El Ball dels Nans Nous, l'any de Les Santes amb asterisc. Foto: Quim Vives
Notícies relacionades
El Ball dels Nans Nous, l'any de Les Santes amb asterisc. Foto: Quim Vives

Mataró adaptarà una figura institucional per ser duta amb cadira de rodes

L’Ajuntament de Mataró encara no ha escollit amb quina figura es vol completar l’aposta per la inclusivitat de les festes

L’Ajuntament de Mataró treballa des de fa mesos per fer possible que una de les figures institucionals de la ciutat pugui ser duta per persones amb cadira de rodes. No ha definit encara públicament si serà un dels quatre gegants, una de les dues momerotes, un dels dos dracs, l’àliga o un dels 18 nans però la regidora de Cultura Heidi Pérez va avançar al Ple Municipal que ja s’està treballant en la solució tècnica per fer possible que la figura es porti en cadira de rodes, amb constructors de models esportius d’aquestes. 

Mataró ha decidit adaptar una de les figures institucionals i no crear una figura exclusiva, com havia demanat ja en el mandat anterior el grup municipal d’ERC. Heidi Pérez ho va argumentar perquè “és més rellevant fer accessible una de les figures ja molt estimades que no pas crear una comparseria exclusiva i descontextualitzada de la resta d’elements de la Festa Major”.

Cultura, que ja ha abocat molts esforços el darrer any en l’accessibilitat de les festes, amb l’aplicació dels trams tranquils i espais d’accés reservat, planteja l’adaptació d’una de les figures com una segona passa que voldria cristal·litzar aquest 2024. Tot i això, va explicar la regidora, la mesura i quina serà la figura escollida per a l’adaptació encara s’ha de tractar en el si de la Comissió de Les Santes, a les comissions permanent i de seguici de la mateixa.

  • Cap de les colles institucionals amb figura no ha estat informada, encara, de ser l’escollida per aquesta passa cap a la inclusivitat en la festa.
Els Gegants i altres figures de Mataró. Foto: R.Gallofré
Els Gegants i altres figures de Mataró. Foto: R.Gallofré


Amb l’adaptació d’una figura perquè pugui ser duta per persones amb cadira de rodes, Mataró s’inserirà en la llista de municipis que ja disposen de figures adaptades. S’assolirà així un grau d’accessibilitat molt major en la participació a Les Santes i les persones amb discapacitat funcional podran ser portadors de les figures. 


Els antecedents


El primer cas d’un gegant adaptat és barceloní: l’any 1988 l’escola d’ensenyament especial Auxilia presentava la primera (i fins ara, única) parella de gegants adaptats, en Quimet i la Quimeta. Els gegantons tenien la peculiaritat que es podien col·locar a sobre de les cadires de rodes dels alumnes, que els feien ballar. Tot i l’interès del projecte, les figures només van sortir un parell d’anys.

No seria fins el 2010 que un nen de Castellcir va fer-se fer un gegantó adaptat a la seva cadira de rodes. Això va despertar l’interès pel tema i a Premià de Mar hi van adaptar un gegant: en Martí. La particularitat d’aquesta figura és que, a més de la cadira de rodes, incorpora uns indicadors lluminosos i un sistema de megafonia a l’interior, per a persones amb discapacitat visual i auditiva.

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive