Caminant pel Maresme
Caminant pel Maresme

Caminant pel Maresme, d’ermita en ermita

Un repte esportiu a l’abast de tothom proposa sumar visites a 30 de les ermites del Corredor i el Montnegre al Maresme

“No cal pas canviar de comarca per caminar, conèixer el territori i les seves característiques. Al costat de casa hi tenim camins, turons, muntanyes per anar descobrint i coneixent”. Ens ho explica en Lluís Barri, un dels artífexs que Calella Marxa hagi impulsat un repte excursionista que és l’excusa perfecta per recórrer bona part del Maresme. La proposta és senzilla: es tracta de visitar com a mínim 30 de les 60 ermites seleccionades dins el Parc Natural del Montnegre i el Corredor. Si en sumes 30, tens premi. Tan senzill com això.

Calella Marxa és una entitat excursionista de notable múscul, més de 300 socis. Una de les associacions importants de l’Alt Maresme des d’on van barrinar com podien donar forma a un repte excursionista que dinamitzés les caminades per l’entorn de la comarca. De reptes per l’estil n’hi ha a escala catalana com el dels 100 cims de la FEEC o a nivell comarcal també hi ha el dels 30 turons de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró. A Calella calia vehicular el seu, de repte, a través d’algun altre element i van decidir d’aprofitar la prominent obra d’estudi i recopilació d’ermites de Daniel Rangil per traçar el seu repte. Si en el popular joc de taula s’avança d’oca en oca, ells proposarien caminar el Maresme d’ermita en ermita.

“Vam acotar la zona, delimitada des de la Riera d’Argentona a la Tordera i entre el mar i l’autopista i vam veure que hi havia 196 ermites… de les quals en vam escollir 60. El repte va d’anar-ne a visitar 30 d’aquestes 60 sense cap altre objectiu que difondre la zona, que la gent conegui el territori”, explica Barri. El repte de les ermites no és cap competició, cadascú se’l pot fer a la seva manera, amb el temps que cregui, al ritme que es pugui permetre. Però quan algú en complimenta 30 de les 60 (o fins i tot la seixantena complicada) és obvi que Calella Marxa ha aconseguit els seus objectius de dinamitzar les caminades per la comarca amb un estímul com aquest del repte. 

Per a tots els ritmes i nivells

Fa poques setmanes, Calella Marxa va entregar els primers 17 diplomes amb samarreta a persones que havien visitat 30 de les 60 ermites proposades. Però com que són entusiastes, a l’entitat no s’hi han posat pas perf poc. Han editat un llibre que és tot un èxit en el que es recull tota la informació de les 60 ermites proposades, on hi ha quatre mapes parcials amb les rutes puntejades, on s’explica el repte, on s’acosta a tothom.

“Per nosaltres és clau donar les eines perquè el màxim de gent, de tots els nivells i coneixements i ritmes pugui fer el repte. A la majoria d’ermites fins i tot, si ho necessites, t’hi pots acostar en cotxe. La ruta i el llibre estan tenint molt d'èxit, ara en farem la segona edició”, detalla Barri.

El proposi Consorci de Promoció Turística acaba d’editar un fulletó que recull 20 rutes pel Maresme i també promou tant el repte de les ermites de Calella Marxa com el dels Turons de l’Agrupe. L’ens públic, doncs, dona cobertura a la tasca impulsada per Calella Marxa. “La valoració és més que positiva, volem cridar l’atenció a la gent des d’un punt de vista cultural, turístic i senderista, que la gent es mogui i que faci els quilòmetres que pugui”.

La selecció de les ermites en recull des d’algunes que estan en perfecte estat de revista que d’altres de les quals sols en queden alguns fonaments o restes com a testimoni d’on eren. Es reparteixen per 19 municipis maresmencs que ara es poden anar enllaçant d’una a l’altra per fer comarca i fer salut alhora.

Com participar-hi

  • La persona participant informarà a l’entitat de les ermites que visiti a través del correu repteermites@gmail.com, adjuntant una fotografia al correu, on hi figurin la persona i l’ermita visitada. 
  • Així mateix, les fotografies es podran penjar a les xarxes socials (facebook, instagram, twitter...) amb els hashtags #calellamarxa i #repteermites.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive