Sense gluten
Sense gluten

Redacció

No deixis el gluten si no et fa falta, t'hi va la salut

En els darrers anys, una curiosa moda ha portat moltes persones sanes a eliminar el gluten de la seva alimentació, cosa que segons els experts és imprudent i innecessària

banner estudiocapi 23


Moltes persones decideixen, per iniciativa pròpia, eliminar el gluten de la seva alimentació perquè creuen que els provoca inflamació o intolerància. No obstant això, els metges i experts en nutrició ho consideren imprudent i innecessari, i expliquen per què.

La dieta sense gluten és l'únic tractament que existeix avui en dia per a la malaltia celíaca. No obstant això, en els darrers anys, una curiosa moda ha portat moltes persones sanes a eliminar el gluten de la seva alimentació. Algunes celebritats han creat tendència dient públicament que mengen sense gluten. I falsos especialistes recomanen aquest patró alimentari argumentant que s'han detectat més casos de malaltia celíaca a causa de la ingesta de blat modificat genèticament.

Nancy Babio, investigadora del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de l'Obesitat i la Nutrició (Ciberobn) i responsable del grau de Nutrició Humana i Dietètica a la Universitat Rovira i Virgili (Tarragona), assegura que adoptar o indicar una dieta sense gluten a una persona que no pateix celiaquia és imprudent i innecessari. Imprudent perquè generalment la població entén que una dieta d'aquest tipus consisteix a consumir productes processats sense gluten, els quals, a més de ser més cars, solen contenir més sucres afegits i greixos per substituir el gluten. Innecessari perquè "és com si una persona amb la vista en bon estat utilitzés ulleres graduades per a la miopia".

Francesc Casellas, de la Societat Espanyola de Patologia Digestiva (SEPD), assegura que el gluten és un producte natural i saludable, excepte per a les persones que tenen una malaltia causada per la seva ingesta: "Una persona sana no tindrà cap problema, no ha d'evitar-lo i no es sentirà millor si ho fa". Coincidint amb Babio, assegura que els productes fabricats sense gluten, com certs tipus de pasta i pa de motlle, tenen un major aport calòric. No es pot caure en la generalització que aquests productes siguin més sans; més aviat al contrari, per intentar aportar les mateixes propietats, contenen més additius, diferent composició de greixos i sucres i menys fibra que els seus equivalents amb gluten.

Pot ocasionar problemes de salut

Adoptar aquest hàbit alimentari sense control i sense supervisió mèdica pot derivar en una dieta que no sigui equilibrada i que, a llarg termini, ocasioni problemes de salut. Casellas fa referència a alguns estudis realitzats als Estats Units que conclouen que aquestes persones, sense cap tipus de control mèdic, poden tenir més risc d'events cardíacs.

Per a Babio, aquesta moda pot retardar el diagnòstic real en les persones que pateixen la malaltia celíaca de manera silenciosa: "Perquè si és cert que milloren fent aquesta dieta, és probable que tinguin la malaltia sense estar diagnosticades. És essencial per al diagnòstic no retirar prèviament el gluten. Si hi ha símptomes, cal recórrer a l'especialista".

Casellas subratlla que no s'ha demostrat que suprimir el gluten aporti algun benefici quan no existeix malaltia, i Babio que és l'única manera de tractar la celiaquia. Tots dos insisteixen que es tracta d'una dieta terapèutica que requereix un diagnòstic i, en conseqüència, una prescripció mèdica.

Falsos especialistes

La investigadora del Ciberobn fa una menció especial als falsos especialistes que recomanen de manera general aquesta pràctica alimentària i ho justifiquen afirmant que el blat modificat genèticament és la causa de l'augment de diagnòstics de malaltia celíaca.

Recorda que la modificació genètica del blat s'ha donat de forma regular des de les primeres experiències agrícoles de la història i que el nombre de gens que pot tenir el blat no sempre es tradueix en més gens capaços de produir gluten: "Estudis recents han demostrat que en el cultiu de varietats de blat antigues, hi ha casos en què el blat antic conté menys quantitats de gluten i en altres més grans, igual que el consum de gluten ha variat al llarg de la història. No hi ha evidències que corroborin que l'actual blat sigui el causant de casos de celiaquia".

Babio convida les autoritats sanitàries a fer complir el Reial Decret 1907/1996, de 2 d'agost, sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària per a aturar "la pràctica fraudulenta" de suposats experts que atempta contra els drets dels malalts i de tota la ciutadania.

D'altra banda, recomanar una dieta sense gluten a persones que no ho necessiten contribueix a banalitzar un tractament que de per vida han de seguir els diagnosticats de malaltia celíaca o amb sensibilitat al gluten no celíaca.

Símptomes

La forma clàssica d'aquesta patologia es caracteritza per un síndrome de malabsorció, distensió intestinal, diarrea, esteatorrea (pèrdua de greix en matèria fecal), canvis de caràcter, manca d'apetit, estancament de la corba de pes i retard de creixement, dèficit de vitamines liposolubles, ferro, calci i àcid fòlic. No obstant això, hi ha pacients que poden presentar una forma silenciosa i latent de la malaltia.

Font: cuidateplus.marca.com

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive