Setmana Santa de Mataró: actes i processons principals. Foto: C. Francesc
Setmana Santa de Mataró: actes i processons principals. Foto: C. Francesc

Setmana Santa de Mataró: actes i processons principals

De Dijous Sant a Diumenge de Pasqua es concentren les 72 hores de màxima programació d’actes de la Setmana Santa de Mataró

De Dijous Sant a Diumenge de Pasqua hi van quatre dies però si mires bé les hores són només 72 les hores que concentren la part més important de la Setmana Santa de Mataró: de les processons més concorregudes com la General fins als actes litúrgics més ancestrals com el Via Crucis. Essent la mataronina una de les principals celebracions de Setmana Santa de Catalunya, és important repassar els actes, processons, horaris i recorreguts d’aquests dies.

De la doble processó de Dijous Sant, amb el pòrtic dels Armats de Mataró i el seu Homenatge a la ciutat fins a la més nova de totes, la infantil posterior a la Missa de Pasqua de Maria Auxiliadora passaran 72 hores que concentraran interès i públic. Aquestes són les seves principals cites.


Dijous Sant - 6 d’abril


El Dijous Sant és el dia de més línies de programa diferents, amb cada confraria i tradició amb el seu espai. Quan es poden contemplar per separats Armats, aires més sevillans com els de la ‘Noche Morá’ de Cerdanyola o el silenci prescriptiu de la Nit del Silenci pels carrers del rodal de Santa Maria, al Centre

Armats: recollida de bandera i Homenatge a la ciutat

La tarda de Dijous Sant és el gran moment dels Armats de Mataró per lluir el seu bon fer, l’únic acte que surten en solitari, el seu particular lluiment. La tropa de Soldats de Pau compareixen primer a Santa Maria per a recollir la bandera en un primer moment d’interès que acaba amb l’abanderat amb la bandera dels Dolors i, acte seguit, traslladar el punt d’interès a la veïna Plaça de l’Ajuntament,.Allà té lloc l’Homenatge a la Ciutat.

La Plaça de darrere de l’Ajuntament es converteix en l’escenari en el que la tropa dibuixa les seves formacions més icòniques com l’estrella i desplega el seu saber desfilar, a cop de pilum i guiats només pels seus propis músics de percussió. L’alcalde és qui els ordena que “endavant Armats” i a partir d’aquí hi ha el seu moment àlgid.

 • Horari: De les 19h a les 21h
 • Recorregut: Plaça de Santa Maria, carrer Nou, Riera, Plaça Ajuntament.

 

La Setmana Santa comptarà amb l'Homenatge a la Ciutat dels Armats de Mataró. Foto: Armats
La Setmana Santa comptarà amb l'Homenatge a la Ciutat dels Armats de Mataró. Foto: Armats

 

Noche Morá: la versió mataronina de la Madrugá

Els carrers de Cerdanyola, els de la parròquia de Maria Auxiliadora, són els propis d’una de les confraries primordials de la Setmana Santa mataronina que hi desplega en Dijous Sant al vespre, nit i fins la matinada tots els matisos més sevillans dels que es nodreix el model mixt de festivitat de Mataró. Allà i durant moltes hores i amb moments diferents com la sortida del temple o els trams més celebrats camí de la casa de l’entitat es viu el més semblant a la coneguda ‘Madrugá’ sevillana que es pot veure a Mataró. Intensitat, passos duts a l’estil ‘costalero’ i la relació única entre mare i fill al final, amb els ‘encuentros’.

La Noche Morá és pura intensitat, té el Nazareno i l’Esperanza de grans protagonistes i permet contemplar el bon fer, el bon desfilar d’aquesta confraria i el seu escrupolós respecte per l’estil i la litúrgia.

 • Horari:De les 19h a les 2h de la matinada
 • Recorregut: Parròquia Maria Auxiliadora, Puig i Cadafalch, Major, Les Agudes, Plaça Gatassa, carrer Gatassa, Jaume I, Rosselló, Isla Cristina, Puig i Cadafalch

 

La Nit del Silenci: austeritat, respecte i la Mare de Déu dels Dolors

Per completar el ventall de les tradicions diferents, el tercer punt d’interès del Dijous Sant és a Santa Maria d’on surt la processó de la Nit del Silenci. Aquesta reuneix els passos més fidels a la tradició catalana i es caracteritza per l'austeritat, el recolliment i el respecte. Té com a afegit a més, de fa anys, que surt en processó la imatge de la Mare de Déu dels Dolors que durant tot l’any presideix la seva capella homònima, la joia barroca de Mataró.

Obren la passa els Armats, que fan doblet i abans de la Congregació dels Dolors també hi ha la Coronació d’Espines (que a mitja tarda fa el seu trasllat fins a Santa Maria) i l’Oració a l’Hort. És especialment impactant el final de la Nit del Silenci, amb una plaça de Santa Maria a les fosques, entre torxes, en pur recolliment. 

 • Horari: De les 21.30h a les 23.30h
 • Recorregut: Plaça de Santa Maria, carrer sant francesc d’Assís, plaça dels bous, la Riera, carrer Nou i Plaça de Santa Maria

Divendres Sant - 7 d’abril


Via Crucis Interparroquial

A les 8 del matí i després del toc de Matraques des del Campanar de Santa Maria, centenars de fidels de totes les parròquies de Mataró s’uneixen per acompanyar la imatge del Sant Crist des de Santa Maria fins al Cementiri. L’acte més ancestral i que de forma ininterrompuda més s’ha mantingut de la Setmana Santa de Mataró.

 • Horari: A les 8 del matí
 • Recorregut: De Santa Maria al Cementiri dels Caputxins
Setmana Santa de Mataró: actes i processons principals
La Processó General


Processó General de Divendres Sant

La cita més important de totes, l’acte que és Patrimoni Cultural de la Ciutat, la processó més llarga i que desplega imatges, confraries, tradicions i maneres de fer ben diferents. La Processó General de Divendres Sant és una de les grans cites del calendari mataroní i torna aquest any amb el recorregut que s’ha acabat convertint. 

Es veuen des dels Armats (que de fet a les 17.30h ja surten per anar a recollir el Sant Crist al carrer de Prat de la Riba) als diferents misteris amb ordre de passió. Hi surten tots els mataronins habituals d’aquesta cita menys la Verònica, que ja fa anys que hi va desistir. La Processó General omple a vessar el seu recorregut, té moments especials en la sortida, al llarg del carrer d’Argentona i també a la part final, amb l’arribada a la Plaça de Santa Anna.

 • Horari: de les 19h a les 24h
 • Recorregut: Santa Maria, carrer Nou, Riera, carrer d’Argentona, Torrent, plaça de les Tereses, carrer de Santa Teresa i plaça de Santa Anna.

Dissabte Sant - 8 d’abril


Processó del Silenci

Fins fa poc era la darrera processó, però ara li toca ser la penúltima. Bo i això concentra l’atenció del Dissabte Sant en espera que els creients celebrin la Vetlla Pasqual, la missa en la que commemoren la resurrecció. La Processó del Silenci reuneix les dues darreres imatges que surten en processó el dia abans, estretament relacionades. El Sant Sepulcre, amb la imatge del fill i la Soledat, amb la mare.

Processó del Silenci
Processó del Silenci

Totes dues avancen pels carrers de Cirera i Molins, amb el seu públic i fidels a una tradició ancestral que converteix el pas dels seus misteris en els darrers moments “sants” de la setmana.

 • Horari: De les 17.30h a les 21h
 • Recorregut: de la parròquia de l’Esperança a la casa de la Soledat, a la Ronda del Doctor Ferran

Diumenge de Pasqua - 9 d’abril


Processó Infantil de Crist Ressuscitat

La darrera d’arribar, de totes les processons. Un cop acabada la Missa de Pasqua a Maria Auxiliadora surt la processó infantil que organitza el Nazareno i l’Esperanza i que fa lluir a les noves generacions d’aquesta entitat. Porten una imatge de Crist Ressuscitat, que és el que se celebra per Pasqua.. 

 

 • Horari: de 12h a 14h
 • Recorregut: Maria Auxiliadora, av Gatassa, carrer Vitòria, carrer Rosselló, carrer Sicília i Maria Auxiliadora

Comentaris (9)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive