Carnestoltes 2022 Portafardells portabardellada. Foto: R.Gallofré
Carnestoltes 2022 Portafardells portabardellada. Foto: R.Gallofré

Pregó alternatiu i Portafardells, el divendres apòcrif de Carnestoltes

El pregó alternatiu convocat i el correbars de la Portabardellada concentren l'atenció d'un dia sense actes oficials del programa

Si es mira el programa oficial de Carnestoltes de Mataró el divendres és zona erma: no hi ha res anunciat. Si bé òbviament és el dia principal de Carnaval a les escoles (on de fet al ser festiu seu dilluns i dimarts ja fa una setmana que estan carnestoltencs) i hi haurà cercaviles i actes com és tradició, a la nit hi ha un buit que no serà tal. Una cosa és el programa i una altra la realitat. Divendres de Carnestoltes és el dia apòcrif del programa.

Els llibres apòcrifs són el conjunt de textos que no formen part del cànon de la Bíblia, però que es van produir durant el mateix període i amb un estil similar i que se solen estudiar quan es vol conèixer bé la Bíblia. En la mateixa lògica, divendres hi ha programats dos actes que no formen part de cànon oficial del Carnestoltes de Mataró però que cal mencionar i tenir presents per entendre el còmput de la festa. Són el pregó alternatiu i la Portabardellada dels Portafardells. 

Pregó alternatiu de Carnestoltes

No se sap ben bé què serà. De fet es coneix la convocatòria i prou. Però aquest divendres hi haurà un pregó alternatiu de Carnestoltes. L’ha convocat el ‘nou CCC’, un grup que es proposa específicament que la festa “torni al poble” i que s’ha donat a conèixer els darrers dies amb aquest acte com a motiu.

  • Divendres 17 a les 22.30h a davant de l’Ajuntament


Portabardellada

Quan falti un quart d’hora per la mitjanit apareixeran per allà a la Plaça de la Peixateria els Portafardells. De fet aquesta comparsa es caracteritza en base a les figures esculpides en la façana d’aquest edifici. Un cop compareguin amb els seus músics i armats amb els bastons i sobretot els seus versos començarà la Portabardellada. El també conegut com el genèric ‘correbars’ convida a acompanyar als Portafardells per les places del Centre, entre la de la Peixateria, la Xica, la Gran la de l’Ajuntament, la de Beat Salvador i la de Can Xammar amb el propòsit de sumar gent disfressada, set de cervesa en els tres establiments col·laboradors i molta crítica en els versots que també es pengen a les parets. Un clàssic en el que des de fa anys també hi ha concurs de disfresses i s’hi sent a dir allò que els Portafardells tornen a ser a Mataró “per poder tocar el crostó a aquells que sense miraments ens omplen de patiments”.

  • Divendres 17 a les 23:45h des de la Peixateria

Comentaris (6)

Rocio Fa 1 any
Me parece genial que no pase como cada año,que el mamarracho ese salga a decir gilipolles pagadas con mis impuestos,pero como siempre se lo pasan por el arco del triunfo
jordi Fa 1 any
Aquests es treuen el ventre de penes dien el que diuen. Espero que algú els hi digui a ells el que pensa, jo crec que son mala gent, que pasan de tot. Amb segons quina religió no s'hi posan, no.
Anna Carmona Martínez Fa 1 any
Quin recorregut té dissabte la rua
Montserrat Fa 1 any
Em sembla més greu que aquesta gent que la majoria es de la CUP utilizin les festes que ells anomenen populars per fer campanya electoral. És una festa de tots I per tots els públics, i sobretot per la canalla.
a insultar que és gratis! Fa 1 any
Un 10 pels portafardells. Un.... un.... una me molt gran per als nens de l'alternatiu que només saben ofendre a tothom, ver anar pels de cultura.
Esperança Fa 1 any
Aquests Portafardells critiquen a tothom però no es critiquen ells. Que són perfectes? Són gent que fa segles que fan el mateix (pot ser caldria fer coses noves i de Carnestoltes i no reivindicacions) i són els mateixos i no deixen alternativa perquè altres ciutadans i sobretot nanos joves ho poguin fer. Sempre és la mateixa gent que participa en tots els actes culturals de la ciutat... que deixin pas a altres

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive