Tres vespres fascinants, màgics i plens de llum a Barcelona
Tres vespres fascinants, màgics i plens de llum a Barcelona

Tres vespres fascinants, màgics i plens de llum

El festival d’arts lumíniques Llum BCN, aquest cap de setmana, s’impregna de la preocupació per la crisi climàtica i energètica

Tots els mesos de febrer, el Poblenou s’il·lumina durant tres nits d’excepció per assajar diverses maneres d’imaginar la ciutat del demà. El festival d’arts lumíniques Llum BCN, una de les cites més importants del calendari cultural de Barcelona, tornarà a reunir desenes de milers de veïns i veïnes a carrers i places al voltant de les intervencions de creadors i creadores de tots els àmbits: de l’art contemporani al disseny o l’arquitectura, i de la tecnologia al disseny d’il·luminació.

Cada edició de Llum BCN és una gran festa ciutadana. També és un experiment col·lectiu de percepció i participació i un laboratori urbà en el qual explorem com podríem contemplar i habitar el nostre territori compartit, la ciutat, des de noves perspectives inèdites. 

La 12a edició del Festival Llum BCN ocuparà l'espai públic amb les seves instal·lacions, enguany amb una especial reflexió sobre les crisis actuals. Del 3 al 5 de febrer el districte de Sant Martí s'omplirà d'obres lumíniques (i sonores) que tracten temes com la relació amb l’energia o el canvi climàtic, cas d''Another Moon', de Kimchi and Chips, i 'We Harvest Wind', de Thijs Biersteker, impulsades amb energies renovables, o 'Atmospheric Lighthouse', una visualització de l'atmosfera de la ciutat a la Torre Glòries. La britànica Chila Kumari Singh cobrirà la façana de Can Framis amb 'Liberty and Light', una peça d'escultures de neó que evita la petjada ecològica del trasllat doncs s'està produint aquí per part d'entitats d'economia social.

La torre Glòries se suma al Llum BCN
La torre Glòries se suma al Llum BCN

 

Una lluna de làsers

Comissariat per Maria Güell Ordis, Oriol Pastor i Jose Luis de Vicente, el festival celebra la seva 12a edició amb una programació de propostes d’àmbits diversos: l’art contemporani, el disseny, l’arquitectura, la tecnologia i la il·luminació. La present edició del festival no ignora les crisis actuals i, per això, comptarà amb instal·lacions que tractaran temes com la relació amb l’energia o el canvi climàtic. És el cas d’'Another Moon', del col·lectiu coreà Kimchi and Chips, que proposa una nova icona urbana energèticament autosuficient, una segona lluna dibuixada per làsers alimentats amb energia solar que flotarà sobre el Parc Central de Poblenou. I també de 'We Harvest Wind', una escultura cinètica interactiva alimentada per energia eòlica, de l’artista Thijs Biersteker.

L’aire de Barcelona també serà el protagonista d’un altre dels projectes del festival, 'Atmospheric Lighthouse', una visualització a temps real de l’estat de l’atmosfera de la ciutat que convertirà la Torre Glòries en una gran veleta. I al DHUB, la instal·lació 'Call Out', d’Abel Korinsky i Orhan “aib” Kavrakoglu, presentarà una gran matriu de llum que dibuixarà el rastre del satèl·lits que creuen el cel de Barcelona a temps real.

3315755
Instal·lacions de llum


Les tecnologies creatives i les noves formes de materialitzar la llum seguiran sent protagonistes del Llum BCN. En aquesta edició, participaran per primer cop artistes com el Colectif Coin, amb una intervenció cinètica de gran escala i d’estil minimalista al campus de la Universitat Pompeu Fabra. Per la seva banda, l’artista visual i activista mediambiental Joanie Lemercier mostrarà Compositions Lumineuses (2023), una obra en què les composicions geomètriques que es projectin sobre la façana (al número 115 del carrer Pere IV) són creades per una màquina; la peça està inspirada en la col·laboració de Lemercier amb l’artista franco hongaresa Vera Molnár.

Comunitat local

També la comunitat artística de la ciutat estarà representada en aquesta edició, tant pels locals Playmodes, que tornen aquest cop intervenint un espai rehabilitat, com és la llenterna de l’Auditori; com per l’artista brasileny resident a Hangar, Pedro Torres, i per un dels trets més característics d’aquest festival: la participació de quinze escoles d’art, disseny i arquitectura de Barcelona que presentaran les seves instal·lacions en tot el territori del Llum BCN.

Un altre dels eixos del festival és la celebració a l’espai públic com a factor aglutinador de la comunitat. En aquest sentit, en l’edició d’enguany es podran veure intervencions lúdiques, com els inflables immersius d’Architects of Air o l’street art monumental de l’artista internacional d’origen madrileny SpY.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive