Trobada a l'Ajuntament de Mataró per analitzar l'enduriment de penes als multireincidents. Foto: Ajuntament
Notícies relacionades
Trobada a l'Ajuntament de Mataró per analitzar l'enduriment de penes als multireincidents. Foto: Ajuntament

La presó als multireincidents de furts, més a prop

El Congrés dels Diputats té previst aprovar la setmana que ve un enduriment del codi penal pels multireincidents, que són un problema molt greu a Mataró

L'alcalde de Mataró, David Bote, s'ha reunit junt amb altres representants municipals aquest dilluns, dia 13, amb el diputat al Congrés del PSOE, Francisco Aranda, per analitzar la modificació del Codi Penal que es votarà el proper 23 de juny a la cambra espanyola. Aquesta modificació permetrà endurir les pentes contra els multireincidents, que són un problema molt greu a Mataró.

En concret, aquell dia es votarà una esmena presentada pel PDeCAT, signada també pel PSOE, al projecte de llei orgànica per facilitar l'accés a la informació financera que endureix la penalització dels furts quan hi hagi reincidència. Amb aquest enduriment, es preveuen fixar penes d'entre sis a divuit mesos de presó a als autors de furts (robatoris sense violència ni intimidació) condemnats almenys tres cops per delictes d'aquesta naturalesa, quan el total acumulat de les infraccions superi els 400 euros.

Tal i com ha explicat el diputat Francisco Aranda en una trobada de premsa prèvia a la reunió amb l'alcalde, l'objectiu és que al juliol, un cop passat el tràmit al Senat, ja es pugui aplicar el canvi en el Codi Penal i es pugui donar des dels estaments judicials una resposta més contundent als lladres multirreincidents. "Calen més reformes, però serà un salt endavant important", ha assegurat, després d'assenyalar que el seu grup polític porta "més d'un any" parlant amb alcaldes, empresaris i entitats per buscar una solució a aquesta problemàtica. 

Policia Local de patrulla per Mataró, on els delictes han augmentat. Foto: R.Gallofré
Policia Local de patrulla per Mataró, on els delictes han augmentat. Foto: R.Gallofré

Els lladres de furts actuen especialment a l'àrea metropolitana, a llocs turístics i a ciutats amb eixos comercials importants. Mataró és un dels municipis que més n'ha patit les conseqüències, i que més tems porta clamant per un canvi legislatiu que endureixi les penes als autors d'aquestes infraccions penals. La Junta de Portaveus ja va demanar per unanimitat la modificació legislativa, arran d'una proposta de Junts per Mataró. I la setmana passada l'alcalde, David Bote, va tornar a fer-ho, després de la Junta Local de Seguretat, on es va posar de manifest un augment dels delictes a Mataró.

Les dades del darrer any són molt clares en aquest sentit a la capital del Maresme: la meitat dels detinguts durant el 2021 tenien antecedents i un 20% havien estat detinguts dues o més vegades anteriorment. La majoria, per furts, així com per robatoris amb força i amb intimidació. En la primera tipologia de delictes, preocupa que els lladres estiguin al carrer poques hores després de la detenció, quelcom que els propis infractors saben i que els dona impunitat. 

El diputat Francisco Aranda confia que aquest cop el canvi legislatiu serà ferm i permetrà fer front a la problemàtica. L'any 2017 ja se'n va aprovar un de similar al Congrés, que va ser tombat pel Tribunal Suprem en considerar que "no es podia convertir en un delicte greu la suma de molts delictes lleus", en paraules del propi Aranda. "Potser hem trigat massa en fer aquesta nova modificació, però hem de fer lleis que se sostinguin en el temps, no podem caure en el populisme punitiu i que després els tribunals ens ho tombin", ha assegurat. 

Comentaris (13)

Bla bla bla.. Bote no t, ho creus ni tú Fa 10 dies
Ahir a les 2 del matí 4 nois migrants intentant entrar a un local. Segons el veí el 4rt cop. No passa res.
Shark Fa 11 dies
What about the Spanish system..? Prison sentence of one year or less and the person is back on the street next day. What a political shit / stunt the mayor, Mr Bote comes up with. He wants to fool everyone into a vote...again.
Joan Fa 11 dies
La majoria son homenets de setze i diset anys, aquests aniran a la presó ? Els lladres ja es buscaran la manera de no entrar-hi.
"potser hem trigat massa" Fa 11 dies
Li dono la raó al sr. Aranda. Ara espero que aquesta autocrítica també se la faci l'Alcalde. HA trigat massa no... ho fet perquè allà on va li diem. Però ell no tenia les ulleres graduades es veu. Ara que venen eleccions sembla ser el vidre està més net. Electoralisme?
roberto rodrigo Fa 11 dies
Menos mal q PDCAT está haciendo algo a traves de Nuria Moreno , parece que algún político SÍ que trabaja https://www.lavanguardia.com/local/maresme/20220614/8337386/mataro-eleva-congreso-ley-antiocupaciones.amp.html
Visca l'ordre i la llei Fa 11 dies
Hi haurà prou presons per a tants delinquents? S'hauran de construir noves presons a dojo i això suposara molts diners a les arques públiques i un negoci rodó per a la constructora adjudicada. La part positiva és que aixó reduirà temporalment l'atur. Ara bé, potser seria més profitós i mes econòmic que els hi fessin netejar boscos, netejar carrers, arreglar mobiliari urbà, netejar grafitis,etc.Així estalviariem molts calers i aquest delinquents farien quelcom de profit.
Plens Fa 11 dies
S'acosten elecciooons!!!
Peaton Fa 11 dies
Si y la guardia más riguroso con los conductores y más controles en la avenida Ronda Paissos Catalanes que los coches se pasan los semáforos en rojo y tienes que ir con pies de promo para que no te atropellen y sobre todo a la altura de Mercadona.Por favor hagan su trabajo y el ayuntamiento que no mire para otro lado por motivos de que los barrios le voten
Josep M@ Fa 11 dies
🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔👍🏻🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔YA ERA HORA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔🔔
I expulsió? Fa 11 dies
Poca confiança em fan els de la foto....

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive