Més professionals als CAP per promoure l'alimentació salu...
Més professionals als CAP per promoure l'alimentació salu...

Redacció / ACN

Més professionals als CAP per promoure l'alimentació saludable

El departament també inclourà referents de benestar emocional i fisioterapeutes i actuar contra l'obesitat i la diabetis

El departament de Salut incorporarà 150 professionals dietistes nutricionistes a l'atenció primària i comunitària per impulsar l'alimentació saludable. Josep Maria Argimon ha anunciat el pas endavant del programa per promoure l'alimentació adequada que permeti millorar la qualitat de vida de la població, promovent hàbits saludables per evitar, entre d'altres, l'obesitat. A més, a finals de 2022 es preveu dotar la xarxa primària de salut pública amb 386 referents de benestar emocional, així com fisioterapeutes, inclosos en el pla de rehabilitació del departament.

L'objectiu del departament és avançar cap a una millora de la salut nutricional entre la població de Catalunya, amb incidència en aquells sectors més desfavorits, i centrant-se en aspectes com ara la hipertensió, la hipercolesterolèmia, el sobrepès i l'obesitat, el dèficit de ferro o l'excés de consum d'alcohol. Ho fa a través del programa per promoure una alimentació saludable i la prevenció i abordatge de malalties a l'atenció primària i comunitària: "És molt important reforçar els elements de promoció de la salut i la prevenció de les malalties", destaca Argimon.

Com a principal novetat, el programa preveu incorporar la figura del dietista nutricionista als equips d'atenció primària d'arreu del país per ajudar a canviar conductes relacionades amb l'alimentació que millorin la nutrició poblacional. "La previsió és que a finals d'any hi hagi 386 referents de benestar emocional, 150 nutricionalistes, i fisioterapeutes, aquests amb una xifra que es definirà en el pla de rehabilitació que s'ha d'ultimar a mitjans del mes d'abril", afegeix el conseller.

El programa preveu incorporar un professional dietista nutricionista per cada 50.000 habitants, dels quals ja se n'han incorporat més de mig centenar. Pel que fa als nutricionistes, s'espera que s'incorporin als centres a partir del segons semestre de l'any.

Reforç a la primària

El programa permetrà reforçar els professionals d'atenció primària i comunitària, promovent l'alimentació saludable en la població general, però sobretot en la que presenta més vulnerabilitat socioeconòmica. Així, es treballa a partir d'índexs socioeconòmics, començant per aquells indrets amb majors necessitats detectades, però amb la voluntat d'arribar a tot el territori.

L'obesitat a Catalunya

Segons dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2020, a Catalunya el 17% de la població entre 18 i 74 anys presenta obesitat i la prevalença augmenta amb l'edat. És també molt freqüent en la infància i l'adolescència, i un 11,7% de la població entre 6 i 12 anys en presenta, concretament el 14,1% en nens i el 9,3% en nenes.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive