Fa uns anys si et referies a la selecció de futbol que conjuminava a jugadors del nivell de Van der Sar, Seedorf, Davids, Overmars o Bergkamp com a Holanda no venia ningú a corregir-te per exigir que en diguessis selecció dels Països Baixos. Sí, era una època sense xarxes socials i sense tanta gent que s’ho agafava tot amb paper de fumar. Hem entès perfectament l’argument territorial que ens obliga a dir-ne Països Baixos, però hem decidit jugar-nos-la i titular la peça així: “Els secrets de la cuina holandesa.”
El nivell de vida als Països Baixos (en realitat només dues províncies dels Països Baixos es diuen Holanda i per això del país o de la seva selecció de futbol n’hem de dir Països Baixos i no Holanda) s’ha convertit en un dels més alts del món. De totes maneres, la cuina s’ha mantingut igual de modesta i senzilla.
El nord-est del país es dedica estretament a la producció de diversos aliments carnis. Avui en dia, gairebé totes les ciutats d’aquesta regió tenen la seva pròpia varietat d’embotits. També són famosos arreu del món els seus formatges; Gouda, Leiden o Leerdammer. Diversos productes del mar també han guanyat una àmplia popularitat, entre els quals una autèntica delicadesa com l’arengada salada lleugera.
El sud del país té devoció per la rebosteria. Un lloc especial a tota cuina dels Països Baixos l’ocupen les pastes i els dolços: pastissos, mousses, neules, cremes, salses dolces i sorprenents bombons fets a mà. Les delicioses sopes i salses, així com els guisats poc habituals també són populars. Els aliments més utilitzats durant molts anys als Països Baixos van ser, i en realitat segueixen sent, les verdures i fruites, el peix i el marisc, la carn i els productes làctics, o els llegums i els fruits secs. La patata, que es fa servir àmpliament en la preparació de molts plats, és un dels aliments estrella.
El cafè i el te són begudes populars als Països Baixos. Per cert, el cafè amb llet en aquest país es diu "cafè equivocat”, tot i que és molt popular. Les cerveses i ginebres són algunes de les begudes alcohòliques més consumides. Quant a la cervesa, convé saber que si es vol prendre una canya caldrà demanar una “pils”, mentre que si es prefereix una gerra el que ha de demanar-se és una “vaas”. Si aneu a Amsterdam o Rotterdam, doncs, ja ho sabeu.
Font: ca.healthy-food-near-me.com/dutch-cuisine/
Comentaris