L'alcalde de Mataró, David Bote, s'ha reunit junt amb altres representants municipals aquest dilluns, dia 13, amb el diputat al Congrés del PSOE, Francisco Aranda, per analitzar la modificació del Codi Penal que es votarà el proper 23 de juny a la cambra espanyola. Aquesta modificació permetrà endurir les pentes contra els multireincidents, que són un problema molt greu a Mataró.
En concret, aquell dia es votarà una esmena presentada pel PDeCAT, signada també pel PSOE, al projecte de llei orgànica per facilitar l'accés a la informació financera que endureix la penalització dels furts quan hi hagi reincidència. Amb aquest enduriment, es preveuen fixar penes d'entre sis a divuit mesos de presó a als autors de furts (robatoris sense violència ni intimidació) condemnats almenys tres cops per delictes d'aquesta naturalesa, quan el total acumulat de les infraccions superi els 400 euros.
Tal i com ha explicat el diputat Francisco Aranda en una trobada de premsa prèvia a la reunió amb l'alcalde, l'objectiu és que al juliol, un cop passat el tràmit al Senat, ja es pugui aplicar el canvi en el Codi Penal i es pugui donar des dels estaments judicials una resposta més contundent als lladres multirreincidents. "Calen més reformes, però serà un salt endavant important", ha assegurat, després d'assenyalar que el seu grup polític porta "més d'un any" parlant amb alcaldes, empresaris i entitats per buscar una solució a aquesta problemàtica.
Els lladres de furts actuen especialment a l'àrea metropolitana, a llocs turístics i a ciutats amb eixos comercials importants. Mataró és un dels municipis que més n'ha patit les conseqüències, i que més tems porta clamant per un canvi legislatiu que endureixi les penes als autors d'aquestes infraccions penals. La Junta de Portaveus ja va demanar per unanimitat la modificació legislativa, arran d'una proposta de Junts per Mataró. I la setmana passada l'alcalde, David Bote, va tornar a fer-ho, després de la Junta Local de Seguretat, on es va posar de manifest un augment dels delictes a Mataró.
Les dades del darrer any són molt clares en aquest sentit a la capital del Maresme: la meitat dels detinguts durant el 2021 tenien antecedents i un 20% havien estat detinguts dues o més vegades anteriorment. La majoria, per furts, així com per robatoris amb força i amb intimidació. En la primera tipologia de delictes, preocupa que els lladres estiguin al carrer poques hores després de la detenció, quelcom que els propis infractors saben i que els dona impunitat.
El diputat Francisco Aranda confia que aquest cop el canvi legislatiu serà ferm i permetrà fer front a la problemàtica. L'any 2017 ja se'n va aprovar un de similar al Congrés, que va ser tombat pel Tribunal Suprem en considerar que "no es podia convertir en un delicte greu la suma de molts delictes lleus", en paraules del propi Aranda. "Potser hem trigat massa en fer aquesta nova modificació, però hem de fer lleis que se sostinguin en el temps, no podem caure en el populisme punitiu i que després els tribunals ens ho tombin", ha assegurat.
Comentaris (13)