La Candelera és la Mare de Déu que se celebra cada 2 de febrer. És coneguda per aquella dita plena de saviesa ancestral que, segons el tempsque fa, preveu la resta d’hivern. Allò que si la Candelera plora l’hivern és fora i si la Candelera riu, l’hivern és viu. També té anomenada per ser la data de caducitat del cicle nadalenc que encara el pessebre. Els més reconsagrats o seguidors de tradicions fan el naixement per la Puríssima i el deixen parat fins el 2 de febrer.
La Candelera també té altres advocacions. És patrona de Valls i indica el temps dels calçots, per exemple. O a Mataró és la solemnitat a la que està dedicada la Basílica de Santa Maria. Si fins aquí tot el que s’ha explicat et sembla més aviat poc ‘enjoyable’, val a dir que és en aquest darrer fet que això et pot interessar. Perquè per la Candelera a l’esglèsia més antiga i primordial de la ciutat (que per cert acaba de perdre el seu rector) hi ha ocasió senyalada. La Candelera t’obre les portes del Campanar i del Conjunt dels Dolors. Dues visites guiades que sempre tenen requesta i que, si vols fer, faràs bé de córrer mentre en quedin places. Se solen exhaurir.
Dins de programa, les visites guiades al Campanar i als Dolors tenen lloc dos cops l’any. Per la Candelera i al setembre en les Jornades Europees de Patrimoni.
Per tant, a aprofitar que s’acosta el 2 de febrer. La Parròquia de Santa Maria, el Museu Arxiu i els Campaners organitzen quatre torns de visita al campanar i dues hores de Portes Obertes al conjunt barroc dels Dolors, amb motiu de la festa de la Candelera, solemnitat de la dedicació de la basílica, el dissabte dia 4 de febrer.
Visites guiades al campanar de Santa Maria
Per conèixer el món interior del so centenari de les campanes, l’evolució del vcampanar al llarg dels segles, la composició actual del cloquer, el projecte de rehabilitació que es vol dur a terme i les belles panoràmiques de la ciutat des de l’alçada.
Punt de trobada: plaça de Santa Maria, a peu de campanar
- Torns a les 10 h, 11 h, 12 h i 13 h
- Inscripcions prèvies a l’Oficina Municipal de Turisme
- La Riera, 123 –Edifici Cafè Nou
- Telèfon de reserves: 937 582 698
- E-mail per reserves: turisme@ajmataro.cat
- *Si quedessin places lliures, la inscripció també es podrà fer a peu de campanar el mateix dia
Portes obertes al conjunt barroc dels Dolors
Per conèixer com el gran pintor barceloní Antoni Viladomat decorà, per encàrrec de la confraria dels Dolors, la Capella i la Sala de Juntes i en pintà les teles entre els anys 1722 i 1737, tot plegat el més important conjunt pictòric del barroc català que ha arribat fins als nostres dies en el seu estat original. Accés també a la cripta.
- Capella de la Mare de Déu dels Dolors
- De 11 a 13 h
- No cal inscripció prèvia
Comentaris