La jubilació pot ser una oportunitat per a molts, un moment per a gaudir de l'oci i viure la vida sense les pressions de la feina. Però, què passa quan aquesta etapa de la vida es converteix en una rutina solitària i avorrida? Un nou estudi publicat a la revista Nature Medicine ha posat de manifest que tenir aficions en edat avançada pot millorar la felicitat i la qualitat de vida dels més grans, i això podria tenir un impacte profund en la seva salut.
Cristina Gil, de 73 anys, és un exemple clar d'aquesta afirmació. Quan es va mudar de Madrid a Móstoles, va decidir omplir la seva vida amb activitats diverses. Teatre, mindfulness i ball en línia són algunes de les seves aficions actuals. A més, gairebé cada setmana gaudeix del cinema i, de tant en tant, va al teatre. La seva actitud reflecteix la troballa d'aquest estudi: tenir passions pot millorar significativament la qualitat de vida dels adults d'edat avançada.
Aquest metaanàlisi es basa en dades de 93.263 persones de 16 països diferents i revela que, malauradament, l'experiència de Cristina no és la norma a Espanya. Només el 51% dels espanyols majors de 65 anys tenen una afició, el percentatge més baix entre els països analitzats, només per davant de Xina. Dinamarca, Suècia i Suïssa lideren el rànquing amb percentatges d'aficions més alts, superant el 90%.
Aquestes dades podrien estar relacionades amb la qualitat de vida i l'esperança de vida dels països. Espanya, amb una elevada esperança de vida, té una baixa taxa d'aficions en aquest grup d'edat. Això suggereix que garantir l'accés a les aficions hauria de ser una prioritat per a promoure un envelliment saludable.
A més de les diferències entre països, altres factors comunitaris i individuals poden influir en l'adopció d'aficions. La seguretat del barri, la connectivitat social i les relacions personals són elements que poden fomentar o limitar la participació en activitats d'oci. Les persones amb baixos nivells d'educació i recursos econòmics també poden tenir menys probabilitats d'iniciar una afició.
No obstant això, és important destacar que, tot i les diferències nacionals, la relació positiva entre les aficions i la satisfacció vital és similar en tots els països. L'activitat i les relacions socials semblen ser claus per a una vida plena a qualsevol edat.
Impacte en la salut mental i emocional
Així doncs, tenir aficions no només millora la qualitat de vida dels adults majors, sinó que també pot tenir un impacte positiu en la seva salut mental i emocional. Encara que aquest estudi no estableix una relació causal, suggereix que les aficions podrien ser un factor important per a una envelliment saludable. Per tant, és essencial encoratjar i facilitar l'adopció d'aficions en aquest grup d'edat com a part d'una estratègia global per millorar la salut i la felicitat dels adults majors.
Així doncs, aquest estudi destaca la importància de les aficions en la vida de la gent gran i com aquestes poden millorar significativament la seva qualitat de vida i benestar. Potser és hora que tots nosaltres considerem l'adopció d'aficions com una inversió en la nostra salut i felicitat futures.
Comentaris