bars i restaurants encara amb restriccions.
bars i restaurants encara amb restriccions.

Redacció / ACN

Els restauradors, prudents amb la reobertura

El sector ha rebut amb il·lusió la reobertura d'aquest dilluns i fa una crida als clients perquè avancin l'hora de sopar, però temen que un 20-30% no reobri.

Els restauradors estimen que entre el 20% i el 30% de locals no podran aixecar la persiana amb la represa de l'activitat en la segona onada de la pandèmia. Tot i celebrar la reobertura parcial dels seus negocis a partir d'aquest dilluns amb limitacions, adverteixen que les restriccions d'aforament faran que molts dels establiments no siguin rendibles encara que s'hagi de mantenir part del personal en expedients de regulació temporal. De la mateixa manera, es fa una crida a la clientela perquè avanci les hores dels sopars ja que s'ha fixat una hora topall per servir a taula, al marge de les comandes que es puguin seguir fent a domicili i que els ha servit per subsistir aquestes darreres setmanes.

El sector ha treballat aquest cap de setmana per tancar serrells i poder tornar a servir als seus locals a partir de dilluns, motiu pel qual afronten amb esperança la nova etapa. "Sense dubte estem molt contents i esperançats", explica el president del Gremi de Restauració de Sabadell i propietari del restaurant Els Tranquils, Jordi Roca. Assegura que faran tot el que estigui al seu abast per mantenir l'activitat, tot i que adverteix que el límit d'aforament al 30% no els permet reobrir plenament, i que per tant no podran desafectar en la seva totalitat la plantilla inclosa en expedients de regulació temporal. Tampoc ajuda, diu, que les ajudes no han arribat i han malmès el sector, motiu pel qual reclama més entesa entre els polítics i més suport al teixit empresarial.

Amb tot, alerta que la continuïtat de molts establiments no està garantida arreu del país. "Tenim constància que el 20% dels locals no reobriran, i podria ser fins el 30%", apunta, tot i que adverteix que en moltes ocasions aquest fet no es visibilitza perquè es duen a terme traspassos de negoci, un cop eixugats els deutes. "Hi ha locals emblemàtics que no podran aguantar, plantilles molt grans que no es podran suportat, i encara que hi hagi un ERTO o ajudes, aquestes no arriben", lamenta Roca. "Estem en un moment precari", afegeix. Per tot plegat, envia un missatge a la ciutadania perquè torni als seus locals preferits, amb lleugers canvis que caldrà arrelar: "Que sàpiga que estaré al peu del canó, i si és possible, que facin un petit esforç i vinguin a sopar és aviat", afegeix.

Els locals, expectants d'aquesta primera setmana

Els dies que venen són una incògnita, i per aquest motiu els responsables dels locals prefereixen veure com respon la clientela per decidir prendre decisions. En el cas del restaurant La Sandvitxeria Sabadell, el seu propietari, Jordi Melis, destaca que si bé en el tancament de la primera onada de la pandèmia va anar "bastant bé", en aquesta segona aturada ha calgut posar la major part de la plantilla en ERTO.

"Ara d'entrada treballarem els propietaris fent moltes hores i anirem traient algú d'hores d’ERTO", assenyala. L'obertura amb aforament del 30% a l'interior i del 100% a la terrassa no és garantia de bons resultats, així com la limitació en l'horari d'obertura. "L'horari s'hauria d'haver allargat més per fer els enviaments a domicili i que la gent es pogués estar fins les 22.00 hores per acabar de sopar, per això s'haurà de venir a partir de les 19.00 hores", apunta. Admet, però, que serà difícil que la gent s'acostumi, si bé creu que caldria també limitar l'horari d'obertura d'establiments perquè tanquin abans del que ho fan ara, com es fa a Europa.

Una situació similar viu el propietari de La Terrasseta, Carles Termes. Aquest establiment, a tocar del Mercat Central de Sabadell, no ha tancat en aquesta segona onada de la pandèmia, si bé ha començat a fer enviaments a domicili i ha ofert els seus productes per endur, cosa que no feia abans."Aquí normalment som sis persones treballant, però casi tots s'han hagut de sumar a un ERTO, menys el cuiner i jo", explica Termes. Espera, però, veure com evoluciona la caixa en els primers dies per decidir si es pot anar incorporant part de la plantilla amb la nova etapa.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive