Per què el Sant Jordi de Mataró és el millor en família
Per què el Sant Jordi de Mataró és el millor en família

Per què el Sant Jordi de Mataró és el millor en família

La celebració de Sant Jordi a la capital del Maresme està especialment enfocada a la mainada amb gegants, un correfoc especial i un llibre cooperatiu de contes il·lustrats

Hi ha molts Sant Jordi, tants com municipis a Catalunya. I fins i tot més enllà: a Alcoi per exemple hi fan les millors festes de Moros i Cristians de totes. A Montblanc s’endinsen en la Setmana Medieval o a Barcelona la gentada que concorre al centre es compta per milers, per molts milers de persones. Pendent del cel fins a darrera hora, el 23 d’abril d’aquest 2022 és el de la recuperació. Després de dues edicions marcades per la Covid, torna tot. I enmig d’aquest tot, destacant entre tots els Sant Jord hi ha el de Mataró. El millor per viure en família.

Que un periodista mataroní d’un mitjà maresmenc sostingui aquesta afirmació pot ser percebut fàcilment com crònica de part, de bandera, de mirar-se el melic. Òbviament hi juga un component propi i una dèria partidària de les tradicions nostrades en l’afirmació però més enllà d’això, que la celebració de Sant Jordi a Mataró és especial i singularment indicada per a viure en família, amb la mainada té raó de ser.

Sant Jordi té a Mataró tot el ritual habitual però a mitja tarda, quan arreu ja es recullen les parades i la diada s’acaba. Mentre hi ha qui resta pendent dels llibres més venuts o el que torna a casa per viure en l’àmbit més familiar la jornada resulta que a Mataró tot agafa volada, la cultura popular és protagonista i es viu un vespre i nit com de Festa Major. I tot especialment enfocat a la canalla.

Aquestes són les tres raons per les que el Sant Jordi de Mataró és el millor en família 

1. Pels gegants, tant temps després


Poques coses agraden més als menuts que els gegants i cap altre dia del calendari en surten tants al carrer com per Sant Jordi a Mataró. La capital del Maresme té desenes i desenes de figures, cada centre escolar, barri, algun carrer o entitats en tenen i tots estan convocats a sortir. Surten en cercavila, una corrua que sembla infinita i que acaba davant de l’Ajuntament.

Un programa d’actes de Sant Jordi forçosament adaptat

Gegants per Sant Jordi

Tancant la cercavila hi ha els Gegants de Mataró (en Robafaves, la Geganta, en Maneló i la Toneta) amb els Nans. Són la part institucional i a banda de per Sant Simó l’any passat, fa tres anys que no participen d’una cercavila com aquesta. És molt de temps pels petits i petites, molt de “mono” d’acord amb la fal·lera que desperten.

2. Per un correfoc màgic, tranquil i amb llegenda


Sant Jordi a Mataró és sinònim de Fogonada, que és el nom que rep el seu correfoc. Un correfoc tranquil, amable, amb elements teatralitzats i els diferents elements de foc disposats per a un ritme més amansat especialment indicat pels petits. Els nois i noies que per Les Santes ja es posen a l’Escapada han estat tots nens i nenes que van començar amb la Fogonada, un acte que a més és un paradís instagramer gràcies als voltafocs.

Les entrades de Sant Jordi serviran per veure actes com la Fogonada

L'espectacularitat de la Fogonada


La Fogonada és molt més que un Correfoc amb el Drac de Mataró i les Diablesses. És també tres voltafocs en forma de tres moments culminants, preciosos de veure des de fora o viure des de dins a tres places del Centre. Una melodia preciosa que balla tothom entre les espurnes. Serveix per tancar la representació teatralitzada de la llegenda de Sant Jordi, amb cavaller a cavall inclosa. I amb un Drac bo. I amb un ball també familiar amb música de La Coixinera al final. Un tastet de Festa Major especialment pels petits.


2. Pel Llibre Gegant de Contes


No és pròpiament el dia de Sant Jordi, però la tercera perla en clau infantil del programa d’actes arriba aquest cop l’endemà i és el Llibre Gegant de Contes. D’aquí a quatre anys ja farà mig segle (aquesta edició és la 46) que es fa aquest ritual pel qual en un migdia pausat, tranquil, agradable i compartit hi ha desenes d’artistes i dibuixants de la ciutat que es posen a disposició de les historietes i contes dels més petits. Les llegeixen i les il·lustren. A l’acte. La làmina passa a formar part de l’àlbum i ja tenim un nou Llibre Gegant de Contes.

Llibre Gegant de Contes
Llibre Gegant de Contes


Amb 46 anys, òbviament, hi ha pares i avis de l’actual mainada que ja han participat de l’acte. Una cita especial al voltant de la fantasia dels petits, de l’art dels dibuixants i de la pervivència d’una tradició que remata la tríada de cites especials pels petits, quan és 23 d’abril i som a Mataró.

Comentaris (1)

Primer les persones Fa 1 any
Molt bona iniciativa. Esperem que el Patí del Cafè Nou pogui acollir més iniciatives per les persones. Per desgràcia el dia a dia ens portarà que sigui un pipican amb molèsties als veïns i la brutícia que hi deixen.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive