J. V.

Jornades per posar en valor els tresors gastronòmics de la comarca

El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme coordina i promociona les jornades gastronòmiques que es fan a la comarca

La gastronomia és un dels valors a l’alça de la comarca del Maresme. A banda del sol i platja, la combinació de mar i muntanya, la seva oferta d’oci, cultura i patrimoni i la seva riquesa natural, la comarca ofereix al visitant una varietat de productes autòctons que defineixen molt bé el caràcter mediterrani del Maresme. El pèsol de la floreta, les maduixes de la Vallalta, la cirera d’en Roca, el peix i el calamar o el vi d’Alella,  per posar només alguns exemples, són noms capaços d’atraure visitants amb el sol desig de fer-se un regal pel paladar. Per potenciar aquestes productes de qualitat, s’organitzen a la comarca diferents jornades gastronòmiques monogràfiques. El seu objectiu, promocionar el Maresme a través d’un bon plat i arribar al cor dels visitants a través del seu estómac. El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha agafat, en els darrers anys, el lideratge d’una part d’aquestes jornades per potenciar-les a nivell comarcal i fer-les arribar a un major nombre de persones.

Les primeres jornades gastronòmiques que es van promoure a la comarca, ara fa prop de vint anys, van ser les dedicades al Pèsol. Inicialment les van organitzar un grup d’empresaris del sector de l’hostaleria de Caldes d’Estrac i municipis propers. La bona acollida d’aquella iniciativa va animar als restauradors d’altres poblacions a impulsar jornades similars per promocionar altres productes típicament maresmencs, com la maduixa, el fesol del ganxet, el calamar, els bolets o el vi amb DO d’Alella. Moltes d’aquestes jornades gastronòmiques es van iniciar amb una vocació estrictament local, en què només de forma ocasional implicaven a més d’un municipi i gairebé sempre de forma tímida. El Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme va posar-se fa uns anys al capdavant d’aquestes iniciatives gastronòmiques amb la voluntat de donar-los una empenta. “Bàsicament, des del Consorci treballem per vendre unes jornades de territori, per a tota la comarca. Per això hem elevat algunes jornades d’interès local a nivell comarcal”, explica el director gerent de l’entitat, Josep Lluís Martí, que destaca la importància de promocionar la gastronomia maresmenca, que és “un producte estrella de la comarca i està molt lligada als productes de la terra”.

La tasca del Consorci ha consistit sobretot en donar suport als gremis de restauradors i entitats que organitzen jornades gastronòmiques per tal de millorar la seva organització i coordinació i fer possible que esdeveniments que fins llavors potser només implicaven a un reduït grup de restaurants d’un municipi, puguin créixer en nombre d’establiments i pobles implicats. Aquest va ser el cas, per exemple, del Calamarenys, que va néixer a Arenys de Mar i actualment se celebra a deu poblacions de la comarca. EL mateix que ha passat amb les Jornades Gastronòmiques del Peix i el Maresme, que se celebren fins el proper 17 de juliol. Les jornades del peix i el marisc van néixer a Mataró fa quatre anys amb una dotzena de restaurants implicats. Aquest any, se celebren a 15 poblacions amb més de seixanta restaurants adherits a les jornades.

Coordinar el calendari
Una altra de les tasques del Consorci, explica Josep Lluis Martí, és  la de coordinar el calendari de jornades gastronòmiques amb les poblacions que hi participen. Fixar unes dates que no se solapin unes amb les altres és molt important, destaca Martí, sobretot tenint en compte que hi ha molts restaurants que participen en diverses d’aquestes cites gastronòmiques. “I més ara amb la situació de crisi, que fa que els restauradors vegin en les jornades una oportunitat de promocionar-se”, afegeix. Fruit d’aquesta coordinació, el Consorci de Promoció Turística ha pogut definir un calendari clar de cites gastronòmiques. Un calendari, òbviament, que ve marcat per les pròpies temporades de cada producte.

Així doncs, els productes gastronòmics marquen, a la seva manera, els ritmes d’una comarca estretament vinculada a la terra. A la primavera, és el torn dels pèsols de la floreta, la maduixa i les jornades de la DO d’Alella. A l’estiu, es comença amb les jornades del peix i el marisc, que cap a finals de juliol donen pas a les jornades del tomàquet. Amb l’arribada de la tardor arriba la cita del Calamarenys, i tot seguit, les jornades del bolet. I ja a l’hivern,  és l’hora de degustar el fesol del ganxet.

Hi ha un altre factor vinculat a les jornades gastronòmiques que val la pena de destacar. I és que a banda de servir de reclam per als visitants de proximitat i als turistes ocasionals que arriben a la comarca, també representen un impuls a la producció agrícola local i una forma de donar suport als productes autòctons i de quilòmetre 0, un altre dels grans valors d’una comarca que no ha deixat mai de tenir els peus a la terra.





Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive