas treballa des de fa 10 anys amb Masmi Organic Care, fabricant de productes hipoal·lergògens, que ajuden a prevenir irritacions, picors i al·lèrgies. Es tracta de tampons i compreses, fabricats a Espanya, amb cotó 100% ecològic certificat, sense derivats del plàstic i lliures de productes tòxics, a més d'estar recomanats per ginecòlegs, comares i obstetres.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive