Tot el modernisme del Maresme, reunit en un catàleg
Tot el modernisme del Maresme, reunit en un catàleg

Tot el modernisme del Maresme, reunit en un catàleg

El Consorci de Promoció recull rutes i edificis modernistes a través de la comarca per facilitar-ne la difusió i visita

El Modernisme és un moviment cultural, artístic, arquitectònic i social que encara perdura al Maresme, malgrat s’emmarca entre finals del segle XIX i principis del segle XX a Europa. Els majestuosos edificis que es van dissenyar i construir en aquella època han arribat fins als nostres dies en forma de joies que es poden contemplar a diferents municipis de la comarca. Per posar-los en valor i promocionar-los, el Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme ha editat un catàleg que recull diferents rutes per alguns dels emblemes del moviment.

Les rutes passen pels pobles i ciutats més intrínsecament vinculats al Modernisme, com per exemple l’itinerari de Canet de Mar, on es visita, entre d’altres, la Casa Museu Lluís Domènech i Montaner i on, a més, es pot conèixer l’ofici dels mestres vitrallers. 

A Mataró i Argentona es poden veure els edificis que Puig i Cadafalch va projectar-hi, però també el bressol de l’obra d’Antoni Gaudí, la Nau Gaudí, a Mataró. Al Masnou es troba el llegat de tot un seguit d’arquitectes i mestres d’obres, com Bonaventura Bassegoda i Amigó. 

A Sant Andreu de Llavaneres el recorregut de la ruta porta a conèixer edificis d’arquitectes com Eduard Mercader o Joaquim Lloret, entre altres.

modernisme
El castell de Santa Florentina

Mapa i catàleg

El catàleg inclou, per cadascun d’aquests municipis, un mapa per poder localitzar-hi les obres modernistes, les diferents rutes que s’ofereixen i dades d’interès com la durada de la ruta, si és gratuïta o si cal reserva. A més, també es mostra patrimoni modernista de la resta de municipis, que no disposen d’una ruta específica.

Al catàleg també hi apareixen els Indians, en alguns indrets coneguts com “americanos”, que són els maresmencs que van aconseguir grans riqueses “fent les Amèriques” i que van tornar a Catalunya per gaudir de la seva fortuna. En destaquen els edificis que servien de residències per a aquests nous rics, així com els panteons que encara es poden veure als cementiris.

El catàleg es pot consultar en format digital al web del Consorci i també en paper a les Oficines de Turisme, ajuntaments i Punts d’Informació Turística de la comarca. Els textos estan en quatre idiomes -català, castellà, anglès i francès- per tal que sigui un atractiu també pels turistes internacionals.

Any Domènech i Montaner

Aquest any es commemora el centenari de la mort de l’arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, pel que s’impulsa un any dedicat a la seva figura. Diverses institucions públiques i privades treballen per elaborar un calendari d’activitats per fer difusió de la seva vida i obra, una de les personalitats més destacades de la història i un referent intel·lectual de primer ordre.

Hi haurà noves publicacions, cursos específics dirigits a diversos públics, cicles de conferències, el Congrés Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar, Barcelona i Reus, exposicions temporals, noves rutes i visites del patrimoni domenequià i un munt d'activitats culturals de difusió com concerts, fires, guies, jornades modernistes i activitats pedagògiques. Al Maresme, Canet de Mar és el poble on l’arquitecte va deixar més empremta.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive