Per Nadal, cada ovella al seu corral. Si la Covid, aquesta maleïda Covid ens deixa. Però per festes toquen dinars, i sopars, i àpats. Hi ha qui vetlla la salut i els fa en restaurants. Les cases de menjars preparats ja fa dies que recullen encàrrecs. A cada família hi ha el desvagat que diu “ui, si encara queda” però també el rol oposat: el qui ha passat pàgina al calendari i ha vist que ja és desembre. D’entre aquesta secció cauta, per no dir possibilista, destaca cada cop més qui aprofita l’assistència de gol del calendari i té clar que és pel pont que toca comprar el que es pugui de cara a Nadal. Per tenir-ho fet, sí, però sobretot per comoditat i estalvi.
No descobrim cap sopa d’all si diem que comprar segons què fresc pocs dies abans de Nadal és sinònim de desdinerar-se. Si se’n tenen o si es vol, endavant. Vivim en en un país lliure i totes aquestes coses del discurs liberal que s’acostumen a dir. Però com que no tothom té a casa una bota com la de Sant Ferriol, que deien que rajava tant com un vol, vetllar perquè complimentar amb les diferents tradicions i hàbits gastronòmics no suposi una hipoteca és sensat, lògic i compartit. Per tant si ets d’anar a buscar la llagosta més llagosta de la parada, fresca, radiant i caríssima el mateix migdia del 24 de desembre, és probable que aquí caduqui l’interès per aquest article.
Comprar i congelar per estalviar
Tot i que totes les estadístiques puguin semblar entre convingudes i fetes venir a mida, es calcula que l’augment de preu en 20 dies de determinat producte fresc com una carn selecta, peix o marisc pot situar-se sobre un augment del 60 i el 80%. Per això cada cop és més estès d’aprofitar el pont de desembre, el de la Constitució i la Puríssima, per adquirir aquells productes que, si se’ns enfilen o si ens els han d’arribar a cobrar al doble de preu més tard que no ara, potser millor comprar-los, congelar-los i no esllomar-nos econòmicament. Que al cap i a la fi quan el gènere és bo, congelat ràpid i descongelat quan toqui seguirà sent boníssim i de primera.
No només de compres de frescos per congelar hi entén el pont. A la Immaculada també se la coneix com “la Mare de Déu torronera” perquè era quan s’esqueia per primer cop de menjar producte directament nadalenc. Les primeres neules i torrons, per la mare de déu. Ara això ha passat a millor vida i hi ha professionals del torró de xocolata amb llet que ja són plusmarquistes ara. Però en tot cas podem pensar-hi i, encara que no sigui pel mateix motiu d’estalvi, programar quantitats necessàries de neules, vins, caves o el que sigui i fer-ne ara provisió. Hi ha famílies amb tradició de desplaçar-se per garantir la compra genuïna. A Agramunt pel torró o al Penedès pel cava, per exemple. També per això serveix aquest pont. I tornem al congelar.
CONSELLS PER COMPRAR I CONGELAR:
Què congelar i què no?
No tots els aliments es poden congelar. La carn, l’au, el peix, el marisc es poden congelar sense cap mena de problema. Vegetals o elements amb molta aigua, millor que no. Ep, també pots congelar sofregits, fumets o caldos.
Fes lloc al congelador.
Si vols congelar, fes lloc. Els congeladors de casa poden esdevenir un calaix de sastre, amb restes de mil-i-una receptes, provisions o àpats. És important en aquestes dates vetllar perquè hi tinguem espai per tot el que el necessitarem. Hi ha qui, per exemple, aprofita Tots Sants per fer aquest “baldeiu”, que és com li diem al baldeig. I fins i tot netejar el congelador, que és una cosa empipadora de mena.
Congela ràpid
Si compres bon gènere que voldran que estigui en plenitud quan el descongelis, no és un bon dia per anar a esmorzar cap i pota i fer la tertúlia amb el carro ple. No. Caram, si busques bo, vetlla i ves ràpid a congelar. No tardis, que és quan perd. I mira si el congelador té accelerador perquè com més ràpid el congelem millor.
Neteja i si cal esquartera
Vetlla perquè quan el necessitis, el dia de Nadal o pels volts, el producte te’l trobis preparat. Neteja’l, si cal. I si és gros i el necessites així, esquartera’l. És important que quan el traiem el tinguem a punt per cuinar.
Empaqueta i si pots envasa al buit
Els aliments no poden anar a dins del congelador comme il-faut. No fotem. És pitjor per ells. Embolica’ls o empaqueta’ls degudament. En paper absorbent, en paper film o en plàstic reutilitzable. En tàper. Si pots i tens com, envasa al buit.
Descongela sense presses
No siguis animal, com el que has comprat i ara congeles. Si hem fet bé, hem comprat abans, hem estalviat, hem congelat i ara ho necessitem no ho podem enviar en orris tirant d’un microones… Descongela en fred, traient l’aliment un dia abans de necessitar-lo i fent que vagi descongelant-se a poc a poc. Passa’l per nevera, si cal. I pensa que perdrà líquid, posa-hi paper o reixeta a sota.
I au, bon pont i bon Nadal!
Comentaris