És mala temporada de bolets per la sequera persistent
És mala temporada de bolets per la sequera persistent

És mala temporada de bolets per la sequera persistent

La sequera complica la temporada boletaire, que ja ha perdut la meitat de la producció al Pirineu

banner estudiocapi 23
 

Els mesos d'agost i setembre són bons per als bolets al Pirineu: la temperatura ja ha baixat però encara no fa fred i plou. Però aquest any no ha estat així. La producció d'aquests dos mesos al Pirineu -que representa el 50% de l'anual-  ja es dona per perduda i ara les esperances se centren al Prepirineu i a la Catalunya Central. Els models meteorològics preveuen pluja a la tardor, però caldrà veure com plou i a on. "De res serveix que caiguin 100 litres de cop. El que interessa és una pluja fina, de dies ", subratlla a l'ACN l'expert en bolets del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, Juan Martínez. En tot cas, la campanya en comarques com el Berguedà o el Ripollès encara no ha començat i ja porta un mes de retard.

"Es poden contar amb els dits d'una mà". Ramon Minoves, president de la Penya Boletaire de Berga, explica així com va la temporada de bolets a la comarca. I és que, tot i les últimes pluges, els boscos del Berguedà continuen secs i la campanya encara no ha arrencat.

Minoves però, no perd l'esperança i està convençut que les pluges dels últims dies hauran fet efecte: "Ara bé, el bolet no és regar i sortir". Però per tal que això passi, cal que continuï plovent per mantenir la humitat; que no glaci a les nits i que no faci vent. "A partir d'aquí, cal estar de sort i anar als bons llocs per trobar bolets", subratlla el boletaire.

Les glaçades són el que marquen el final de la temporada i, per tant, al Pirineu, si plou, es podran collir bolets fins que comenci a fer fred. Tot i això, els mesos més bons en aquesta zona són l'agost i el setembre, i aquest any la temporada ha estat un desastre. Segons les dades que recull el CTFC en les parcel·les que té repartides per tot el territori, en aquests dos mesos, al Pirineu, es cull la meitat de la producció de bolets de tot l'any i això ja s'ha donat per perdut.

Menys bolets i més boletaires
Menys bolets i més boletaires

Temporada tardana

On encara es manté l'esperança és en algunes zones del Prepirineu, la Catalunya Central i el Litoral. Això sí, aquí la temporada hauria d'haver començat fa un mes i encara no ho ha fet, segons apunta l'investigador del CTFC, Juan Martínez. Tot dependrà de les pluges i no val una de qualsevol: ha de ser de les que durin hores i d'anar caient. "No és el mateix que en un dia caiguin 100 litres d'aigua que la mateixa pluja caigui repartida en deu dies", exposa l'expert en micologia.

Menys bolets i més boletaires

Pel que fa a la temporada passada, la producció de bolets va ser "normal" i es va situar als 50 quilograms per hectàrea, una mica per sota de la mitjana, que és de 60 kg/hectàrea. Tot i això, el sector boletaire no amaga la preocupació pel canvi climàtic, que està afectant directament la producció de bolets. "És evident que ens preocupa perquè la tendència és veure que cada cop hi ha menys bolets i cada cop hi ha més boletaires", explica Minoves.

En aquest sentit, els estudis dels experts alerten que en zones com el Pirineu hi pot haver una reducció de fins al 20% en la producció de bolets per culpa de l'escassetat de pluges.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive