A mitja horeta, a tocar de casa, hi ha un tresor per a famílies i per a públic de totes les edats. La masia de Can Falguera de Palau-solità i Plegamans acull el Museu Internacional de Titelles de Catalunya (MIT), un espai únic en la seva tipologia al país i que vol divulgar l'art titellaire, a l'hora que exposar peces i documents des del segle XIX fins l'actualitat. L'espai té dos pisos en què s'hi podran veure alguns titelles mítics, com el del Tomàtic de la primera etapa del Club Súper 3 fins a figures del Quixot utilitzades en l'espectacle inaugural de l'Exposició Universal de Sevilla de 1992. L'equipament acollirà públic a partir de desembre, tot i que en el darrer curs ja es van fer activitats adreçades a grups escolars, amb activitats dirigides.
El museu s'ubica en una masia del segle XIC que gestiona la cooperativa cultural liderada per Teia Moner, amb la finalitat de custodiar el patrimoni de titelles i divulgar-lo a nivell artístic, educatiu o terapèutic. "Disposem de peces des de l'any 1800 fins ara, de companyies que fins i tot avui ja no es troben en actiu", detalla Moner.
L'equipament acull la col·lecció Teia Moner, amb 800 titelles, de les quals se n'exposa una petita part, 150, mentre que la resta es preserva en el magatzem de la masia. S'hi troben peces úniques, com un guinyol de Laurent Mourguet, creador del guinyol francès, i que data de 1810, o ombres xineses de finals del 1800.
Els boomers s'hi poden recrear
Per als joves que no són tan joves, o 'boomers', com es diu popularment, la recepció de la masia ja compta amb un dels titelles que concentra gran part de les mirades només entrar-hi. Es tracta d'un dels ninots utilitzats per a fer el personatge del Tomàtic, el conegut contestador automàtic dels primers anys del Club Súper 3 amb forma de tomàquet.
Les sales interiors són plenes de sorpreses, com material de l'espectacle del Quixot fet en la cerimònia inaugural de l'Exposició Universal de 1992 a Sevilla, o un Don Juan d'edat avançada. Peces que se sumen a espais expositius, com un racó amb titelles i contes en diferents idiomes, o una barcassa que en picar-hi hi surt un ninot tocant el tambor.
"La missió del museu és gestionar el patrimoni cultural dels titelles en diferents aspectes, cobrir les necessitats de creació perquè les col·leccions puguin cedir peces per a la seva preservació, i advocar per la tècnica del titella català, que s'està perdent", afegeix Moner. Per tot plegat, el fons inclou llibres i peces, manuscrits i pòsters, dels quals n'hi ha una part pendent de catalogar, per la qual cosa hi ha molta feina per fer.
L'equipament disposa de diferents sales, on s'hi projectaran vídeos de diferents companyies i fins i tot un espai de metavers, en col·laboració amb Catvers.
Obertura al públic
El MIT ja va estar obert al curs passat però únicament per a grups escolars, i per on hi van passar uns 2.700 alumnes, sempre amb una sola escola per dia perquè puguin poder visitar l'espai de manera exclusiva. Aquest curs ja hi ha inscrits més de 2.000 estudiants, que participaran en activitats com la que uneix marionetes i teràpia.
Dissabte 19 de novembre, però, va fer la inauguració oficial, amb una exposició temporal del fotògraf Jesús Atienza i la presentació d'un taller de Karim Dakroub. Durant la jornada, que arrencarà a les 17.00 h, es faran espectacles de màgia i teatre, i hi actuaran els Deixebles del Dimoni de la Pedra Llarga de Palau-solità i Plegamans .
L'obertura al públic general, però, no serà fins el proper mes de desembre.
Comentaris