Dues imatges de les destrosses dels lladres a l'IE Mar Mediterrània
Dues imatges de les destrosses dels lladres a l'IE Mar Mediterrània

Les escoles mataronines, indefenses davant dels lladres

La nova onada de robatoris que pateixen els centres educatius de Mataró posen de manifest la impunitat dels lladres per cometre assalts

Les escoles i instituts de Mataró es troben en una situació d'indefensió gairebé total respecte els lladres, que actuen amb una impunitat absoluta durant els caps de setmana aprofitant la poca vigilància que hi ha a l'entorn d'aquests equipaments. El botí que n'extreuen és força suculent i el resultat de cada assalt és un autèntic desastre per cada escola que ho pateix. Les comunitats educatives exigeixen mesures i solucions, però aquestes no són senzilles de trobar ja que aquests equipaments són un blanc massa fàcil per als lladres.  

Durant aquest mes de març centres com els Instituts Escola Àngela Bransuela, al barri de Rocafonda, i Mar Mediterrània, a Cerdanyola, han estat els que n'han patit les pitjors conseqüències. En el cas del centre rocafondí han patit robatoris pràcticament cada cap de setmana d'aquest mes de març. El resultat ha estat la sostracció de material informàtic per valor d'uns 20.000 euros. Al Mar Mediterrània, per la seva banda, hi van robar dues vegades el mateix dia, diumenge passat dia 21, amb un botí de més de 30 ordinadors

En aquests cos casos, i com es va veure també la setmana passada a l'escola Meritxell, els lladres saben perfectament què busquen i com aconseguir-ho. Aconsegueixen desconnectar les alarmes o bé actuen tan ràpid que les fan del tot inútils. Van directes al gra, a la recerca de material informàtic com ara tauletes, portàtils o chromebooks que les escoles guarden a les seves instal·lacions ja que són material d'ús compartit. Si poden, també, busquen la caixa forta on hi ha diners en metàl·lic per acabar d'arrodonir el botí. 

 

Tal i com han explicat els Mossos d'Esquadra a la direcció de l'Àngela Bransuela, on van quedar sorpresos que no s'enduguin els carregadors dels aparells, sembla que els lladres els revenen per peces, destinades al mercat secundari de reparació. Les tauletes i ordinadors comprat amb els diners i l'esforç de les famílies acaben desmuntats i els seus elements escampats per botigues i tallers de dubtosa legalitat. Després del primer robatori patit ara fa un mes, a l'Àngela Bransuela van intentar emmagatzemar tot aquest material en diverses sales del centre, però els lladres han sabut trobar-ne sempre els amagatalls. 

Imatge d'arxiu de l'Institut Escola Àngela Bransuela, una de les víctimes dels lladres a Mataró. Foto: R. G.

Imatge d'arxiu de l'Institut Escola Àngela Bransuela, una de les víctimes dels lladres a Mataró. Foto: R. G.

A tot plegat cal afegir-hi els danys materials: vidres trencats, portes esbotzades i armaris totalment destrossats després que els lladres els llencin escales avall perquè s'esmicolin i puguin accedir al que s'hi guarda dins.  "Estem molt desprotegits i preocupats. El nivell anímic està per terra i el treball que fem amb els alumnes es veu molt perjudicat", explica el cap d'estudis de l'IE Mar Mediterrània, Marc Castañé, després dels robatoris patits el passat cap de setmana. El cap d'estudis de secundària de l'IE Àngela Bransuela, en aquesta mateixa línia, constata que se senten del tot indefensos. "Hem posat més alarmes, contractant nosaltres mateixos una altra empresa especialitzada, però no ha servit per res". 

A finals de 2019 els centres educatius mataronins van patir una onada de robatoris similars a l'actual. Llavors l'Ajuntament va acordar amb els seus representants millorar el sistema d’alarmes de les escoles, amb nous sensors o càmeres, i també es va comprometre a reforçar portes i finestres. A banda, segons va explicar la regidora de Seguretat, Anna Villarreal, es va intentar “millorar els sistemes d’autoprotecció de cada centre, mitjançant la formació del personal propi de cada un d’ells”.

L'escola Meritxell, que ha patit un robatori

L'escola Meritxell, que ha patit un robatori de 30 iPADs

La realitat, però, és que amb aquesta nova onada d'assalts els centres han mostrat que segueixen presentant molt poca resistència als lladres. "Comptem amb alarmes a pràcticament totes les dependències, però els lladres saben on van i marxen en pocs minuts", lamenten des del Mar Mediterrània. A l'Àngela Bransuela reclamen, tal i com els han recomanat des de Mossos, que els canviïn les portes d'accés per instal·lar-ne de més segures. "Actualment són com de llautó, i necessitem fortificar-nos, com a mínim posar-los alguna dificultat", afirma el seu cap d'estudis. 

Sigui com sigui, reforçar la seguretat i la vigilància d'aquests centres no és una tasca senzilla. N'hi ha un total de 71 a Mataró, així que és impossible que cadascun d'ells tingui una patrulla policial cada cap de setmana. Per molt que es reforcin portes i finestres, molts tenen un perímetre molt gran rodejats de tanques que no solen ser una barrera massa difícil de saltar. Els dissabtes i diumenges els edificis estan totalment deserts, no hi ha ningú, al contrari del que passava en el passat quan hi havia porters que residien a les mateixes instal·lacions i podien avisar la policia si veien que algú accedia al recinte. Tot plegat genera un panorama d'indefensió per als centres educatius pels quals cal trobar una solució. 

Comentaris (10)

Juan Fa 25 dies
A los particulares también estan robando. Estan rompiendo muchos cristales de coches en la calle y dentro de los parking. Yo soy uno de los particulares que me han robado herramientas de la frontera, dentro de un parking de rocafonda, mas se que a muchas an sufrido robos en este parking.
Jordi Fa 26 dies
Aquest BenslKatre esta com una p... cabra.
V E R G O N Y A Fa 26 dies
No volem aquesta porqueria a casa nostra. Si el Sr. Jutge de merda fes bé la seva feina i no els deixés sortir per la porta del darrere les coses canviarien.. Aquests visitants que han robat son reincidents. Sr. Jutge de merda, vostè també és un delinqüent reincident perquè col.labora amb ells deixant-los anar un cop rere l'altre. El Capgròs pot pulicar els noms dels jutges que col.laboren amb la delinqüència? es bo que tothom sàpiga QUI es QUI. Mataró Segura! Mataró lliure d
Joan M. Fa 26 dies
Viure a Mataró ja no és una opció.
Marta Fa 26 dies
Sobre todo, formar al personal, que cuando toca la hora se van pitando a su casa. Nunca verás a ningún profersor dos minutos más allá de "su hora", sobre todo en la pública, que para eso son funcionarios de "carrera". ¿Para qué los forman? ¿Para salir más rápido?
Sònia Fa 24 dies
Marta, el teu comentari és vergonyós. Saps perfectament que no és una resposta apropiada. Quant odi cap a les persones que estàn educant els teus fills. Així ens va com a país...quanta feina per fer, i quanta incultura. La enveja és una malaltia, espero que et milloris.
La era Bote Fa 26 dies
La culpa és de la Generalitat, farem, farem, farem.. Aborda els temes home
marta Fa 26 dies
Sr. Alcalde que fa ? a si pujar impostos per que ? per pujar el sou del polítics, ja n'hi ha prou, qui ens protegeix d'aquesta xusma que tenim que roben escoles, roben a gent gran, asalten cases, roben a nens, merda de ciutat que ens deixeu aquest polítics que només fan coses de cara la galeria, pintar terres i dir volem acollir. A si i donar ajudes a tots aquells que viuen de la moma
Anna Fa 26 dies
No només estan indefensos els centres educatius, la impotència és generalitzada i s'agreuja en les circumstàncies que estem vivint.
BenAlKatre Fa 26 dies
Son sus costumbres y hay que respetarlas.
Audrey Fa 27 dies
Avís als lladres és vergonyós i vergonyós robar les escoles, són nens els que són víctimes de criminals cutres 👎
capgros Fa 26 dies
pero si aquests lladres que tots sabem no tenen codics minim humans. et penses que aquests els importa algo els nens o els avis com s'ha vist a les seves agresions? son racistes, agressius i ens odien volem acollir encara? encara que a mi no em quadra que aquests 4 lladres facin tal mal i el que vulguin i no hi hagi ningú que els pari o MILLOR DIR QUE ELS VULGUI PARAR DEIXANT TIRATS A NENS, PROFES, AVIS, EL QUE VOLGUE. Si fan això és perquè volen tant els lladres com els polítics respo

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive