Pol Vouillamoz
Pol Vouillamoz

El santcugatenc Pol Vouillamoz guanya el Premi Ventura Ametller

El veredicte del Premi de Poesia Ventura Ametller es fa públic en la celebració del Dia Mundial de la Poesia

El vespre del 21 de març, durant les primeres hores de la primavera i per a celebrar el Dia Mundial de la Poesia, va ser el moment per fer-se públic el veredicte de la cinquena edició del Premi de Poesia Ventura Ametller, a la qual s’han presentat 89 treballs. Pol Vouillamoz rebrà un premi en metàl·lic de 1.000 € i l’editorial 1984 publicarà la seva obra, “Proses del Caient”.

  • L’acte públic de lliurament del Premi de Poesia Ventura Ametller es farà el 30 de setembre.

El passat 14 de març de 2023 es va reunir el jurat del 5è premi de poesia Ventura Ametller. El jurat estava format per Laia Carbonell, Miquel de Palol, Marta Pera, Jaume C. Pons i Adrià Pujol i va decidir atorgar el premi a “Proses del Caient”. El jurat ha destacat l’habilitat de l’autor a l’hora de forçar la prosa poètica; per la creació d’un llenguatge viscós i dens, capaç de crear imatges insòlites; per l’exploració poètica a partir de jocs de paraules que n’engendraran de nous, en una roda lingüística que no s’atura; pel risc que assumeix l’autor tot barrejant registres; per les ressonàncies de la literatura més limítrofa, la que serpenteja pels confins de l’indicible.

 L’Associació Ventura Ametller, que neix d’una comissió formada per familiars i amics de la família de l’escriptor, ha impulsat aquest nou guardó amb el suport de l’Ajuntament de Mataró.

Pol Vouillamoz Ruiz (Sant Cugat del Vallès, 1999)

Pol Vouillamoz va ser estudiant de Filosofia i Matemàtiques fins que va decidir començar el grau en Dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona. L’any 2018 va rebre el primer premi “Lletres Joves d’Horta” pel text dramàtic “El nom de la mare”. Tres anys més tard va ser becat com a dramaturg resident al Centre National des Écritures du Spectacle-La Chartreuse a Villeneuve-lès-Avignon per la peça “Nuit Triestine”. Aquell mateix any va ser finalista de la IV edició del Premi Salvador Iborra de Poesia. Ha sigut ponent a l’Università degli Studi di Trieste presentant el programa The Lightmotiv Program (2021) i al Trinity College Dublin exposant l’article Finnegans Waste (2022). Ha traduït el capítol Anna Livia Plurabelle i múltiples fragments del Finnegans Wake de James Joyce al català. El llibre, editat per l’Escola Bloom, es va presentar el Bloomsday de 2022, sent la primera vegada que es publicava una versió en la nostra llengua d’aquest títol. 


Biografia de Ventura Ametller


Bonaventura Clavaguera, conegut pel pseudònim literari de Ventura Ametller, va néixer a Pals l’any 1933. Va passar, però, una gran part de la seva vida a Mataró. Va escriure en diversos gèneres literaris com la poesia, la narrativa, l’assaig i la novel·la. Va conèixer Salvador Espriu, que va ser qui el va batejar amb el pseudònim de "Ventura Ametller".

Ventura Ametller
Ventura Ametller

L’any 2008 l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de “Summa Kaòtica” i la publicació de la segona part, la inèdita “Resta Kaòtica”. L’any 2016, coincidint amb el 30 aniversari de la publicació de “Summa Kaòtica” es van programar quatre activitats per lloar la figura de l’escriptor i es ’va editar “Antologia d’emergència”, una selecció de 80 poemes, molts d’ells inèdits. L’Ajuntament de Pals ha col·laborat també en l’edició d’aquests volums.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive