Tristor. Resignació. Desconcert. Frustració. Les fases de la Covid-19 que han afectat a la població i que, segons Google, ens han acompanyat des que al mes de març s'iniciés la pandèmia pel Coronavirus a Catalunya i a Espanya. Un estudi del gegant nord-americà indica per on hem passat durant aquest gairebé any de crisi sanitària i econòmica. I què podem fer? De moment, sembla ser que resistir. Aquest és el viatge emocional que hem fet amb el Coronavirus segons Google:
Març: Confinament i tristor
Durant el mes de març, amb l'inici de la crisi, la societat espanyola experimenta un dol col·lectiu, relacionat tan amb l'elevat número de morts com amb la pèrdua de la nostra vida prèvia. I tot això, amb una alta sintonia emocional social: tots contra el virus.
Abril i maig: arrencant la desescalada i la resignació
Després del xoc, i en un context ple de desconcert on se'ns demana aprendre de zero sobre tot el que ens rodeja, la nova normalitat és una tensió constant entre autoprotecció i voler seguir endavant. Una exigència per a la població que té una gran despesa.
Juny-agost: l'estiu de la Covid-19 i el desconcert
Un descans que no ho era tant. Es viu un estiu atípic que no permet recarregar energia com s'esperava, perquè no podem escollir ni on anar, ni gaudir de viatges plenament. Un estiu que no acaba d'omplir-nos ni fer net.
Setembre: rebrots, tornada fallida i desconcert
Tornem. Però es trenquen les il·lusions. La situació no és la desitjada, tot gira al voltant de la Covid-19, no hi ha consciència d'un nou començament i per això, pocs propòsits d'inici de curs.
Octubre en endavant: segona onada i la frustració
El viatge comença a pesar, després de més de set mesos acumulats, les forces decauen i es van esgotant. No veiem un horitzó de recuperació, la frustració domina el sentit col·lectiu i creix la intensitat emocional negativa. La tristor i la ràbia creix.
El malestar és que no se sap fins quan durarà tot plegat, la gravetat de la situació sanitària i la desconfiança de les dades que ens ofereixen. La desorientació, l'esgotament i la confusió de missatge i normatives fan que hi hagi un missatge clar: "estic fart de tot".
Cerques vinculades que diuen molt del que estem vivint
Google destaca que la cerca de paraules concretes. Com han canviat les nostres cerques en aquests mesos diu molt del procés que hem viscut. Algunes paraules i conceptes cercats:
- "Ansiedad": ha tingut un pic en el primer confinament i ara es consolida en la segona onada, ja és una cerca estructuralment per sobre del que era habitual.
- "Psicologo": Una cerca que ha crescut de manera progressiva a mesura que anaven avançant els mesos de pandèmia.
- "Se puede": Al principi, la gent buscava què es podia fer i què no. Mica en mica, s'ha deixat de buscar perquè no hi ha motivació per entendre les normes canviants.
- "Cuándo empieza". Als inicis de la pandèmia, es buscava molt quan començaven els esports, noves temporades, cursos... Després són cerques que cauen fort.
Comentaris