Colesterol i menopausa
Colesterol i menopausa

Redacció

Consells per evitar l'augment del colesterol amb la menopausa

El colesterol 'dolent' (LDL) elevat és un factor de risc cardiovascular que augmenta a partir dels 50 anys a causa dels canvis hormonals que es produeixen amb la menopausa

banner estudiocapi 23


La reducció d'estrògens amb la menopausa provoca que el colesterol LDL (el dolent) augmenti fins a un 15% en les dones. Per això, és important prendre consciència i seguir hàbits saludables per prevenir malalties cardiovasculars.

El colesterol no hi entén de gènere. Contràriament a la falsa creença que els homes en pateixen més, la realitat és que afecta tant a homes com a dones de la mateixa manera. De fet, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, les dones tenen més risc de morir a causa de malalties cardiovasculars. En concret, el 2021 van morir 63.291 dones per aquesta raó, és a dir, una dona cada vuit minuts.

Coincidint amb el Dia Mundial del Colesterol, s'ha llançat la campanya 'Cuida't perquè res no canviï', amb l'objectiu de centrar l'atenció en aquest problema en les dones. I és que el colesterol 'dolent' (LDL) elevat és un factor de risc cardiovascular que augmenta a partir dels 50 anys a causa dels canvis hormonals que es produeixen amb la menopausa. Amb aquests canvis, els nivells de colesterol podrien augmentar entre un 10 i un 15%, i com a conseqüència, les possibilitats de patir un esdeveniment cardiovascular augmenten.

Conèixer aquestes xifres "és important perquè les dones tinguin més informació, ja que la informació salva vides", ha recalcat Pilar Jiménez, membre de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i cardióloga a l'Hospital Clínic San Carlos de Madrid. L'experta ha destacat la implicació dels estrògens en la relació entre el colesterol i la menopausa. Es tracta d'un grup d'hormones amb un paper clau en la salut reproductiva femenina i una "protecció natural amb molts beneficis per a les artèries" que desapareix a partir dels 50 anys. Per això, el risc cardiovascular augmenta i, a més, és "continuat en el temps".

Sobre els estrògens també ha parlat Radharani Jiménez, especialitzada en menopausa i fertilitat i membre de l'Associació Espanyola per a l'Estudi de la Menopausa (AEEM), qui ha indicat que no només intervenen en la reproducció, sinó també en la resta del cos i en l'aparell cardiovascular. "Els estrògens permeten que el nostre cos passi per alt els mals hàbits com el tabac, la inactivitat, l'excés d'estrès o la mala alimentació. Tanmateix, "se'n van en un moment primerenc de la dona", la qual cosa fa que les artèries perdin elasticitat, es tornin rígides i que la possibilitat de patir, per exemple, hipertensió, augmenti. "Si això ho combinem amb l'augment de colesterol i els mals hàbits, tenim una bomba de rellotgeria", adverteix.

A més, la ginecòloga ha lamentat la "forma silenciosa" d'aquesta lesió en el nostre organisme: "No notem res, només quan anem a revisió ens adonem que alguna cosa està passant". Per això, ha insistit, és fonamental que les dones acudeixin regularment al ginecòleg, "la primera persona a la qual acudeix una persona sana". "Depèn de nosaltres prevenir, i prevenir des de la salut, no des de la malaltia", ha destacat.

Hàbits per mantenir a ratlla el colesterol LDL

Controlar els factors de risc cardiovascular és vital. En aquest sentit, una de les claus està en entendre la menopausa i de quina manera afecta el nostre cos. "Solen tractar-la com un tema tabú. És una etapa generalment de dubtes i desconeixement davant dels canvis que succeeixen a nivell hormonal i fisiològic. És important que les dones comptin amb informació i coneguin les eines disponibles, com l'alimentació cardiosaludable i l'exercici físic", ha assenyalat Isabel Pérez, Health & Nutrition Manager, Public Affairs a Danone Iberia.

En aquest sentit, Radharani Jiménez ha coincidit en la necessitat de portar una vida saludable i d'animar les dones a "acudir a les seves revisions de rutina per conèixer els seus valors de colesterol i risc cardiovascular, a deixar de fumar si ho fan". A més, "portar una dieta mediterrània cardiosaludable, reduir l'estrès, gestionar les emocions i augmentar el contacte amb la natura" han estat altres consells que ha donat l'especialista.

Les anàlisis serveixen per conèixer els nivells de colesterol. L'objectiu és tenir el colesterol (total) per sota de 200 mg/dl. Pel que fa al colesterol LDL, ha de ser inferior a 160 mg/dl en persones sense malaltia cardiovascular ni factors de risc. Per a aquells pacients que sí pateixen aquest tipus de patologies, el nivell ha de ser inferior a 55 mg/dl. Pel que fa al colesterol HDL (el bo), ha de situar-se en una taxa superior a 55 mg/dl en l'home i a 40 mg/dl en la dona.

La nutricionista Marta Verona, que també ha participat en la trobada, ha detallat que, tot i que hem de seguir una alimentació saludable en totes les etapes de la vida, a partir dels 50 anys cobra encara més importància, ja que això ajuda a compensar la reducció d'estrògens. "Seguint una dieta mediterrània, basada en aliments rics en fibra i greixos saludables, reduint la sal i prioritzant el consum de verdures i fruites, les dones no només previndran malalties del cor, sinó que, a més, controlaran millor els símptomes associats a la menopausa, com la fatiga o els calorons", ha afirmat.

Font: cuidateplus.marca.com

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive