Detectors de fum
Detectors de fum

Redacció

Detectors de fum, una mesura crucial per prevenir incendis

Els Bombers de la Generalitat destaquen la importància d'instal·lar detectors de fum a les llars per reduir els incendis i les víctimes per inhalació de fum

COLLDEFORN PATROCINI


Amb l'arribada de l'hivern, els Bombers de la Generalitat destaquen la importància d'instal·lar detectors de fum a les llars per reduir els incendis i les víctimes per inhalació de fum, que es disparen durant aquesta temporada. Els mesos d'octubre a desembre veuen un augment dels incendis urbans, principalment en edificis residencials, atribuït a l'ús més intensiu de sistemes de calefacció.

El risc d'incendi augmenta especialment amb l'ús de llars de foc i aparells elèctrics en espais poc ventilats. Desafortunadament, aquests incidents sovint provoquen ferits i fins i tot morts per inhalació de fum. Per combatre aquest problema, els Bombers destaquen la necessitat d'instal·lar detectors de fum, ja que aquests poden alertar de manera ràpida i efectiva sobre la presència de fum en una fase inicial d'un incendi.

Els detectors de fum són dispositius senzills que emeten una alarma acústica en detectar fum, permetent una acció immediata. Els Bombers de Barcelona han relançat la campanya "A casa un detector de fums salva vides" per fomentar la instal·lació d'aquests aparells a les llars. Aquests dispositius es poden adquirir a ferreteries per uns 10 o 15 euros, una inversió que, segons els Bombers, pot reduir a la meitat el risc de víctimes en cas d'incendi.

La mort per inhalació de fum sovint esdevé quan les finestres romanen tancades pel fred i les vivendes no es ventilen adequadament, augmentant el risc d'acumulació de gasos per males combustions o fuites. A més dels detectors de fum, els detectors de gas també són recomanats pels Bombers per prevenir incidents relacionats amb la calefacció i altres aparells.

On i com instal·lar els detectors de fum

La instal·lació és senzilla i no requereix obres, excepte si funciona amb corrent elèctric, en què un professional s'ha d'encarregar. S'ha de col·locar al sostre, preferiblement al centre de l'estança i a més de 15 cm de les parets. Recomanable als passadissos o distribuïdors d'accés a les habitacions. Si es fa servir un aparell de calefacció al dormitori, es suggereix instal·lar-ne un aquí. No s'ha de col·locar a la cuina, al lavabo o prop d'aparells escalfadors per evitar falses alarmes causades pel vapor o els fums de la cuina. Els detectors de fum es poden adquirir a qualsevol ferreteria o gran magatzem per un preu que oscil·la entre els 10 i 15 euros. El seu manteniment és senzill, amb la verificació periòdica de l'alarma acústica i el canvi de la pila almenys un cop a l'any, segons les especificacions del fabricant.

Amb aquestes simples precaucions i la instal·lació d'un detector de fum a casa, podem contribuir a la seguretat del nostre habitatge i prevenir incidents greus relacionats amb incendis i inhalació de fum.

Font: ccma.cat/324

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive