Sushi, una moda que ha arribat per quedar-se.
Sushi, una moda que ha arribat per quedar-se.

El sushi: què és i què demanar per primera vegada

Repassem tot el que aglutina el concepte de sushi i què demanar si no ho has fet mai.

El sushi és un dels tipus de menjar més de moda actualment. La seva presència a Europa ha estat creixent i s’ha convertit en l’àpat asiàtic dominador per sobre del xinès, molt present als anys noranta. Procedent del Japó, erròniament se’l relaciona sempre amb el menjar cru, i tot i que el peix sense coure té un pes específic dins d’aquest tipus de menjar, no és l’únic ni tampoc imprescindible per gaudir d’una bona vetllada amb el sushi. A Mataró, sense anar més lluny, han anat proliferant restaurants de qualitat basats en aquest tipus de menjar: al veterà i pioner Nishiki s’hi ha sumat d’altres com Sèsam Negre, Su Cocina Japonesa, Hapo Sake Bar o Romo Restaurant. Encara no t’has atrevit a tastar-lo?

Els productes principals del sushi

El sushi compta amb diversos productes comuns en la seva elaboració. L’arròs, cuinat amb vinagre d’arròs, sucre i sal, acompanya a tot tipus de peixos, marisc, verdures i ous. També es fa servir l’alga nori, i tots ells poden presentar-se de diverses maneres: poden ser crus, cuinats, fregits fent servir una tempura concreta, o marinats amb diverses salses. Normalment s’acompanyen del wasabi, un extracte de planta que li aporta un punt (molt) picant. Com a curiositat, el wasabi a casa nostra s’acostuma a posar d’acompanyament, mentre que al Japó l’integren directament dins de les peces de sushi.

Els principals tipus de sushi

El sushi es pot presentar de diverses maneres. Malgrat que hi ha molts més formats disponibles, els més habituals són els següents:

Makis. Rotllos amb arròs envoltat per alga nori, normalment més estrets que la resta de productes de sushi.

Futomaki: el mateix estil que els makis, però més gruixuts i acostumen a portar dins més d’un ingredient (sense comptar l’arròs).

Hosomaki: la versió més estreta dels makis, normalment amb un sol ingredient al seu interior.

Uramaki: l’alga nori es troba dins del rotllo i és l’arròs el que queda per fora. Acostumen a portar sèsam acompanyant els grans d’arròs.

Nigiri: el clàssic arròs amb el tros de peix o marisc per sobre.

Quin sushi demanar per primera vegada?

Si no estàs segur si el peix cru fa per tu, el més recomanable és provar alguna de les propostes que porten menjar cuit. Alguns makis o uramakis amb gamba o surimi de cranc, o aquells que porten la tonyina o el salmó marcats a la planxa. També n’hi ha d’altres totalment vegetals, o els que porten gamba en tempura. De totes maneres, també és recomanable provar alguns dels clàssics marinats amb tonyina o salmó, ja que acostumen a tenir un sabor molt més gustós que el peix cru. Una vegada t’has acostumat a aquests tipus de propostes, segurament podràs provar ja els makis o hosomakis amb peix cru i, naturalment, els nigiris, que basen tot el seu sabor en la qualitat del producte, gairebé mai amb salses o similars.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive