Una cinquantena de treballadors de metro i tren han denunciat l'increment d'agressions al transport públic, tant a empleats com a usuaris, en una mobilització a Plaça Catalunya aquest dijous al matí. La manifestació ha estat convocada per CCOO, que xifra en un 25% l'augment d'episodis violents que es van viure als trens en els primers cinc mesos del 2022. "Demanem que hi hagi més personal als trens i a les estacions perquè des que el bitllet a Rodalies és gratuït ens trobem cada vegada amb més problemàtica", ha dit Víctor de la Cruz Segarra coordinador de l'àmbit ferroviari de CCOO. Per revertir-ho, els empleats també reclamen més presència policial i més coordinació entre administracions, a qui han acusat de no implicar-se en el conflicte.
Els treballadors s'han concentrat a primera hora davant una de les sortides de l'estació de Plaça Catalunya i després han protestat al vestíbul de l'estació de Renfe, on han reclamat que s'aturin les agressions, han repartit octavetes entre els usuaris i han enganxat adhesius a les màquines expenedores de bitllets. Entre els manifestants hi havia empleats de Renfe, Adif, TMB i Ferrocarrils de la Generalitat.
Entre les reclamacions del col·lectiu, hi ha la petició de més mitjans i inversions per garantir la seguretat de tots els empleats, des dels interventors fins al servei de neteja; i per promoure la formació. Els treballadors demanen una comissió de seguretat entre administracions, sindicats i empreses operadores perquè hi hagi més coordinació. Els treballadors han recordat que aquesta demanda ja es va fer el 2017 i han reclamat suport per part dels governs.
Un altre punt que reivindiquen és la recuperació de la condició d'agent de l'autoritat, que ja tenien en el seu moment els treballadors de Renfe.
La problemàtica no només es manifesta en agressions contra treballadors, sinó contra usuaris. Segons les dades proporcionades per CCOO, aquests episodis contra usuaris han pujat un 18% en els primers cinc mesos del 2022. Les agressions a treballador han escalat un 50%, pujant de 13 a 20. Sumant passatgers i treballadors, el total ha passat de 68 a 85 agressions.
Pel que fa als actes incívics, on s'inclouen les pintades, han crescut un 28%, fins als 168 detectats entre gener i maig del 2022. En aquest sentit, Marc Pous, delegat de la secció de CCOO al metro de Barcelona, assegura que hi ha moltes més "vexacions i insults" que no es computen. "Volem aturar aquesta escalada d'actes incívics i agressions i demanem suport a les administracions i als cossos de seguretat", ha dit.
L'ús de la mascareta és un dels "problemes principals" amb els que es troben els vigilants de seguretat dels trens de Renfe i Ferrocarrils, segons el coordinador del sector ferroviari de CCOO, Víctor de la Cruz. Davant la negativa de posar-se l'element de protecció els treballadors s'han vist obligats a aturar el tren i a fer venir a la policia, amb els retards que això comporta.
Comentaris (2)