La Patum de Berga s'ha suspès per complet, sense versió alternativa com Les Santes
La Patum de Berga s'ha suspès per complet, sense versió alternativa com Les Santes

Les Santes: Què faran la resta de ciutats per Festa Major?

La resta de festes majors, com Les Santes, es debaten entre la suspensió i solucions simbòliques i imaginatives

La reversió de Les Santes en un format totalment diferent a l’habitual i condicionat per la crisi de la Covid-19 que ha acordat Mataró no és un fenomen excepcional en el calendari festiu català. Des de fa setmanes, són desenes els municipis que han hagut o bé de suspendre la Festa Major o que han optat per alternatives forçoses als actes habituals.

Aquesta setmana, de dimecres fins diumenge, Berga havia d’acollir la Patum, la festa més coneguda i declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Per primer cop des de la Guerra Civil no es farà en motiu de Corpus pel que els patumaires s’hauran de consolar amb celebracions casolanes, recuperar antigues retransmissions televisives o amb un concert en streaming, des del Castell de Berga de totes les músiques de la festa. Divendres, dia de Patum Infantil, es farà un ‘challenge’ a través de les xarxes socials en el que es demana als nens i nenes berguedans que es muntin la seva pròpia Patum a casa. Ahir, primer dia de la festa, es van poder veure salts improvisats pels ciutadans pels carrers del centre de la localitat, tot i les advertències municipals de no incórrer en cap actitud que pugui ser propensa al contagi.

L’elecció de cada municipi

Suspendre o reversionar. Aquesta és la diatriba a la que s’han hagut d’enfrontar la pràctica totalitat de municipis. Fins i tot aquells que tenen la seva cita de Festa Major passat l’estiu ja treballen coneixedors que en la ‘nova normalitat’ les aglomeracions segueixen singularment prohibides i la distància entre persones serà norma. Entitats i ajuntaments han de tirar d’imaginació per substituir bona part dels rituals o actes en el seu format habitual. Hi ha festes majors que han suspès tot el seu àmbit presencial i es limitaran a fer programació virtual. És el cas de Terrassa, que celebra Sant Pere a inicis de juliol, i que va decretar la suspensió de la Festa Major fa setmanes. La co-capital vallesana optarà per una ‘Festa del Retrobament’ a la tardor com a substitutiu de la seva Festa Major. La llista de municipis que han optat per una suspensió total és llarga com els casos de Vilassar de Mar, Masnou i Premià de Mar a la comarca, La Garriga, Parets o Granollers al Vallès o Badalona, el mes passat, en plena pandèmia. 

Sant Pere és sinònim de revetlla i abans i més sonada ve la cita de Sant Joan. És quan Valls fa Festa Major i la capital de l’Alt Camp ha hagut de reinventar-se pràcticament tot el programa. Han hagut de renunciar a actes com la sortida de Completes o les dues diades castelleres importants de la celebració i els grups de música que havien d’actuar ho faran per streaming. El programa mira de mantenir alguns dels actes rituals com els oficis religiosos, el ball de l’Àliga o els repics de campanes i morterets per no perdre del tot la Festa Major. A Reus, de Sant Joan a Sant Pere estan habitualment de Festa Major. Aquest any no hi haurà aparicions del Seguici festiu ni s’encendran cap de les icòniques Tronades a la Plaça del Mercadal. 

Les festes de l’agost comencen a moure’s

Si Les Santes poden considerar-se la darrera gran Festa Major del juliol, l’agost és temps de gran concentració de cites festives i algunes d’elles ja han començat a moure’s per adaptar-se als condicionants d’aquest any. La més dràstica potser ha estat la Festa Major de Granollers que va comunicar la seva suspensió, posant-s’hi d’acord l’Ajuntament i les dues colles de Blancs i Blaus que vehiculen i protagonitzen la festa. A la capital del Vallès Oriental s’ha preferit suspendre la festa com a tal i treballen en una programació cultural alternativa per finals d’agost, en coincidència de dates amb la seva cita.

També Tarragona celebra Sant Magí, Festa Major petita, al voltant del 19 d’agost. Per a l’ocasió ha readaptat el programa, canviant ubicacions però mirant de mantenir actes com l’arribada i la repartida d’aigua. Buscaran alternatives simbòliques com projectar els castells en vídeo i l’Ajuntament tarragoní assegura que treballa perquè el Seguici surti “d’una manera o d’una altra” en aquesta ocasió i un mes més tard, per Santa Tecla

La darrera de pronunciar-se ha estat Vilafranca del Penedès, que bateja la seva Festa Major com "La més típica" i se celebra entre el 29 d'agost i el 2 de setembre, en honor de Sant Fèlix. Aquesta setmana l'Ajuntament ha anunciat que es farà i ha deixat clar que serà "atípica" i "irrepetible" i que el format definitiu s'anirà perfilant de manera "modular", és a dir, acte per acte, en funció de les restriccions que imposi la nova normalitat. El consistori també ha garantit que serà una Festa Major "segura" on "no faran cap tonteria ni res que no puguin fer".

Festes majors importants com Vilanova i la Geltrú, Sitges Igualada mantenen els seus preparatius en silenci i pendents de l’evolució de protocols sanitaris a seguir.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive