Josep Lluís Martí firma l'article "La personalitat hostalera"
Josep Lluís Martí firma l'article "La personalitat hostalera"

La personalitat hostalera

Josep Lluís Martí, del Gremi de Restauració, reivindica la tasca i la personalitat de l'hostaleria local

Massa sovint s’ha volgut identificar hostaleria i comerç. Res més lluny de qualsevol semblança. Hi ha diferents arguments que rebaten aquest intent d’aproximació. Són  ambdues activitats ben diferenciades. És cert però, que hi ha algun punt de contacte que al final esmentaré.
Com a prèvia, cal tenir en compte que quan parlem del sector de l’hostaleria, en general ens estem referint  a tres subsectors: la Restauració, l’Allotjament i l’Oci Nocturn.

La professió hostalera, i en particular la Restauració s’emmarca en un aiguabarreig d’indústria, artesania i serveis. De fet el conveni col·lectiu del sector s’anomena “Conveni col·lectiu interprovincial del sector de la indústria d’hostaleria i turisme de Catalunya”. Fixeu-vos doncs en la paraula “indústria”. Ben al contrari que el comerç, l’hostaleria i en concret la restauració –que és la branca més àmplia i disseminada  de l’hostaleria en les ciutats- és una activitat d’indústria artesanal en la gran majoria dels casos. Gastronomia restauradora del cos, la ment i l’ànima dels humans.

Entren als establiments matèries primeres i mitjançant un procés de separació, manipulació, preparació, cuinat i emplatat es serveixen productes transformats finals a la taula dels comensals. Pura indústria artesana elaborada  per cuineres i cuiners que se la juguen cada dia a nivell de qualitat i servei. Cada plat és igual però diferent en la seva varietat i en el dia a dia, pura artesania culinària. Art efímer. Però també indústria transformadora. Input-output pur i dur. Transformació i creació de producte.

Allotjament i Oci Nocturn , activitats hostaleres, també s’emmarquen en el sector Turisme i Serveis tot i que la Restauració hi és present en ambdós subsectors. Hoteleria amb Restauració, Hoteleria amb Oci nocturn. Restauració i Oci nocturn. Els tres subsectors es complementen absolutament. Gran part de la legislació els hi és comuna.

La vida hostalera és apassionant però sacrificada. Horaris a l’inrevés dels mortals. Quan tothom descansa, la restauració treballa més que mai. En temporada de vacances encara més. Treball vocacional en tota regla, amb un alt nivell d’exigència. La restauració especialment està de moda ja fa més de 25 anys. Recordem els programes que s’emeten en les televisions sobre la matèria, i als grans cuiners mediàtics del nostre país. El Turisme, obviant la pandèmia, és un dels grans motors econòmics de Catalunya. L’Oci nocturn, malgrat els problemes amplificats per la Covid-19, el gran complement d’importants esdeveniments industrials, socials i turístics del nostre país. El gaudi després del treball. La Festa en majúscules.

Què comparteixen l’Hostaleria –en especial la restauració– i el Comerç tot i ser sectors diferenciats? Doncs el territori i determinats interessos coincidents, ja que ambdues són activitats territorials, i en la mesura que s’ha consolidat la ciutat mediterrània en la nostra Història, la seva combinació i col·laboració afavoreixen el creixement urbà, econòmic, social i ambiental de les ciutats. Per tant, complementarietat d’interessos territorials i de promoció i difusió dels  valors i dels elements diferenciadors de les nostres  ciutats.  

Arxivat a:

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive