Si pica cura...  sempre té raó la dita?
Si pica cura... sempre té raó la dita?

Si pica cura... sempre té raó la dita?

Descobrim si són 'normals' les reaccions als cosmètics i plantegem alternatives

«Si pica, cura». És una de les grans màximes que tenim gravades en la nostra ment. És molt probable que la mare, el pare, els avis o les mestres ens ho diguessin per a calmar-nos de la coïssor que provocava l'alcohol en una ferida. Potser tu també ho entenies com un esforç present per a un bé futur, era necessari desinfectar la ferida per a evitar un mal major. Però i en cosmètica... si pica, cura? Un cosmètic efectiu ha de picar? Quant? I durant quant temps? Parlem de les reaccions als cosmètics.

La picor: és normal?

És molt probable que hagis experimentat picor en la pell després d'aplicar un producte cosmètic. Però... és normal? Estefanía Nieto, directora tècnica de la marca Omorovicza a Espanya, se centra en la 'normalitat' d'un lleuger formigueig, la sensació de notar l'activitat del producte en la pell, sobretot amb productes que contenen «una gran quantitat o percentatge de principis actius». Quins actius? Ens ho indica la cosmetòloga i responsable de formació de la marca Perricone MD, Raquel González.

  • Retinoides, poden ocasionar pelat de la pell i vermellors. La seva reacció anirà de menys a més, també perquè el principi «s'acostuma a encapsular amb tecnologies que entren la vitamina A en la pell de forma prolongada» (evitant irritacions).
  • Exfoliants, com l'àcid làctic i glicòlic, que també produeixen vermellors.
  • DMAE, la seva reacció és com un formigueig.


Els grans, com a part del procés de la depuració de la pell, són també habituals quan incorporem sèrums i cremes hidratants amb principis actius com la vitamina C.

Qüestió de temps

Podem esperar, sense preocupació, que aquestes reaccions siguin recurrents en la nostra pell amb l'ús de determinats cosmètics? No, els efectes d'unes certes formulacions en la nostra pell haurien de tenir un caràcter efímer, només al principi i anar-se'n ràpid, si es mantenen en el temps, has d'acudir a un professional.

Quant temps és massa? Per exemple, la reacció dels retinoides són comuns en el procés d'adaptació (un mes aprox.), si es mantenen més temps, el missatge pot ser el següent: «és massa agressiu per a la nostra pell», adverteix Esther Sansi, propietària de la farmàcia Sansi. Però si no parlem de retinoides, el termini d'adaptació es limita a 1-2 setmanes, si les reaccions sobreviuen, busquem alternatives per a la pell.

Per què aquestes reaccions es mantenen en el temps? Un motiu pot ser la hipersensibilitat de la pell, per tendència o per una patologia, la qual cosa ha afeblit la barrera hidrolipídica. No obstant això, aquesta reacció 'anormal' pot deure's a un ús excessiu dels principis actius, que provoqui «una situació d'estrès al cutis», indica Raquel González, amb processos d'acne, irritacions i fotoenvelliment prematur de la pell. A més en aquests processos s'acostuma a perdre l'elastina i col·lagen.

Buscant alternatives

Si la nostra pell està patint a causa del contacte amb un principi actiu, hem de buscar una alternativa per a garantir la seva salut, i l'important és saber que existeixen. Per exemple, l'alternativa natural al retinol és el Bakuchiol, que no irrita, es pot utilitzar de dia i de nit i no necessita un període d'adaptació. A més, s'ha comprovat que té els mateixos efectes i beneficis que el retinol, simplement necessita més temps per a actuar.

Continuem aquesta entrada sobre reaccions als cosmètics amb els alfahidroxiàcids (com el làctic i el glicòlic) i els betahidroxiàcids (com l'àcid salicílic), que acostumen a provocar irritacions en les pells més sensibles. On podem trobar beneficis similars sense aquestes reaccions? En els polihidroxiàcids, com el lactobiónic i la glucurolactona.

I també és molt interessant oferir a la pell una gran dosi de calma, amb cosmètics que continguin CBD o niacinamida.

Font: Belleza Activa / AMIC

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive