Telèfon mòbil intel·ligent.
Telèfon mòbil intel·ligent.

IA en forma de mòbil al servei de la gent gran: "Interactua amb la veu"

Atenea entén la gent gran i l'ajuda a fer videotrucades o demanar cita al metge

Atenea és una intel·ligència artificial en forma de mòbil, però lluny de ser un mòbil: no té pantalles tàctils ni botons i funciona amb la veu. Està pensada per ser "amigable" per a la gent gran i facilitar-los gestions quotidianes com demanar cita al metge, fer una videotrucada amb un familiar o trucar a emergències o serveis socials. És una de les propostes que es presenten al MWC aquesta setmana i que s'està desplegant ja com a prova pilot en 500 domicilis de diferents municipis catalans de zones urbanes i rurals. "Interactua amb la veu, només li han de parlar", diu Albert Isern, CEO de MOMENTUM Analytics, empresa implicada en el projecte de la mà de l'ONG ABD.

"Estem humanitzant la IA", diu Isern. "La bretxa digital està excloent de la societat persones grans que són vàlides i poden viure de forma autònoma a casa seva, però l'extrema digitalització dels serveis al ciutadà fa que se'ls exclogui de la societat, l'economia i la democràcia", explica.

"Els mòbils són perversos"

De fet, la idea al darrere d'Atenea neix durant el confinament. Isern recorda com durant aquesta etapa tan dura de la pandèmia només va ser capaç de fer una videotrucada amb els seus pares, a qui no els resultava senzill el sistema. "Els mòbils són perversos, la idea és que la intel·ligència artificial faci amigable un món tan restringit per a la gent gran", comenta.

Per això, la interfície utilitzada per a Atenea és la veu. D'aquesta manera, les persones que l'utilitzen només l'hi han de parlar, "com si li demanessin al seu fill o a la seva neboda".

Així, la IA de l'aparell és capaç de transformar frases o indicacions verbals en accions. Per exemple, situa Isern, davant d'un crit d'auxili com 'sento olor de cremat' s'emprèn una acció que és trucar a emergències. O, davant d'un 'no em trobo bé', el robot es connecta a la web de la meva salut i proposa una cita a la persona usuària, per exemple.

Atenea ja s'està desplegant als municipis de Sant Feliu de Llobregat, Vic, Cardedeu, Granollers, Vall d'Aran i aviat es començarà a desplegar a 11 municipis més de Catalunya. Segons Isern, de fet, aquest 2024 s'està desplegant com a prova pilot en 500 domicilis.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive