Diferències entre vegetarians i vegans. Foto: iStock.
Diferències entre vegetarians i vegans. Foto: iStock.

Paula Saez

Diferències entre vegeterians i vegans; tipus i principals beneficis

Us expliquem les principals diferències entre vegetarians i vegans, els tipus que hi ha en funció dels aliments que es mengen i tot el que s’ha de saber al respecte.

Encara que l’ésser humà es omnívor per naturalesa, a mesura que la societat progressa és més habitual trobar més i més gent que vol reduir el seu consum de productes d’origen animal, ja sigui per salut o per conviccions animalistes. Avui dia també es més fàcil trobar productes vegans com heura, seità o soja texturitzada al nostre supermercat de confiança o bé restaurants i bars que ofereixen una opció vegetariana o son directament locals de cuina vegana. Per aquest motiu i perquè hi ha molts dubtes que envolten el tema del vegetarianisme i el veganisme, en aquest article us expliquem les principals diferències que hi ha entre un i altre, els tipus en funció dels aliments que mengen i els principals beneficis pel medi ambient i la salut que té el portar una dieta d’aquest tipus.

Diferències principals entre vegetarians i vegans

Per començar i posar-ho fàcil, la diferència principal entre una persona vegetariana i una vegana es que cap dels dos menja carn ni peix però els de la primera categoria sí consumeixen subproductes animals com llet, ous i formatge. En canvi, els vegans tan sols s’alimenten de verdures, fruites, llegums i altres productes que no provenen de cap forma d’un animal. Hi ha cassos en els que les seves pràctiques inclús sobrepassen la barrera de l’alimentació i arriben a afectar a altres àmbits com la roba (no poden dur res de cuir) o la llar (no poden tenir coixins farcits de plomes, per exemple).

Per tant, en termes d’ètica els vegans creuen que els animals tenen dret a ser lliures de l’ús de l’ésser humà i encara que els vegetarians tenen una mentalitat molt semblant, sí que accepten consumir productes que provenen d’aquests animals si es troben en unes condicions adequades. Aquí és on entrarien els productes ecològics i bio, que podem trobar a diversos supermercats i restaurants i bàsicament asseguren que provenen d’una agricultura ecològica, respectuosa amb el medi ambient i amb bones condicions per als animals que tenen a les granges.

Tipus principals de vegetarians i vegans

  • Semi-vegetarians: es una de les categories més “suaus”, ja que es tracta de gent que menja productes animals però de forma selectiva. Per exemple, poden prendre peix i pollastre però no carn vermella com vedella. Aquest tipus de vegetarians solen dur aquesta dieta per dos motius principals: o bé per salut o per fer-ho progressiu i acabar per deixar els productes animals del tot, eventualment.
  • Pescetarians”: una categoria de semi-vegetarians que no mengen cap tipus de carn però sí ho fan amb el peix i el marisc.
  • Ovo-lacto vegetarians: tal i com hem avançat anteriorment, aquest tipus de vegetarians no mengen cap producte animal però si subproductes com lactis, ous, gelatina i mel, entre d’altres. També es poden subdividir en lacto vegetarians i ovo vegetarians si tan sols consumeixen un dels dos tipus de productes.
  • Vegans: la dieta més estricta, al no permetre menjar cap producte ni subproducte d’origen animal. Si volem seguir aquesta dieta hem de consultar a un especialista, ja que es possible que necessitem prendre alguna vitamina addicional com la B12.

Principals beneficis de ser vegetarià o vegà

Més enllà de les implicacions ètiques que té el no consumir cap tipus de producte d’origen animal, els principals beneficis de portar una dieta vegetariana o vegana i fer exercici de forma regular estan relacionats amb la salut i la prevenció de diverses malalties com alguns tipus de càncer, la hipertensió i la diabetis. En general, la baixa ingesta d'aliments que contenen greixos saturats i colesterol, i un alt consum de fruites, verdures, grans, fruits secs, llavors, i productes de soja (rics en fibra i antioxidants) acaben per composar una dieta vegetariana que contribueix a la reducció de diverses malalties cròniques.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive