La capella dels Dolors. Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
La capella dels Dolors. Foto: R. Gallofré

La Capella dels Dolors, una joia que segueix massa amagada

Nou mesos després de la seva restauració, el nombre de visites guiades que s'ofereixen és molt reduït i pràcticament no se'n fa difusió

La basílica de Santa Maria de Mataró opta a ser el "Monument favorit dels catalans", en un certamen promogut per la revista Descobrir.cat que es decideix per vot popular. Una candidatura que se sustenta en el seu Conjunt dels Dolors, considerat -amb una certa grandiloqüència- com la 'Capella sixtina del barroc català'. El propi Ajuntament està fent campanya per animar els mataronins a votar per la seva basílica en aquest concurs. Aquest fervor xoca, però, amb la manca de difusió que es fa del propi conjunt barroc. Nou mesos després de ser restaurada, amb una inversió de més de 500.000 euros i un any de treballs, la capella segueix sent una joia massa amagada. Tan sols es pot visitar de l'ordre de dos o tres dissabtes al mes i no és gens fàcil assabentar-se de quins en concret i en quines condicions.

Tan sols es pot visitar de l'ordre de dos o tres dissabtes al mes i no és gens fàcil assabentar-se de quins en concret i en quines condicions.

El passat 20 de juliol la capella es va reobrir al públic després que finalitzessin les obres de restauració de les pintures murals d'Antoni Viladomat, que van tenir un cost de 533.000 euros, finançats a parts iguals pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Mataró (a través de la Diputació de Barcelona) i l’Arquebisbat de Barcelona. En una visita d'obres, el conseller de Cultura, Santi Vila, i l'alcalde, David Bote, van insistir en la necessitat de donar a conèixer el que és el conjunt barroc més valuós i ben conservat del país. "El que és més important ara és que entre tots fem difusió d'aquest patrimoni perquè el conjunt de la ciutadania apreciï aquesta capella, referent imprescindible de l'art barroc i l'art cristià", va dir Vila. Bote, per la seva banda, va apuntar que la capella ha de ser "un element més que ens ajudi a portar visitants a la ciutat que generin activitat econòmica i repercuteixi en tots els mataronins".

patrimoni 4 1200x480

Restauració de la capella, que va costar més de 500.000 euros

Avui per avui, però, de difusió ben poca. Només cal fer una cerca a Google per comprovar com de difícil és assabentar-se de quan i com es pot visitar la capella. Els webs municipals mataro.cat, vineamataro.cat i cultura.mataro.cat no ofereixen informació clara i accessible a primera vista sobre el monument. Aquest mes de març tan sols s'han programat dues jornades de visites guiades, els dissabtes 4 i 18, a les 18 i a les 19h. De cara a l'abril estan previstes pels dies 1, 15 i 29. Més enllà d'aquesta aleatorietat (perquè el dissabte 18 de març sí, i el 24 no?) , i de que se'n facin tan poques (la capella no es pot visitar de cap altra manera que no sigui amb un guia, per qüestions de seguretat) el que sobta més és les poques facilitats perquè els mataronins, i ja no diguem els possibles visitants de fora de la ciutat, sàpiguen com fer-s'ho per participar en una d'elles. Si un barceloní s'assabenta que existeix aquest patrimoni a Mataró, per exemple a través del concurs de Descobrir.cat, i s'interessa per visitar-lo, la manca d'informació pràctica disponible a Internet el pot fer enrere.

Des del Museu Arxiu afirmen que l'Arquebisbat de Barcelona vol potenciar les visites a la basílica de Santa Maria i millorar-ne la difusió

El resultat de tot això: malgrat organitzar-se'n tan poques, no totes les visites guiades s'omplen. "Compten amb unes 25 places, i la del dissabte passat la veritat és que no estava plena", reconeix Nicolau Guanyabens, director del Museu Arxiu de Santa Maria. Per a una 'capella sixtina' no són xifres gaire afalagadores.  I això que les visites són gratuïtes (finançades per l'Ajuntament ) i van a càrrec d'experts aportats per Àgora Serveis Culturals que ofereixen un recorregut molt complet. "És cert que hi ha un problema en la difusió", reconeix Guanyabens, que apunta que s'està en "una situació d'impàs" però confia que en un futur proper la situació canviarà. "L'Arquebisbat de Barcelona té la voluntat de redefinir i rellançar les visites a la basílica en el seu conjunt, i vol fer una nova planificació de la seva part museística perquè hi veuen potencial turístic", assegura.

Capella dels Dolors

La Sala de Juntes, pendent de reobrir portes un cop s'hi hagi instal·lat la il·luminació

Des del Museu esperen que la promoció de l'espai revifi amb la reobertura de portes d'una altra part del Conjunt dels Dolors, la Sala de Juntes. Serà després de Setmana Santa, un cop s'hi hagi instal·lat la nova il·luminació per poder-hi admirar les teles de Viladomat, una sèrie considerada una obra mestra. A partir d'aquí serà el moment  de replantejar amb l'arquebisbat i amb l'Ajuntament el nombre de visites i la difusió. "L'ideal seria que hi hagués visites tots els dissabtes, matí i tarda", apunta Guanyabens, que també assenyala que "ara mateix l'equip del Museu Arxiu no té recursos per entomar la gestió del conjunt patrimonial complet". Confia que des de l'arquebisbat ho facin, un cop han assumit que cal rendibilitzar la gran aportació econòmica que van fer per a la restauració del conjunt. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive