rosa3

Moltes ganes de Sant Jordi! Una festa única a Mataró

Cugat Comas FOTO PORTADA: rosa3

Mataró recupera amb plenitud i coincidint en dissabte la gran festa popular del 23 d’abril amb tots els seus elements

El d’aquest 2022 és, segurament, el Sant Jordi més esperat de la història. Tres anys després del darrer 23 d’abril normal, dos després de viure’l tancats i amb el record del col·lapse de l’any passat, per fi Mataró pot recuperar tot el que fa única aquesta diada, de cap a peus i sense condicionants. Un Sant Jordi total, pel que hi ha unes ganes desbordants de carrer, vida, cultura i festa. Coincideixen en aquest sentit tots els actors i protagonistes que hi conflueixen però especialment és una sensació comuna entre la ciutadania: Sant Jordi és la festa més popular i transversal de totes. Hi ha ganes de Sant Jordi. Moltes ganes!

L’únic però pot ser el temps: les previsions no descarten pluja en algun moment

El Sant Jordi de la recuperació, com si li faltessin al·licients, resulta que a sobre cau en dissabte. I per tant serà massiu. Més massiu, encara, perquè els darrers Sant Jordi ja tenien moments de grans aglomeracions. Les previsions apunten en aquest sentit. De fet els dos sectors implicats en la festivitat, el del llibre i el de la flor, ja fa dies que anticipen que es poden batre tots els rècords a nivell català. També a Mataró l’Ajuntament preveu una assistència massiva als actes i una plena ocupació del carrer. Tanta que ha recomanat a la ciutadania que no s’oblidi de la mascareta i que si hi ha grans aglomeracions se la posi

parada de llibres
parada de llibres

Dia de llibres i roses

Les llibreries ja fa dies que estan plenes. Plenes de llibres que esquiven la crisi de l’encariment del paper i ocupen lloc a les estanteries i lleixes, magatzems plens de tots els candidats a ser èxits de vendes, llibres mediàtics, d’altres infantils, internacionals, locals o temàtics. N’hi ha per tot. També fa dies que els passadissos de les llibreries van més plens de clients: amb bona vista i sent Sant Jordi en dissabte molta gent anticipa la compra.

En una línia similar, les floristeries creuen que hi haurà vendes importants ja divendres, sobretot en el cas de les flors que es compren en l’entorn més laboral. I es preparen per recuperar el model mixt clàssic després de l’excepció de l’any passat: ja se sap, la rosa més distingida es va a buscar a la floristeria mentre que les més de compromís o populoses s’encomanen a les parades. Entitats, associacions de famílies, grups d’estudiants, particulars… Sant Jordi a Mataró recupera les xifres de parades esteses per tota la ciutat de com era la festa abans de la maleïda Covid. Tot, absolutament tot apunta a un èxit radiant d’una jornada que a més és com si encengués la metxa de la traca festiva local. A partir de Sant Jordi hi ha festes i cites pràcticament cada cap de setmana i la ciutat entra més marxes.

El cel és l’únic que pot esguerrar la jornada. Ja fa dies que les previsions, en un 2022 especialment dinàmic i sorpressiu en la climatologia, fan arrufar el nas als que se les miren en pàgines webs especialitzades. No es descarta la pluja però, al tancament d’aquesta edició, semblava descartada la possibilitat d’un cel tapat i plovent tot el dia. Si plou algun moment, doncs, a aguantar. I que passi. Si hem esperat tres anys per aquest Sant Jordi no vindrà d’un cap de núvol.

LES CLAUS

La coincidència en cap de setmana propicia “tres” dies de Sant Jordi: de divendres a diumenge
  • La recuperació del format és total, de la Fira del Llibre a la Fogonada
  • 186 parades per tota la ciutat asseguren que hi hagi roses per a tothom
  • El sector de la flor i del llibre preveuen vendes récord per les ganes que hi ha
  • L’Ajuntament recomana posar-se la mascareta si hi ha aglomeracions

Parades de roses

  • Dissabte 23 durant tot el dia, per tota la ciutat
  • Protagonistes: professionals a Pl Santa Anna, entitats a la Riera
  • Els preus per rosa varien segons hora i zona

Fira del llibre

  • Divendres 22 i dissabte 23, durant tot el dia
  • Protagonistes: 11 parades professionals i d’autor
  • Atenció a: a les hores punta s’acostuma a col·lapsar

Un Sant Jordi amb tot!

llibres1
FOTO: llibres1

Mataró recupera per complet el format d’una diada que és singular i diferencial a partir del vespre, quan en altres municipis ja s’esllangueix

 

A tot arreu de Catalunya podem dir que Sant Jordi s’assembla. Aquesta també és la gràcia: al voltant del llibre i la rosa s’articula un format força comú de diada amb les parades de llibres i de la pròpia gent. De “fer carrer”, vaja. Els punts més concorreguts s’omplen de gent, les parades són exemple de la vitalitat i associativa del municipi i quan arriba mitja tarda i el preu de les roses ja cotitza a la baixa i s’esgoten, és com si la jornada s’esllanguís.

Això passa a tot arreu just al moment en què a Mataró la diada encara escala i va a més. Ja fa anys que hi ha una programació, un format i una sèrie d’actes que allarguen la màgia única de la jornada fins a la nit i que treuen milers de persones al carrer per gaudir de la cultura popular i de cites especialment encaminades a la canalla. Tot el format, tots els elements, tots els ingredients i tots els matisos tornen aquest any en un Sant Jordi esperat i volgut. Repassem, doncs, allò que fa del 23 d’abril un dels millors dies del calendari local.

Els Capgrossos passen al migdia

 

Excepcionalment i coincidint amb cap de setmana, els Capgrossos canvien el seu horari habitual de tarda per les 12 del migdia. És l’hora castellera per excel·lència i la colla castellera local no es vol perdre la seva cita amb la Riera just davant de l’Ajuntament. En un any de canvis i recuperació després de molt temps d’aturada, la colla s’ha de centrar en els castells de 7 per una diada que és especial i que sempre acaba amb els celebrats pilars al balcó i amb senyeres. La diada castellera de Sant Jordi havia de comptar amb la Colla Castellera de Figueres però finalment han ‘caigut’ del cartell. Raó de més perquè els Capgrossos es puguin retrobar amb el seu públic i per més espai de temps.

 

Diada Castellera

  • Dissabte 23 a les 12h davant l’Ajuntament
  • Protagonistes: Capgrossos de Mataró
  • Atenció a: Canvia l’horari habitual al migdia

castellers
FOTO: castellers

El dia que surten més gegants

 

Molts anys abans que Les Santes estrenessin la Gegantada, des de la dècada dels 80, Sant Jordi és sinònim de la sortida al carrer de gegants, de molts gegants. A la ciutat hi ha des de les figures institucionals de la Família Robafaves i els Nans a gegants de barri històrics com Mossèn Biscúter de Cerdanyola o els representants de carrers, escoles, instituts. Sant Jordi, des del Palau fins a davant de l’Ajuntament, suposa la sortida al carrer de desenes i desenes de figures que són il·lustratives i representatives de la varietat de figures, acompanyades per flabiols, gralles o tabals. A diferència de per Santes, a més, per Sant Jordi també més gegants fan ‘dormida’. Una inundació de figures, en tota regla. Molt esperada per la canalla.

Trobada de gegants, gegantes i nans

  • / Dissabte 23 a les 18h
  • / Des de carrer Prat de la Riba
  • / Protagonistes: tots els gegants de la ciutat i els seus músics
  • / Atenció a: és l’únic dia que altres gegants fan “dormida”

La Fogonada culmina el Sant Jordi de Mataró. Foto: R. Gallofré
FOTO: La Fogonada culmina el Sant Jordi de Mataró. Foto: R. Gallofré

El correfoc més plàstic i familiar

 

La Fogonada és, segurament, el tret distintiu més important del Sant Jordi de Mataró. Ja no és l’excepció de la norma que suposa que es faci un correfoc, és l’accent i el matís familiar que té (que en molts casos ve a ser com un bateig de foc pels més petits) i alhora tot l’encanteri de la versió pròpia de la llegenda de Sant Jordi que es representa teatralment a cada plaça. La Fogonada són els tres ‘voltafocs’ que inunden d’espurnes les places Gran, de Santa Maria i de l’Ajuntament amb unes escenes plàsticament imbatibles. Un paradís en època d’instagramers.

El Drac és el gran protagonista (i l’artífex de la història perquè acabi essent bo) i per contra el Boc és el dolent. La llegenda es representa aquest cop en el format clàssic després d’esdevenir espectacle l’any passat. El personatge fa unes aparicions espectaculars com quan apareix des d’un edifici fent ràpel. L’actriu que el representa explica que “el moment de saltar és sempre especial i complicat però alhora és una experiència molt maca. Hi ha interactuació amb la gent, que et mira, et diu coses, és tot un què” i afegeix que “a veure si algun any guanya el Boc”.

La Fogonada és un seguit d’elements propis i màgics. Hi ha els Foguers, amb el seu mono taronja, que se sumen als portants del Drac, Diablesses i tabalers per garantir que les espurnes dels patums (els petards dels voltafocs) arribin per tota la plaça. Hi ha el cavall de Sant Jordi que salva la princesa, hi ha la lluita del Boc o la música de La Coixinera, amb el concert final. És una seqüència plàstica, especial i familiar que fa que quan sona per megafonia “que comenci el voltafoc” el dia de Sant Jordi arribi al seu colofó.

Fogonada

  • Dissabte 23 a les 22h des del portal de Barcelona
  • Protagonistes: Drac i Tabalers, Diablesses i Tabalers do Maresme, el Boc i La Coixinera
  • Atenció a: la llegenda especial, amb cavall inclosa

llibresgegant1
FOTO: llibresgegant1

El llibre gegant de contes, el degà

 

El degà de tots els actes propis de Sant Jordi és el Llibre Gegant de Contes, que arriba a la seva 46a edició. El joc és simple i preciós: artistes i dibuixants es disposen per rebre les històries escrites pels nens i nenes i plasmar-los en un dibuix únic, un conte genuí i intransferible que queda per a la història plasmat al costat dels altres, generats al moment, i enquadernats. Una cosa preciosa de fer és perdre’s en l’arxiu dels llibres històrics que s’han anat digitalitzant i que es poden consultar… El Llibre Gegant de Contes torna al Pati del Cafè Nou, ho fa amb tots els seus elements propis i amb ganes que la canalla reprengui el fil més antic de tots els que teixeixen l’entramat festiu de Sant Jordi.

Com a pròleg i complement no hi faltaran ni el Drac ni el Dragalió, que no es volen perdre l’ambient ni l’aplec i que surten de l’Ajuntament per anar-hi, fent el que se’n diu el Correconte.

Correconte

  • Diumenge 24 a les 12h des de l’Ajuntament
  • Protagonistes: Drac i Dragalió
  • Atenció a: si t’acostes al foc, protegeix-te

 

Llibre Gegant de Contes

  • Diumenge 24 a les 12h al Pati del Cafè Nou
  • Protagonistes: dibuixants de la ciutat
  • Atenció a: és l’acte més antic del programa

L’acte institucional, amb Maria Barbal

 

/ Sant Jordi ‘acaba’ dies després, concretament el dijous 28 quan la Premi d’Honor de les Lletres Catalanes del 2021 Maria Barbal és la convidada d’honor per a l’acte institucional. Barbal pronunciarà la conferència ‘Literatura, memòria, llibertat’ al Saló de Sessions de l’Ajuntament, en un acte organitzat conjuntament per Cultura i Òmnium Cultural.

Maria Barbal1
FOTO: Maria Barbal1

La rosa també s’encareix per l’augment del preu de l’energia

roses més cares1
FOTO: roses més cares1

Portar les flors de Sud-Amèrica és un 50% més car, però el sector assumirà el sobrecost perquè no impacti en el ciutadà

 

/ La rosa tornarà a ser protagonista per Sant Jordi, tot i que fer-la arribar als carrers serà més car aquest any. La gran majoria de flors de la diada arriben de Colòmbia i Equador i, en menor mesura, d’Holanda o Kenya. El preu del transport des d’aquests països ha augmentat fins a un 50% i el propi producte també s’ha encarit. Plàstics, cartrons o espigues que s’utilitzen com a complement han doblat el seu preu. Amb tot, la rosa és per als majoristes un 20% més cara que altres anys. El sobrecost, però, no hauria d’arribar al carrer. Des del Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya afirmen que majoristes i floristes assumiran aquesta desviació de preus per tal de recuperar la il·lusió per una de les diades més importants del sector.

Transport i energia han pujat molt de preu, es queixen els floristes

“Anirem a fer una rosa molt cara, més cara que un any normal”. Amb aquesta contundència es mostra l’importador de flors Joaquim Canal, de l’empresa Canalflor de Vilassar de Mar. Els darrers dies li arriben diàriament camions provinents dels principals mercats emissors a uns preus que, en alguns casos, doblen els que pagava l’any passat.

 

50% més de transport

El transport ha pujat de mitjana al voltant del 50%, tot i que hi ha casos en que es paga més del doble d’altres anys. El preu per quilo de rosa estava el 2021 per sota del dos euros de transports, mentre que actualment supera amb escreix els quatre euros. “I això és només portar-la”, es lamenta Canal. El producte també es paga més car que altres anys. En el cas de Colòmbia i Equador, explica que alguns cultius han tancat el darrer any i això ha permès a la resta augmentar tarifes. En altres mercats, com l’holandès, l’ús de calefacció per fer créixer la rosa també repercuteix en el preu final.

Altres mercats alternatius, com Kenya, no són tampoc una opció aquest any. Els preus també han augmentat, equiparant-se a la resta de mercats, amb l’afegit que la rosa kenyana és més petita i “el mercat no l’accepta”. Les roses clàssiques per Sant Jordi són, de fet, la ‘freedom’ de Sud-Amèrica i la ‘red naomi’ holandesa.

roses més cares2
roses més cares2

Despeses que pugen

Amb tot els preus s’incrementen “sí o sí perquè les despeses augmenten”, afirma Canal. Empreses com la seva, a més, reben el producte embalat en caixes i un cop aquí s’han de mantenir amb aigua en càmeres frigorífiques perquè arribin en un estat òptim per a la diada de Sant Jordi, amb el conseqüent cost elèctric que això suposa.

En el cas de Canalflor, la factura de la llum s’incrementa aquests dies un 65%, al que s’ha d’afegir el preu d’altres materials com el cartró, les bosses de plàstic o ornaments com les espigues, que també han pujat “com a tot arreu”, explica Canal amb certa resignació. Alguns d’aquests materials han arribat a doblar el preu.

Tot i els entrebancs, la rosa tornarà a omplir els carrers aquest Sant Jordi i serà el propi sector el que ajusti els seus marges. El consumidor no hauria de notar aquesta desviació i s’espera una xifra de vendes que superi els sis milions de roses. El fet que la diada caigui en dissabte pot afectar negativament la venda a empreses i escoles.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive