El vi en llauna. Estàs preparat?
El vi en llauna. Estàs preparat?

Paula Saez

El vi en llauna: ocurrència o futur proper?

El vi s'ha comercialitzat des de temps immemorials en ampolla, però actualment estan sorgint noves formes innovadores de envasar-lo.

Si parlem de vins podem trobar un ampli ventall de varietats diferents que s’adapten a cada tipus de paladar i, de fet, molts d’ells són de DO catalanes. Estem acostumats a veure i beure vi en ampolla de tota la vida, però la innovació i els invents no s’aturen mai. En aquest sentit, actualment està creixent la popularitat del vi enllaunat, un curiós mètode de manteniment i  consum que ja porta més de 25 anys circulant arreu del món. Us expliquem la seva història i plantegem el possible futur que tindrà aquest mètode.

Origen i evolució del vi en llauna

L’origen del vi enllaunat es remunta al 1996, any en el qual la bodega australiana Barokes Wines va presentar una tecnologia anomenada Vinsafe. Bàsicament es tracta d’un recobriment intern de les llaunes d’alumini que serveix per prolongar la conservació del vi en aquest tipus d’envàs. Tot i això, no va ser fins a l’any 2003 quan va començar veritablement la seva expansió, en el moment en que la bodega californiana Coppola va idear Sofia Blanc de Blancs, un vi espumós enllaunat. Però si volem trobar el punt exacte en el qual aquest invent ha començat a pujar com l’espuma hem de viatjar fins al recent any 2018, quan diversos vins enllaunats van rebre una valoració excel·lent a la fira professional de Prowein.

Centrant-nos en Espanya, podem datar el primer vi enllaunat al 2007, per Cavas Hill. No són els únics que s’han apuntat a aquesta tendència en augment, sinó que la Cooperativa Vinícola de Villarrobledo (Albacete) i la navarresa Ah-So Wines (fundada a Colorado) també aposten per aquest format innovador. A Catalunya també tenim el nostre propi vi enllaunat de la mà de Can-Vi, que elaboren de viticultura natural i criança de sis mesos en àmfora.

“Pensem que el vi en llauna pot ser divertit i pràctic... i, sens dubte, es preserva el fruit de la vinya i les mans que en tenen cura dins de cada envàs”, comenten a la pàgina web oficial de Can-Vi.

El futur del vi enllaunat i els seus trets característics  

El futur d’aquest tipus de vi enllaunat és incert, ja que depèn en gran mesura dels consumidors i del suport que les bodegues decideixin donar-li. Tot i això, les tendències actuals i l’evolució de les modes recents apunten a que cada cop el seu èxit creixerà més, sobre tot entre els joves. Per començar, cal destacar alguns dels seus beneficis enfront els clàssics envasos en forma d’ampolla, a més d’unes quantes característiques que els defineixen:

  • Reciclable: llaunes d'alumini 100% reciclat i reciclable, un dels seus punts forts per afavorir un futur menys contaminant.
  • Portable: les llaunes són molt més útils per a emportar-nos-les a un picnic o a qualsevol lloc que se’ns ocorri, afavorint així a la comoditat de portar-les. El segell hermètic de les llaunes fa que no ens haguem de preocupar de que s’obri i es vessi. 
  • A proba de la llum del sol: el tipus de material del que estan fetes les llaunes fa que no els hi afecti la llum del sol, així que no es fan malbé a causa d’aquest factor.
  • Mantenen el seu sabor intacte: les llaunes estan protegides per una pel·lícula interna de VINSAFE per assegurar la màxima qualitat i mantenir el gust de el vi inalterat.

Font: el comidista i Zeena

Comentaris (1)

Pere Fa 1 any
En quinze dies en tindre al meu celler

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive