Els delictes baixen un 18,1% a Mataró el 2020
Els delictes baixen un 18,1% a Mataró el 2020

Els delictes baixen un 18,1% a Mataró el 2020

L’Ajuntament atribueix als efectes de la Covid i a la major efectivitat policial el descens de quasi tots els tipus de delictes

2020 es va tancar a Mataró amb un total de 7.500 delictes comptabilitzats pels diferents cossos de seguretat. Aquests 7.500 poden semblar molts però comparativament suposen un 18,1% menys que els registrats el 2019. Els delictes han anat a la baixa, en una mostra que sovint determinades percepcions queden esmenades o directament refutades per les dades.

Les dades corresponen a la darrera Junta Local de Seguretat que van presidir l’Alcalde i el Conseller d’Interior de la Generalitat. I recullen una disminució de pràcticament totes les tipologies de delictes respecte el 2019: contra el patrimoni (-19.6 %, de 7.940 a 6.383); contra les persones (-15,5 %, de 818 a 691); contra la seguretat viària (-9,9 %, de 191 a 172) i contra la salut pública (-5,3 %, de 38 a 36). “La tendència és bona, a la baixa i ve des d’abans de la Covid i s’està mantenint. Mossos ens ha informat que la reducció de delictes és general de tota la regió policial en un 15% però a Mataró encara va més a la baixa”, ha especificat Anna Villarreal.

Hi ha una torna, que s’atribueix als condicionants especials d’un 2020 amb 10 mesos de pandèmia i restriccions: han augmentat els delictes contra l’ordre públic (111,5 %, de 52 a 110), increment que s’atribueix a aldarulls que han tingut lloc en actuacions policials per l’incompliment de la normativa Covid-19. També s’atribueix a la situació de pandèmia i l’augment del 365 % de les infraccions administratives per incomplir la normativa (1.213 a 5.640).

En aquest temps les detencions policials han augmentat un 6,5 %

En aquest temps les detencions policials han augmentat un 6,5 %. La contenció delictiva s’atribueix en part a la situació de pandèmia i també al reforç policial que hi ha hagut durant el 2020 tant per part de Mossos d’Esquadra com de Policia Local. La regidora Anna Villarreal assegura que ““estem contents amb la col·laboració i amb amb el reforç en el nombre de Mossos d’Esquadra a la ciutat tot i que en seguim demanant més i hem de renovar el conveni de col·laboració entre cossos policials”

Policia Local de Mataró. Foto: R.Gallofré

Policia Local de Mataró. Foto: R.Gallofré

Baixen els robatoris amb força

Pel que fa als delictes contra el patrimoni, durant el 2020 s’ha registrat una disminució dels robatoris amb força, que han passat de 1.703 a 1.444 (-15,2 %) i dels robatoris amb violència i/o intimidació, que s’han reduït de 674 a 574 (-14,8 %). És una dada que refuta la percepció d'augment de la que es va fer ressò el mateix Ajuntament, en temps de desconfinament.

Així, als establiments s’han produït menys robatoris amb força (-6,5 %, de 201 a 188) i també menys robatoris amb violència i/o intimidació (-12,3 %, de 65 a 57). El mateix ha passat als domicilis (-31,2 % de robatoris amb força, de 263 a 181; i -30 % de robatoris amb violència i intimidació, de 10 a 7). També s’han reduït els robatoris amb força a l’interior de vehicle (-17,9 %, de 1.055 a 866); els robatoris amb violència i/o intimidació a l’espai públic (-16,8 %, de 382 a 318) i les estrebades (-11,9 %, de 194 a 171). Per contra, han augmentat els robatoris amb força en empreses (28,6 %, de 42 a 54).

Menys delictes contra la seguretat viària i denúncies de trànsit

Les dades de 2020 també constaten una disminució del 9,9 % dels delictes contra la seguretat viària (de 191 a 172). Els més freqüents han estat per conduir sota els efectes de l’alcohol (63), per conduir sense haver tingut mai permís (51) o sense que el permís tingués vigència (33). Pel que fa a denúncies de trànsit, se n’han registrat 2.134 (-33,1 %). Les més freqüents han estat per no tenir l’assegurança del vehicle en regla (514), per excés de velocitat (389), per no dur la ITV al dia (329), per no tenir autorització per conduir (271), per utilitzar el telèfon mòbil (186) i per no respectar els semàfors (179).

D’altra banda, els incidents de convivència i civisme s’han incrementat un 76 % (de 3.797 a 6.683), i un 83 % han estat per molèsties produïdes per persones. Pel que fa a les denúncies per motius d’ordenança i civisme, se n’han interposat 709. Les més freqüents han estat per faltar al respecte als agents (246).

 

 

 

Arxivat a:

Comentaris (10)

Geoffrey Fa 8 dies
Spin doctors abound, but the people know the facts...
Pedro Fa 8 dies
Geoffrey. No te entiendo, tío! yo no estudié inglés, pero es que tampoco estoy en Inglaterra. Tú sí que estás en España y en Catalunya. Sería bueno que tuvieras la mínima decencia con nosotros para expresarte en cualquiera de nuestros idiomas: en catalán o en castellano. Quizá en tu país no te enseñaron el respeto por las personas. Recapacita y vete un ratito al rincón de pensar.
Un apunt Fa 9 dies
És convenient conèixer que la competència de la seguretat ciutadana és de la Generalitat (Mossos), l'Ajuntament només és un col·laborador. Carregar les tintes contra l'alcalde que, farà més o menys, no és directament responsable és bastant oportunista. Potser aquestes energies que es malbaraten criticant al més proper, i que dóna la cara, s'haurien de dirigir a qui realment n'és el responsable.
Ciutadana Fa 7 dies
Una de les funcions de la policia local és vetllar per la seguretat de la via pública municipal i no ho fa ni previndre delictes. I cobren per no res, bé solament per multes de trànsit. Però això no és solament la seva feina. Es molta més i més tenint en compte que cobren molt i per perillositat i cap perillositat assumeixen aquests o la immensa majoria començant per l'alcalde que no sap imposar-se ni té sang
Ordenança del civisme Fa 8 dies
Fer complir l'ordenança del civisme és responsabilitat de la policia municipal, i no ho fa.
Joan Fa 9 dies
"determinades percepcions queden esmenades o directament refutades" Tururut! ni queden esmenades ni molt menys refutades. Les percepcions són les que són i a l'informe no es diu res dels delictes segons nacionalitat del delinqüents. Volen pasar "d'amagatotis" i això no cola de cap de les maneres. Qui no vol veure la realitat intentarà engaynar el ciutadà, però ja estem farts d'aquestes horribles bondats envers el delinqüent.
Jaume Fa 9 dies
jajaja al final de tant dir la mateixa mentida se la creuen
Esther Fa 9 dies
Mare de Deu, amb quina tranquil-litat diuen mentides.... es deuen haver descomptat.... el que mes ràbia fa és que ens prenen per idiotes
Plens Fa 9 dies
Això és tenir molta barra.
roberto Fa 9 dies
Un año entero de toque de queda y restricciones a la movilidad y solo ha descendido un 18%??????? En fin este Bote se está llenando de gloria.
Bote, ja comencem amb el joc de les estadístiques? Fa 9 dies
Mataró té un greu problema d'inseguretat. Qui no ho vulgui veure és que no toca de peus a terra. Els barris estan molt deixats, però el PSC ha guanyat les eleccions...
x Fa 9 dies
Li ha faltat dir com diu la canço.."vamos a contar mentiras"...les estadistiques ja les coneixem i tambe com es poden manipular, sense tenir en compte que molta gent ni denuncia sapiguen que no serveix de res, que el delinqüent ni anira a preso i encara si l identifica tindria problemes....la gent a peu de carrer sap la veritat, la pateix i sap que aquestes dades no son la realitat.
Mataronina Fa 8 dies
A veure si constatem realment les dades, perquè amb les restriccions.... No es possible. Apart els mitjans de comunicació es queden tan tranquils sense verificar. Ens voleu prendre el pèl
Jaume Fa 9 dies
Vosaltres direu el que volgueu, però la inseguretat als carrers va en augment.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive