10 anys de Museu Bassat a la Nau Gaudí de Mataró
10 anys de Museu Bassat a la Nau Gaudí de Mataró

10 anys de Museu Bassat a la Nau Gaudí de Mataró

La Fundació i l’Ajuntament fan un balanç triomfalista d’aquests 10 anys de lligam entre l’icone arquitectònic i l’art contemporani propietat del publicista

El Museu Bassat celebra aquest novembre deu anys d'exposicions a Mataró. El projecte neix de la col·laboració publico-privat entre l'Ajuntament de Mataró i la Fundació Privada Carme & Lluís Bassat ara fa més d'una dècada. L'objectiu inicial era construir un gran museu a l'antiga farinera Ylla i Aliberch, però la crisi econòmica va estroncar els plans. Va ser llavors quan es va plantejar la possibilitat de la Nau Gaudí, un espai singular, Km.0 de l'obra de l'arquitecte, i que havia passat desapercebut fins al moment. "No crec que hi hagi cap altre lloc on la col·lecció funcioni tan bé", assegura ara Bassat. En aquests deu anys, el Consorci ha fet 42 exposicions a catorze ciutats d'arreu del món, la meitat de les quals a la Nau Gaudí.

"La crisi no ens va permetre el museu que volíem fer i vam haver de canviar el projecte museístic per poder ensenyar la col·lecció per fascicles", recorda Lluís Bassat sobre les passes que es van fer entre 2008 i 2010 abans de poder inaugurar la primera exposició a la Nau Gaudí de Mataró.

El vídeo del desè aniversari

L’elecció de la nau

El publicista no ha volgut abandonar mai el projecte de la farinera, amb el que encara "somia", però és conscient que la situació econòmica del consistori no permet, en el curt termini, dur a terme un projecte d'aquesta envergadura. A la Nau Gaudí, diu, hi ha trobat el millor espai possible per treure de l'anonimat les seves més de 3.000 obres d'art. "Era una nau que estava adormida, però la ciutat va saber recuperar aquest patrimoni", explica l'alcalde, David Bote. A més, amb el projecte museístic, assegura, l'obra gaudiniana es posa "al servei dels ciutadans pel valor social que representa la cultura i per la capacitat de posar Mataró al mapa en positiu".

I és que a banda de les exposicions a Mataró, el fons de la col·lecció ha viatjat a tretze ciutats més. A Catalunya s'han fet exposicions a Calella i Sant Andreu de Llavaneres (Maresme), Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). I fora de Catalunya a Madrid, Àvila, Valladolid, Sevilla, Còrdova, Huelva, Cadis, Jaén, Sofia (Bulgària) i Nova York.

Bassat Nau Gaudí. Foto: R.Gallofré

Bote i Bassat, en una imatge d'arxiu. Foto: R.Gallofré

En total, s'han exposat prop de 2.000 obres de més de 160 artistes

En aquesta darrer any, però, la irrupció de la cisi sanitària ha perjudicat la projecció del museu. "Malament", ha respost Bassat preguntat sobre la situació de la cultura durant aquest mesos de pandèmia. Des del Consorci es fa promoció de les obres a través de les xarxes socials, però Bassat reivindica la presencialitat com la millor manera de gaudir de les obres.  "L'art es pot veure a través d'un pantalla però és veu molt millor físicament quan es poden apreciar les formes, les textures i els colors. Esperem que la crisi del coronavirus passi ràpid i que l'exposició que s'inaugurarà el gener de 2021 ja la pugui venir a veure molta gent", explica Bassat.

La propera gran exposició

Aquesta mostra serà la segona entrega de l'art contemporani català de la dècada dels 90. La primera part es va inaugurar el febrer d'aquest any, poques setmanes abans del primer estat d'alarma. Fins al moment, prop de 100.000 persones han visitat la Nau Gaudí on s'han exposat 861 obres d'art en aquests deu anys: 682 pintures i 179 escultures.

A les altres seus on ha viatjat la col·lecció s'han exposat 1.108 obres, el que fa un total de 1.969 obres d'art exposades de 159 artistes. Entre els noms més destacats hi ha els principals exponents de l'art català i espanyol així com figures de renom internacional com Picasso, Chillida, Léger, Appel, Christo, Calder o Henry Moore

 

Plans de futur

Fet el balanç de la dècada, Bassat pensa ja en els pròxims anys. Una de les primeres coses que es planteja és recuperar una exposició dedicada a artistes de Mataró, prevista per a aquesta tardor per commemorar el desè aniversari, però que s'ha posposat per la crisi sanitària. "Hi ha una desproporció de bons artistes a Mataró, respecte altres llocs", exclama.

Entre els plans del publicista també hi ha el de fer una exposició dedicat a la dona artista, ja que considera que ha estat "perjudicada i discriminada" al llarg de la història. Un altre projecte en cartera és el d'impulsar exposicions monogràfiques d'artistes concrets, ja que fins ara la seva obra s'ha mostrat només de manera cronològica.

Un dels noms en el que ja pensa Bassat és en Josep Guinovart, pintor, dibuixant i gravador que el 2027 hagués fet 100 anys. A més d'exposar artistes de renom com Guinovart, els pans de futur de Bassat passen també per donar a conèixer artistes joves i mantenir la itinerància de la col·lecció per donar a conèixer l'art contemporani català més enllà de la Nau Gaudí.

Bassat Nau Gaudí. Foto: R.Gallofré

Bassat, en una de les inauguracions. Foto: R.Gallofré

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive